PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Preview: BioShock Infinite – s plasmidy v oblacích

Z mořských hlubin až k nebeským výšinám vás vezme série BioShock, aby znovu dala okusit přemýšlivé střílení.
Kapitoly článku

Columbia. Létající město trhů, město stvořené americkou vládou k tomu, aby prezentovalo největší technologické objevy počátku dvacátého století – elektřinu, telefon, gramofon a první filmy. Město, jež mělo celému světu předvést amerického ducha, přesvědčit jej o správnosti amerického snu a hlavně nabídnout možnost podle něj žít. Jenže, jak už to v utopistických městech bývá obvyklé, něco se zvrtlo a všechno, co se třpytilo, překryl nános zašedlé a odporné špíny.

VIDEO: 3275 'Bioshock: Infinite - Odhalení hry HD'

Velmi brzy se totiž zjistilo, že Columbia není jen pohyblivý trh a výstavní skříň Ameriky, potažmo nových technologií. Ve skutečnosti se z létajícího města stala létající pevnost, na níž mezi sebou začaly bojovat různé frakce. Jedni chtělo moc nad ideálním místem k životu, druzí nedostatkové technologie a třetí? Třetí chtěli ovládnout celý svět, když zjistili, že Columbia je těžce vyzbrojená a připravená k dobývání největších metropolí na zemském povrchu.

Ve skutečnosti se z létajícího města stala létající pevnost, na níž mezi sebou začaly bojovat různé frakce

Hrůzu, strach a paniku, jež ovládla lidi žijící na povrchu země, dobře ilustruje příměr z Hvězdných válek – zkrátka si představte, že by vám nad hlavou visela Hvězda smrti. Nepříliš příjemný pocit, není-liž pravda? Jenže, co čert nechtěl, Columbia nezačala ničit a rozvracet, jen prostě zmizela a nikdo pořádně neví, kde je. Sen a noční můra v jednom zmizely, jen tu a tam se objeví zpráva, že ji někdo viděl nad Hong Kongem a druhý den nad Paříží.

Snadná práce

V této atmosféře se pak přesuňte do baru, kde poklidně popíjíte svoji whiskey. Představte si, že jste jedním z agentů „uklízečů,“ kteří za slušný plat oddřou špinavou práci a nasáváte si v baru, když tu náhle přijde nějaký pán a nabídne vám obrovský obnos peněz za zachránění jisté Elizabeth. Únosů a přemístění osob z místa na místo jste už dělali plno, takže na nabídku samozřejmě kývnete.

bioshockinfinite_art2.jpg

Jenže pak odhalíte pár zajímavých věcí – slečna se totiž nachází právě na Columbii a ne zrovna z malicherných důvodů. Elizabeth vládne nadpřirozenými schopnostmi a je možná v zájmu celosvětové populace, aby ve městě zůstala. Záhy zjistíte, že se jedná o pravou dámu v nesnázích – po krku ji jde monstrum ne nepodobné Big Daddymu, jež si tentokrát říká Handyman, a když se ji pokusíte z jeho spárů zachránit, zachrání spíše Elizabeth vás. Spolupráce se tak stane klíčovým činitelem pro přežití.

Pryč jsou uzavřené koridory podvodního světa – město v oblacích je doslova a do písmene vzdušné

Nastíněná situace pak dává tušit, že vás na Columbii čekají zajímavé časy. A pekelně akční. Pryč jsou uzavřené koridory podvodního světa – město v oblacích je doslova a do písmene vzdušné, plné větších prostranství a dává vzpomenout na dobu, kdy se ještě nebojovalo v úzkých chodbičkách, a strach nedrnkal na každičký nerv. Tísnivá atmosféra se vás ale aspoň částečně držet bude. Nebyl by to totiž Bioshock, aby s sebou nepřinesl variaci na plasmidy a hned nedemonstroval jejich devastující sílu.

Sejmi ho, sejmi je

V prezentované ukázce se ukázalo hned několik specialitek a je nutné říct, že nejpůsobivější byl asi útok havranů na hromadu ozbrojených nepřátel. Chaos a křik, stejně jako cákající krev, když černí ptáci rvali maso, se nesl skrz Columbii tak, až se vzburcovala pěkná řádka obyvatel létajícího městečka. A pachatel toho všeho navíc prchá skrz jakési lanovky, na něž se dá zavěsit za pomoci speciálního udělátka, které hlavní hrdina svírá v ruce, aby tak na napjatém svalu držel váhu celého těla (eh?)

bioshockinfinite_01.jpg bioshockinfinite_02.jpg

Na lanovce se na vás pak vyřítí nepřítel a vám nezbyde nic jiného, než do něj cáknout jeho životní dávku vitamínu olova. Obyvatel Columbie okamžitě ztrácí cit a padá do hlubin, kde se odráží od ocelových konstrukcí a klouže z vaků plných vzduchu. Smrt je nepěkná a definitivní. A pokud se po vystoupení z lanovky rychle nezorientujete, bude definitivní i pro vás – míří na vás totiž obří kanón a kouli ve vzduchu vážně nerozstřelíte. I když, možná by stálo za to ji zachytit pomocí telekineze a mrštit zpět po tom, kdo vás chtěl obdarovat explozivní nadílkou. 

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Otevřená FPS
Výrobce: Irrational Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 26. března 2013
  • Uvěřitelný a živý svět
  • Strhující příběh
  • Inteligentní témata
  • Elizabeth
  • Pestrá hratelnost
  • Místy moc akce
  • Občas ztráta tempa
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,