Gears of War 3 – tohle je konec (recenze)

Gears of War 3 představují finále dobrodružství Marcuse Fenixe a zároveň nejočekávanější Xboxovou hru podzimu. Je to důstojné rozloučení.

Jacinto, pýcha lidí na planetě Sera, bylo zničeno a na kolenou klečí i samotná Koalice. Část vojáků COG křižuje oceány na gigantických letadlových lodích, další se pod velením Victora Hoffmana zakopali v pevnosti Anvil Gate. Smutné zbytky lidstva přežívají v troskách měst a obvykle jim šéfuje ten největší magor z okolí. Marcus vzpomíná na svého otce, Dom pěstuje ředkvičky a zbytek Delty shání zásoby, kde se dá. Posledních 18 měsíců byl poměrně klid a Lambenti (v českém překladu jako Plápolaví), což jsou zmutovaní  Locusti (u nás Sarančata), si vegetují kdesi pod zemí. Ale to je jen ten příslovečný klid před bouří, protože konec se blíží a vyhnout se mu nejde.

 

Bratři až do konce

Gears of War 3 představuje konec trilogie, která pro Xbox 360 znamená to samé, co Halo pro původní Xbox. Third person střílečka, která standardizovala přilnavý systém krytí (první s ním ovšem nepřišla), představovala onen ideální „system seller“ – hru, pro kterou stojí za to si koupit novou konzoli.

Trojka představuje spíš postapokalyptický příběh, třeba po vzoru Falloutu či Šíleného Maxe

S rčením: větší, lepší, brutálnější spláchla dvojka hráče svoji epičností a trojka se zase posunula o kus dál. Už to není komorní speciální mise Delta týmu v jedničce, ani daleko větší válečný konflikt dvojky, trojka představuje spíš postapokalyptický příběh, třeba po vzoru Falloutu či Šíleného Maxe.

Gears of War 3 01.jpg Gears of War 3 02.jpg

Už samotný úvod na CNV Sovereign, kde chybí ona tradiční vojenská čistota a preciznost, protože část paluby zabírá spartánsky pěstovaná zelenina, dokáže navodit lehký pocit zmaru a další části jej ještě utvrzují. Změna atmosféry je fajn, potěší i větší snahy o prohloubení charakteru hlavních postav, i když jsou to stále klasické macho archetypy. Tradičním klišé nepřidává ani injekce ženského elementu, protože zdejší dvojka vojand je jak párek modelek zakovaných do brnění.

Gears of War 3 16.jpg

Jako zpestření fungují dobře, navíc i díky nim lze nově hrát kooperaci až ve čtyřech a to je zatraceně velké plus. Samotný příběh příjemně plyne, dokáže správně motivovat a vyvrcholení je uspokojivé, přestože nezodpoví všechny otázky. Nicméně to byl prý záměr.

Kryj se, střílej, běž!

Základní herní principy se vůbec nezměnily, ale to mohl čekat asi jen hodně naivní jedinec. Stále se tak jedná o lineární third-person akci s důrazem na krytí. Tvůrci ještě víc vypilovali mechaniky pohybu i střelby, takže pocit z hraní je ještě lepší a vysloveně jsou všechny přestřelky radost. Krýt se, vykouknout, zasypat protivníka sprškou kulek, přebít, přeběhnout, rozřezat na kusy…prostě slast, která akčně pozitivní hráče dovede do prakticky nonstop trvajícího stavu slasti. Všechny známé mechaniky jsou zde – aktivní přebíjení, popravování a tak podobně. Viditelnou novinku představují zbraně jako třeba silný, ale nepřesný Retro Lancer s bajonetem místo pily, či podivná „krtčí“ zbraň, která vystřeluje výbušné projektily pohybující se pod zemí.

VIDEO: 4855 'Gears of War 3 - Dust to Dust trailer'

Prostředí se v průběhu deset hodin dlouhé kampaně pestře střídá, nově můžete ovládnout i mechanická brnění jménem Silverback, ale přesto všechno jsem si kampaň užil méně než v předchozích dvou dílech. Epicům totiž nějak došla fantazie, co se týče originálních nápadů a Gearsy 3 jsou prostě čistá akce. Kromě Silverbacků nemůžete ovládat žádné jiné vozidlo, chybí i různé nezapomenutelné špíčky jako smrtící kroupy ve dvojce a souboje s obřími bossy už taky nemají takovou šťávu. Jak už jsem zmínil, prostředí se pestře střídá a dokáže často vyrazit dech, ale herní náplň se prakticky po celou nemění. Akce, akce, akce.

Gears of War 3 10.jpg Gears of War 3 11.jpg

Jistě, akce je to naprosto strhující a klape jako hodinky, ale chybí jiskra navíc, kterou měly předchozí díly. Dost výrazně byly osekány i pasáže s rozděleným týmem – sice stále narazíte na možnosti si zvolit cestu, ale ta se velmi brzy spojí zpět.

Gears of War 3 03.jpg Gears of War 3 04.jpg

Tradiční fandy ani nepotěší další redukce obtížnosti, tedy aspoň při základním nastavení. Gears of War představovaly výzvu, každý Wretch byl smrtící, souboj s Berserkem peklo. Ve trojce jsou Wretches k smíchu a Brumaka rozstřílíte pomalu s prstem v nose.

Gears of War představovaly výzvu, každý Wretch byl smrtící, souboj s Berserkem peklo

Pravda, hodně má vliv i přidání dalších dvou COGů do boje, kteří představují platné posily a až na výjimky vás nenechají vykrvácet v kaluži krve. Na druhou stranu, i tak Lambenti dokážou občas docela zavařit, ať už kvůli jejich spawnující mechanice nahrazující emergence hole (prostě teďka lezou z podů na obřích výhoncích), či výbušnosti a mutacím.

I ty můžeš být příšerou!

Co chybí v nápaditosti kampani dohnal multiplayer. Hlavně nový Beast mód je taková vtipná variace na Hordu – role se obrací a v kůži různých Locustů se snažíte zmasakrovat všechny dotírající lidské vojáky. Úprav se dočkala i zmíněná Horda, kde si nové můžete za peníze upravovat velitelství. Kromě toho tu nechybí tradiční věci jako Team Deathmatch, King of the Hill a tak dál. Map je deset a zábava nekonečná.

Gears of War 3 05.jpg Gears of War 3 06.jpg

Gears of War 3 tahají z Unreal Enginu 3 o něco víc a hra vypadá prostě zase o kus lépe, monumentální hudba jde ve šlépějích předchozích dílů a z audiovizuální stránky se hře nedá prakticky moc co vytknout. Fanoušci předchozích dílů rozhodně s trojkou chybu neudělají, protože ta hra je jednoduše dobrá, zatraceně dobrá. Na druhou stranu, po dohrání mi přijde značka Gears of War v aktuální podobě už dost vyčerpaná a pokračování potřebuje změnu. Jiného hrdinu? Jinou platformu? Možností je spousta.

Dostupné pro: X360
Žánr: Akce | Third-person akce
Výrobce: Epic Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. září 2011
  • Skvělá atmosféra
  • Velmi zábavná akce
  • Kooperace pro 4 hráče
  • Bohatý multiplayer
  • Zbytečné snížení obtížnost
  • Akce je občas až moc
  • Už nedokáže překvapit
Diskuze (1) Další článek: Co bude obsahovat update pro Gran Turismo 5?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,