Násilné hry nevyvolávají agresivitu

Je to stará písnička - násilné hry vyvolávají v hráčích agresi a nabádají je ke zločinům ve skutečném životě. Dr. Simon Goodson a Sarah Pearsonová z Huddersfield University však dokázali opak, když nechali 40 dobrovolníků hrát násilné a sportovní tituly. A světe div se, virtuální sport u účastníků vyvolával silnější reakce.

"Jak to tak vypadá, byly účinky násilných her v minulosti mylně definovány, jelikož účastníci prokazovali větší rozčílení u fotbalové hry," řekl Dr. Goodson. "Tento výzkum dokazuje, že 'zabití' není tak 'reálné' jako sport a že to náš mozek pozná a podle toho se chová."

"Všichni víme, jak lidé v Anglii reagují na mistrovství světa v kopané. Zjistili jsme, že se tyto silné emoce dají reprodukovat skrze fotbalovou hru. Hráč v sobě vyvolá skutečný zážitek a přivolá tyto emoce a agresi mnohem snáze než během situace, se kterou se nesetkal - jako např. při zabití jednotlivce."

"Lidé se rychle rozčílí i ve hrách zaměřených na zběsilou jízdu automobilem, což lze s největší pravděpodobností přiřadit pocitům ze skutečného života."

"Tato zjištění nabádají k závěru, že nelze automaticky dát agresi za vinu násilným hrám a že by se v tomto směru měly udělat další výzkumy."

Zdroj: The Daily Mail
Diskuze (6) Další článek: Pojmenováno pokračování Metro 2033