PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Medal of Honor: Warfighter - trochu jiný Battlefield (dojmy)

Jak funguje nový Fireteam v akci? Vyzkoušeli jsme si nejen to, ale i originální mód hraní multiplayeru MoH: Warfighter.

Těsně před výstavou Gamescom se podařilo Electronic Arts pěkně rozvířit vody okolo Medal of Honor: Warfighter. Na stránkách hry propagovali své zbrojní partnery, kteří jim umožnili získat autentická data, ale po bouřlivé nevoli byly reklamy (a zápisy v blogu) raději staženy. A to i přes to, že veškerý výtěžek měl jít na nadaci pro pozůstalé po členech speciálních týmů.

MOHW_E3_screen004.jpg

Jak je vidět, vnímají i tvůrci pořád ještě sérii Medal of Honor jinak, než Battlefield, i když to navenek vypadá, že dojde ke sjednocení a každý rok se jen bude měnit nálepka. Zatímco Battlefield má hráče stavět do role válečných hrdinů, pak MoH jej nechá dělat ne tak mediálně vděčnou práci speciálních jednotek. Týmy s jedinečným výcvikem z celého světa jsou pak základem Warfighteru - hra silně brnká na struny národní hrdosti.

Adrenalin speciálních výcviků

Je pravda, že z tuctu speciálních jednotek ztvárněných ve hře tvoří čtvrtinu americké, ale dostane se i na devět dalších zemí včetně třeba Polska, Ruska, nebo Koreje. Hraním za vybranou zemi pak máte podporovat nějakou globální snahu všech hráčů a vylepšovat možnosti své virtuální domoviny. Není přitom náhodou, že země ve hře dovedně kopírují státy s nejlepšími prodeji her od EA. URNA se tak do nejbližších dílů pochopitelně nedostane.

MOHW_E3_screen001.jpgMOHW_E3_screen002.jpg

I když se tvůrci chlubí autentickými zbraněmi, které tak pěkně propagovali, musíte stále počítat s tím, že vás čeká hra - pokud budete zasaženi, posupně vám zdraví bude přibývat, sprintovat s těžkou zbraní zvládnete také podezřele dlouho, ale nic z toho rozhodně není na škodu, ba naopak. I autoři tvrdí, že je pro ně primární vyprávět příběhy speciálních jednotek, aby je hráč mohl prožít na vlastní kůži a mít kolem sebe atmosféru lítých bojů s teroristy i jinou verbeží.

Trochu vtipně pak působí nově ukazovaný mód hry pro více hráčů, který bere podobu výcvikového kempu, kde dva týmy bojují o vlajky. Na tom by nebylo nic originálního, pokud by se tvůrci nerozhodli zakázat respawn a jedním ze způsobů vítězství je prostě vyřadit celý tým protivníka. Za to však máte pouze bod, zatímco donesení vlajky přináší rovnou dva. Hraje se na deset kol a jedná se o bleskové akce - za čtvrt hodinky máte zápas plný adrenalinu za sebou.

Správná role rozhodne

Multiplayer samozřejmě ukazuje i výhody systému Fireteam, kdy jsou hráči na každé straně ještě rozděleni do dvojic, jejichž členové se navzájem podporují. Samozřejmě, že ve zmíněném zápase nevyužijete možnost respawnovat se za zády svého kolegy pokud zabije vašeho vraha, ale náboje a další podpory se hodí.

MOHW_E3_screen005.jpgMOHW_E3_screen006.jpg

Stejně tak je docela důležité i vybrat si do týmu správné rozložení rolí - ať už je to univerzální assault, rychlý pointman beroucí vlaku nepříteli pod rukama, nebo třeba heavy gunner, specops, sniper a demolition, každá specializace s sebou tahá jiné zbraně a používá odlišné speciální schopnosti. Je sice pravda, že sniper se na malé mapě pro CTF moc nevyužije, přesto však má ještě příruční zbraň, s níž je schopen zatopit.

Mezi novináři se nakonec při hraní strhlo jen pár divokých potyček bez speciálních taktik, ale je vidět, že i tyhle možnosti hra hodlá nabídnout. Trošku zvláštní však bylo, že ač titul běží na Frostbite 2 engine, tak nešlo využít nějaké zničitelnosti prostředí - očekával bych třeba s těžkou zbraní možnost potrestat rudě orámovaného vraha kolegy přes tenkou překážku, ale není tomu tak. Je možné, že se jednalo o omezení konkrétní mapy, to však ukáže až hra samotná. Té se dočkáte již 23. října a uvidíte, že Medal of Honor není jen přelepený Battlefield.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Moderní válečná FPS
Výrobce: Danger Close Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 23. října 2012
Váš názor Další článek: Rockstar Games zveřejnili další obrázky z Grand Theft Auto V

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,