Grand Theft Auto V - větší, lepší, zábavnější (preview)

Zjistěte, co nás čeká a nemine v nejnovějším přírůstku do rodiny GTA. Má toho být spousta: tři hrdinové, obrovský svět a tak dále.

Jedna věc se tvůrcům z Rockstar Games upřít nedá – jejich hry se těší velké oblibě kritiků i hráčů, o čemž svědčí kromě veskrze pozitivních recenzí i více než 100 milionů prodaných kopií napříč všemi možnými platformami. A to je za patnáctiletou historii značky slušný úspěch. Proto není důvod nevěřit, že jako housky na krámě bude mizet z pultů i pátý díl. Rockstaři totiž mistrovsky ovládají minimálně ještě jednu věc a tou je reklama.

GTA V 01.jpgGTA V 02.jpg

GTA V bylo oznámeno téměř přesně před rokem, 25. října 2011 a o týden později jsme se dočkali traileru. Od té doby tvůrci čas od času uvolňovali obrázky, aby hráče navnadili na to, co mělo přijít zhruba o rok později.

GTA V vám nabídne hned tři kriminálníky k ovládání

Pokud jste v poslední době nebyli mimo civilizaci, nemohli jste to minout – nové informace a obrázky lákající hráče zpět do světa zločinu se vyrojily jako houby po dešti. Dokonce už známe i přibližné datum vydání, jež je stanoveno na jaro příštího roku. Jen ten druhý trailer stále nikde. Ale nebojte, i na ten v rámci masivní reklamní kampaně dojde. A nepotrvá to dlouho, protože se, jistě doprovázen velkou slávou, přiřítí už příští středu. Ale dost planých řečí, zajímají vás přece hlavně nové informace. A tak se s námi pojďte podívat, co si pro nás přichystalo prosincové číslo magazínu Game Informer. Není toho zrovna málo.

Tři jsou víc než jeden

Začněme tím nejzajímavějším. Pokud jste nějaký díl GTA hráli, asi víte, jak to probíhá – hra vám na začátku představí hlavní postavu, která se z nějakého důvodu vrhne na dráhu zločinu, a vy si její příběh prožijete s ní. Ne tak v GTA V. Tedy ne že by se tvůrci rozhodli po letech prolívání krve a benzinu stvořit simulátor zahradničení, to si zřejmě šetří až na důchod. Důvod je jiný a naštěstí pro nás i mnohem zajímavější, ti „hrdinové“ budou totiž tři. Pojďme si je tedy představit.

GTA V 05.jpgGTA V 06.jpg

Pokud se podíváte na obálku Game Informeru, jejíž obrázek se povaluje někde kolem, uvidíte na ní tři muže. Už na první pohled je jasné, že každý zastupuje jinou společenskou vrstvu. Trevor (to je ten kříženec Miroslava Táborského a Luise Tosara vlevo) je agresivní buran bez peněz, jehož zálibou jsou drogy a zločin. Trevor kdysi vykrádal banky společně s Michaelem, který stojí na obrázku vpravo. Ale o něm později.

CoverReg610.jpg

Muž uprostřed se jmenuje Franklin a těžko podle obrázku soudit, jestli se jedná o Hispánce nebo Afroameričana. Nakonec je to vlastně vcelku jedno. Každopádně se živí jako výběrčí peněz a prodejce ojetých aut. Ale žádné z těchto povolání nebude mít dlouhého trvání. Nejmladší člen naší party je popisován jako ten nejchytřejší, takže se dá očekávat, že bude mozkem většiny operací.

VIDEO: 5071 'Grand Theft Auto V - Trailer'

A konečně se dostáváme k poslednímu z trojice, Michaelovi. Ten se do Los Santos (jehož předlohou je Los Angeles, jak asi dobře víte) dostal díky programu na ochranu svědků, protože udal své parťáky. Když už si myslel, že se mu podařilo své temné minulosti jednou provždy zbavit, jeho rozhazovačná manželka se zaslouží o to, že je rodinný účet náhle vyčerpán. S myšlenkou na svou ženu, hypotéku a dvě děti, se kterými si nerozumí, se Michael vydává zpět na dráhu zločinu.

GTA V 03.jpgGTA V 04.jpg

Jako hráč se ocitneme v kůži každého z trojice hlavních protagonistů, přičemž hlavní lákadlo spočívá v tom, že mezi nimi budeme moci prakticky kdykoliv libovolně přepínat. Když se rozhodneme změnit postavu, kamera vyjede nad město a z ptačí perspektivy se vrátí ke zvolenému z trojice mužů. Tato skutečnost má zajistit, že se na příběh budeme moci dívat z různých úhlů, protože každá z postav žije svůj život a tyto životy se dost liší. Zatímco Michael žije v přepychovém domě v Beverly Hills, Trevor skládá hlavu v malém polorozpadlém domku kdesi ve venkovské oblasti.

Jedno velké pískoviště

O sérii GTA je známo, že si tvůrci dávají záležet na tom, aby město působilo uvěřitelně a bylo v něm co dělat. Ve Vice City jsme mohli nakupovat nemovitosti, San Andreas nabízelo návštěvy kadeřnictví, vylepšování postavy či randění. Nic z toho v pátém dílu nenajdeme. Tvůrci se totiž domnívají, že milostné románky neodpovídají povaze našich „hrdinů“. Nevadí, žádná z těchto aktivit stejně nebyla kdovíjak zábavná. Rockstar místo toho nabídne golf, jógu, potápění (zatím se neví, jestli se pod hladinou budou nacházet škeble/mušle/ústřice, jako tomu bylo u San Andreas) nebo třeba nákupy hadříků (GTA asi hraje víc žen, než se zdá).

GTA V 17.jpgGTA V 18.jpg

Neuvěřitelně zní údaje o rozloze Los Santos. Jestli vám připadala velká mapa San Andreas nebo Liberty City z GTA IV, pak vám pravděpodobně při poznávání zdejšího světa spadne čelist údivem. Trailer i obrázky ukazovaly kromě samotného města také okolní krajinu; hory, lesy, pláže, to všechno už tu bylo, ale rozhodně ne v takovém rozsahu. Los Santos je totiž větší než San Andreas, GTA IV a Red Dead Redemption. Dohromady.

GTA V 11.jpgGTA V 19.jpg

Pokud jste si po nabytí této informace začali v hlavě projíždět jednotlivé mapy, pak nejste sami. Rozloha zní opravdu neuvěřitelně a člověk raději ani nechce pomýšlet na to, jak dlouho bude v obyčejném autě trvat přesun z jedné části mapy do druhé. GTA V naštěstí nabídne širokou škálu dopravních prostředků, mezi něž se vrací i letadla. Naštěstí, chce se člověku s úlevou zvolat.

Řada nových vylepšení

GTA je série mnoha činností, které musí fungovat pospolu a každé z nich je při vývoji třeba věnovat zvláštní pozornost. Hra může být sebelepší, ale pokud se nebudou dát pořádně ovládat vozidla, půjde zábava do kytek. To samozřejmě platí o střelbě, soubojích na tělo i dalších nezbytných atributech hry. Rockstar slibuje v tomto ohledu mnoho změn. Doufejme, že k lepšímu.

GTA V 15.jpgGTA V 16.jpg

Viceprezident Rockstar Games, Dan Houser, se chvástá, že jednotlivé složky se budou moci rovnat hrám, které mají pouze jednu specializaci. To znamená, že střílecí pasáže budou stejně kvalitní jako u jakékoliv jiné žánrové střílečky, jízda autem bude srovnatelná s tou ze závodních her apod. Odvážná slova, otázka zní, jestli je autoři dokážou splnit a hlavně, bude to stále ještě zábava? U GTA IV si hodně lidí stěžovalo na jízdní model dopravních prostředků a jejich neovladatelnost (tyto výtky jsem nikdy nepochopil, protože ačkoliv byl zažitý obskurní jízdní model předchozích dílů radikálně přepracován, vozidla v GTA IV se dle mého ovládala bez nejmenších problémů); na druhou stranu pokud se má nový model přiblížit závodním simulacím, jak říká Houser, nevytratí se ze hry určitý zábavností element, kdy při ujíždění před policií budeme víc než na nejlepší možnost úniku skrze potemnělé úzké uličky dbát na to, abychom před zatáčkou začali brzdit s dostatečným předstihem a zeširoka si do ní najeli?

GTA V 13.jpgGTA V 14.jpg

Změn doznají i pěstní souboje, které byly u předchozího dílu spíše do počtu. Tady se zřejmě nedá počítat s tím, že se propracovaností vyrovnají populárním mlátičkám, protože souboje tělo na tělo nejsou v GTA tím nejdůležitějším. Navíc si lze jen těžko představit, že když nás nepřátelé ostřelují ze všech stran, tak si to s nimi půjdeme vyřídit jako muž proti muži.

Banky smrdí prachama

Jak nejrychleji přijít k velkým penězům? Jako nekvalifikovaný zloděj tvrdím, že vyloupením banky. Toho jsou si zřejmě dobře vědomi i hlavní protagonisté, kteří se na přepadení všeho druhu specializují. Každý člen týmu má navíc specifické dovednosti, které ho činí pro konkrétní část úkolu povolanějším než jeho dva kumpány.

GTA V 09.jpgGTA V 10.jpg

Game Informer nabízí pohled na jedno z mnoha přepadení. Zatímco Michael má na starosti pročesání budovy, do které se vloupal, Franklin ho jistí z dálky ostřelovačkou a u vrtulníku je připravený Trevor. Po úspěšném dokončení akce je jen na nás, jestli zůstaneme v kůži Trevora a pronásledovatelů se zbavíme díky svým leteckým dovednostem, nebo se raději chopíme střelné zbraně coby Franklin nebo Michael. Hra díky tomu získá novou perspektivu, díky které by mohl být osvěžující i několikanásobný průchod hrou.

GTA V 07.jpgGTA V 08.jpg

Vše bude záviset na tom, do jaké míry budeme moci přepínat mezi jednotlivými postavami během mise a jestli změna perspektivy nebude vždy jen součástí předscriptované scény, během níž se budeme muset rozhodnout, jestli ji využijeme nebo ne.

Jaro bude ve znamení násilí

Rockstar opravdu umí dávkovat informace ve správnou chvíli a ve správném množství, protože po této náloži nových faktů se očekávání snad každého fanouška musí vyšponovat na maximální úroveň.

Dan Houser, se chvástá, že jednotlivé složky GTA V se budou moci rovnat hrám, které mají pouze jednu specializaci

Hra navíc vyjde už během jara příštího roku, takže nás od ní dělí maximálně nějakého půl roku, což se zdá vzhledem k velikosti projektu a faktu, že ještě před nedávnem jsme neviděli (a vlastně ani nevěděli) kromě krátké ukázky a několika obrázků prakticky nic, téměř neuvěřitelné. Na druhou stranu od vydání GTA IV uplyne na jaře už pět let, což znamená dosud největší prodlevu mezi dvěma díly z hlavní série, takže je zřejmě nejvyšší čas, abychom přisypali nějaké ty zlaťáky do vysychajících peněženek lidí z Rockstaru. Jestli si je opravdu zaslouží, se teprve ukáže.

Zdroj: Game Informer, VG247
Dostupné pro: X360, PS3, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Otevřená městská akce
Výrobce: Rockstar Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. září 2013
  • Poutavý příběh
  • Maximální různorodost
  • Trojice postav
  • Zábava na desítky hodin
  • GTA Online
  • Nádherný živý svět
  • Nic vážného nás nenapadá

Speciál: 10 let Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V slaví deset let. GTA 5 se začalo prodávat 17. září 2013, tenkrát pro PS3 a Xbox 360. O rok později přišel port pro PS4 a Xbox One a v roce 2015 také verze pro Windows. Je to úspěšná akční hra s otevřeným světem, která se odehrává ve smyšleném současném světě inspirovaným Jižní Kalifornií a hráči se dostávají do role kriminálníků. Hra zaujala svým rozsahem, pestrostí, zábavností i vysokou úrovní grafického zpracování.

Diskuze (13) Další článek: Agent 47 je podle nového traileru dokonalým zabijákem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,