Farming Simulator 2011 – dloubeme se v hlíně (recenze)

Kdo nikdy nepřičichl ke krásně uleželé kopě hnoje nebo správně připravené siláži, nemůže ani tušit, co je to „zdravý venkovský vzduch“.
Kapitoly článku

Stejnými slovy, jako je pojmenovaná tato kapitola, začínala úvodní budovatelská píseň ve hře Traktor Zetor Simulátor 2009, což byla česká lokalizace hry Farming Simulator 2009 s přidanými stroji značky Zetor. Farming Simulator 2011 je novou verzí, tentokrát ještě bez lokalizace. Jak si s „novým“ úkolem tvůrci poradili? Napadají mne přirovnání k nastavované kaši, ale nejprve si vysvětleme, o co tady vlastně jde.

VIDEO: 4315 'Farming Simulator 2011 - záběry z hraní'

Slunce, jemný vítr ve vlasech, před vámi zrající obilí, a pod vámi sedačka spokojeně bafajícího traktoru. Zní vám to alespoň trochu romanticky? A to ještě nevíte, že to může být dokonce i zábava. Pokud máte náročné zaměstnání nebo školu, není nad to si trochu vyčistit hlavu při práci na zahrádce, nebo ještě lépe na poli.

Nezbývá nic jiného, než nastartovat letitý kombajn, nasadit žací lištu a začít sklízet

Díky Farming Simulátoru 2011 už nemusíte nazouvat holínky a vláčet se s motykou, ale v klidu si odbudete polní práce hezky v teple domova. Stáváte se farmářem, který zdědil venkovský statek, doplněný dosluhující technikou a také pár eury na kontě. Na několika z mnoha přilehlých polí právě dozrálo obilí, a tak nezbývá nic jiného, než nastartovat letitý kombajn, nasadit žací lištu a začít sklízet.

Šéfe, máme sklizeno, co teď?

Po úspěšné sklizni, během které budete nuceni několikrát vyprázdnit plný zásobník kombajnu do vlečky tažené traktorem, následuje další fáze. Pole musíte zorat, následně vláčet, poté zasít, pohnojit a čekat než uzraje. A následně sklidit. A pak? Pole musíte zorat, následně vláčet, poté zasít, pohnojit a čekat než uzraje. A následně sklidit. A pak? Pole musíte zorat, následně uvláčet… mám pocit, jako bych se opakoval. Někam si do toho ještě napasujte nutnost úrodu prodat ve mlýně, přístavu nebo pivovaru, a pokud to finanční možnosti dovolí, nákup nové techniky.

farmingsimulator2011_01.jpg farmingsimulator2011_02.jpg

Naštěstí nemusíte jen neustále jezdit po poli sem a tam. Do práce je možno zapojit i zaměstnance, kteří mohou udělat tu nejnudnější práci za vás. Prostě dojedete k poli s traktorem či kombajnem, zvolíte směr a stisknete klávesu k najmutí pracovníka. Ten bude od této chvíle konat za vás, včetně otáčení se na konci pole. Celou plochu tak může obhospodařit zcela autonomně. Bohužel, slovo „může“ jsem nezvolil náhodou. Ze sousloví „umělá inteligence“ zde platí jen to první ze slov (a to ještě trošku pozměněné), neboť virtuální pracovníci někdy předvádějí doslova umělecké kousky.

farmingsimulator2011_03.jpg farmingsimulator2011_04.jpg

Aby odvedli dobrou práci, je opravdu nutné nasměrovat je přesně paralelně s krajem pole, jinak vám na něm zůstanou neobdělané pruhy. A nasměrovat je není tak jednoduché, zvláště u rozlehlejších ploch si s „nastavováním“ poměrně užijete.

Do práce je možno zapojit i zaměstnance, kteří mohou udělat tu nejnudnější práci za vás

Interakce s ostatními stroji je také vyřešena „nijak“. Chlapci se buď zastaví a smutně na sebe koukají nebo se prostě do sebe „zaklesnou“ a nepustí. Naštěstí už se alespoň neopakují velice „vtipné“ situace z verze 2009, kdy se pracovníci s velkou oblibou zasekávali o stromy, nasázené na okrajích polí. Tvůrci hry tento problém vyřešili vpravdě šalamounsky: ve FS 2011 na okrajích polí žádné stromy jednoduše nejsou.

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | zemědělský simulátor
Výrobce: Giants Software | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 12. listopad 2010
  • Originální námět
  • Grafika
  • Silná modařská aktivita
  • Špatný fyzikální model
  • Slabá inteligence pracovníků
  • Po čase monotónní
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,