PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Metro: Last Light – apokalypsa na ukrajinský způsob (zoom)

Třepotající se plamínek naděje zháší studené olovo. Mutanti, nacisté, komunisté a další –isté se znovu pouštějí do boje.

Není to tak dávno, co na PC i X360 zavítala velice slušná střílečka Metro 2033, která okouzlila především dokonale beznadějnou atmosférou, povedenou grafikou a originální zápletkou z pera Dmitrije Glukhovského. Zážitek pak kazila snad jen relativní krátkost, občas zmatkující umělá inteligence a možná až příliš zmatené souboje. A přesně tyto neduhy má odstranit další díl s přízviskem Last Light. Autoři v něm chtějí nabídnout „lepší zbraně, lepší soubojové mechanismy i lepší stealth,“ ale zachovat vše dobré z prvního dílu.

metrolastlight_01.jpg metrolastlight_02.jpg

A první ukázané záběry nasvědčují, že se jim jejich cíl daří. Úvodní scéna, kde se hlavní hrdina prvního dílu Arťom rozhlíží po hlavním městě Ruska, opět vyvolává mrazení v zádech. Následný sestup do jedné ze stanic metra a rozžehnutí nezbytného zapalovače ukazuje, že grafika se od minula posunula zase o kousek dál. Plamínek se třepotá jako živý a když jím hrdinný Rus zapálí metrolastlight_art.jpgpavučinu, můžete se připravit na téměř dokonalou hru světla a stínu. A taky na koupi nové grafické karty.

Plamínek se třepotá jako živý a když jím hrdinný Rus zapálí pavučinu, můžete se připravit na téměř dokonalou hru světla a stínu

Arťom i jeho kolega Khan se snaží postupovat stanicí obsazenou neonacisty tiše, sitace se jim však brzy vymyká z tukou. Prvního strážného sice ještě odstraní vyšroubováním žárovky a tichým podříznutím hrdla, ale potom už se musí chopit zbraní a cestu dál si prostřílet. Prostornou místnost tak rychle zaplní svištící olovo, beton se drolí ze zdí i z neurčité překážky, za níž se Arťom krčí. Naši hrdinové se před přesilou zachraňují úprkem k drezíně, ve které je čirou náhodou zabudovaný kulomet. Honička po kolejích může začít a většina nacistů je během ní proměněna v krvácející cedník.

Realističtější souboje

Už v tuto chvíli je však znát, že souboje jsou mnohem realističtější, než předtím. Kulky konečně páchají větší škodu, i pokud nezasáhnou hlavu ale pouze tělo nepřítele, což je neocenitelné zvláště v boji proti přesile. Pozor si musíte dát jen na své křehké tělo, které toho v Last Light snese o něco méně, než bývá zvykem. Spolu se zničitelným prostředím však tato skutečnost napomáhá vytvořit iluzi zranitelnosti, přestože se fyzicky nacházíte za neprůstřelnou barikádou.

VIDEO: 4424 'Metro Last Light - Teaser'

Zapomenout pak nelze ani na obohacený arzenál zbraní, kde nově najdete i rotační kulomety a podobné lahůdky, jimiž zpestříte umírání všem monstrům i lidem. Nukleární zima si zkrátka žádá svůj pravidelný přísun obětí a je jen na vašich schopnostech, zda skončíte jako jedna z nich, nebo jí naopak nabídnete stovky těl prošpikovaných olovem.

V obohaceném arzenálu nově najdete i rotační kulomety a podobné lahůdky, jimiž zpestříte umírání všem monstrům i lidem

K tomu, abyste se mohli patřičně nažhaveni vrhnout do tunelů i na povrch zemský, je potřeba se vrátit k příběhu. Ten nově nemá na svědomí původní autor, ale přímo scénáristé hry (oficiální pokračování knihy nazvané Metro 2034 je totiž „příliš umělecké a pro hru nevhodné“), kteří se nerozpakují vybalit na hráče pořádnou kupu novinek. Mráz totiž Moskvu pomaličku a jistě opouští, což můžete vidět i na okolních screenshotech. Toto globální oteplování má za následek objevení nových druhů mutantů, stejně ale dává lidem naději na normální život na povrchu.

metrolastlight_05.jpg

Snaha o sebevraždu

Kapku naděje v beznadějně černé tůni utrpení však překvapivě neničí pouze silnější nestvůry, ale netvoři ze všech nejhorší – lidé samotní. Rozličné frakce totiž přímo pod povrchem země bojují o to, kdo se jako první dostane k jakémusi tajemnému prostředku, který má schopnost ukončit veškerý život. Zní vám to až příliš metafyzicky? Nemusí, nakonec se z obávaného a tajemstvím zaobaleného artefaktu může vyklubat „pouze“ jaderná hlavice. Vzhledem k mystickému nádechu hry a různých vzpomínkovým či duchařským sekvencím v původním Metru 2033 bych to však na takto obyčejné rozuzlení neviděl.

metrolastlight_03.jpg metrolastlight_04.jpg

Autoři se v tuto chvíli dušují, že v rámci příběhu budeme trávit přibližně polovinu hry na povrchu a druhou v podzemí, přičemž v ulicích Moskvy budete opět dýchat hlavně přes obličejovou masku. Mimo to byste měli navštívit i některá místa známá z původní hry (pravděpodobně půjde hlavně o stanice metra) a nově je potvrzený i multiplayer, který Metru 2033 chyběl. Upřímně je těch novinek tolik, že vzbuzují trochu obavy, zvláště posledně jmenovaný multiplayer bude těžké vhodně napasovat do kulis hry. Zatím je však na obavy čas a nezbývá než se těšit na odladěnější apokalypsu než minule – Last Light se stylově přiřítí v roce 2012 na PC, X360 a PS3.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | FPS akce
Výrobce: 4A Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. května 2013
  • Úžasná atmosféra
  • Pocit, že jste tam
  • Skvělá grafika
  • Arťom nemluví
  • Mutanti vydrží zbytečně moc
  • Špatná optimalizace
Diskuze (3) Další článek: Modern Warfare 3 bez dedikovaných serverů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,