Shrnutí Microsoft konference – CoD: MW3, GoW3, ME3

MS na konferenci nešetřil a bylo to znát. Spousta nových titulů pro Kinect, ukázka z Gears of War 3, detaily o Mass Effectu 3 a další.

Konference Microsoftu začala pěkně zostra – gameplay ukázkou z Call of Duty: Modern Warfare 3, kde se se vtělíte do člena speciální jednotky, která má za úkol vyhodit do vzduchu ponorku. Vaše cesta však nezačíná na pobřeží New Yorku, ale v zaplaveném tunelu plném typických žlutých taxíků. Po krátkém plavání se dostáváte na otevřené moře, kde se ve velkém potápí lodě, a musíte prokličkovat skrz rozpadající se vraky. Atmosféra je v této chvíli úplně skvělá a lehce bezútěšná.

Vše graduje nastoupením na právě se vynořující ponorku a rychlou exterminaci její posádky. Jakmile zničíte několik pancéřových dveří a všude položíte nálože, můžete se evakuovat na gumovém člunu a sledovat, jak ponorka i přes vaši snahu odpaluje smrtonosné rakety. Hned potom projíždíte kolem několika potápějících se křižníků a s člunem vjíždíte přímo do Chinooku.

Na ukázce je vidět, že Call of Duty se ani v nejmenším nemění a stále sází na klasickou předksriptovanou hratelnost a akci přitaženou za vlasy. Je však třeba uznat, že svou vítěznou formuli má vyladěnou téměř k dokonalosti a na grafickou stránku hry budete tak jako tak koukat s otevřenou pusou. A při sledování ukázky se nejspíše budete sami sebe ptát, jestli je to ještě vůbec hra, nebo už interaktivní film.

Méně prsatá Lara

Po krátké přestávce plné vychloubání se a hesel „Minulý rok byl rokem X360“ se konečně dostává k další gameplay ukázce, která je tentokrát věnována Tomb Raideru. Celá se nese v duchu již dříve odhalených informací a tísnivá atmosféra vás zaručeně dostane. Zvlášť když hezká Lara v úvodu visí u stropu přivázaná za nohy a v temné jeskyni nachází mrtvoly, spousty svíček a oplzlého dědka, který se ji dle všeho pokusí i znásilnit.

Stisknutím na obrazovce se objevujících tlačítek se mu však Lara s hráčovou pomocí vysmekne a může dále vesele hekat, sténat a komentovat své okolí. Zvukové projevy Lary jsou něco, co sice na první pohled dodává gameplay záběrům život, ale nejspíše se to brzy stane docela otravným. Na více informací si však musíme počkat – ukázka totiž končí útěkem z jeskyně a pohledem na pobřeží ostrova poseté mnoha vraky lodí.

Mass Effect 3 s Kinectem

Hlavní novinkou v Microsoftí konferenci byl fakt, že ME3 bude plně podporovat Kinect, respektive hlasové ovládání určitých rozhraní. Prvním a docela závažným krokem je v tomto případě možnost ovládat rozhovory – jakmile něco řeknete, Shepard to po vás zopakuje. Je to sice pomalejší než stisknutí tlačítka, ale své kouzlo systém rozhodně má. O mnoho praktičtěji pak působí možnost velet svým spolubojovníkům a štěkat na ně jednoduché rozkazy, díky čemuž budete mít volné ruce k ovládání vlastní postavy.

VIDEO: 4466 'Mass Effect 3 - Fall of Earth E3 11 trailer'

Gears of War 3

Od Kinectu je pak na čase se rychle přesunout k první exkluzivní hře na X360, ke Gears of War 3. Hratelná ukázka představila nového bosse, který je „bigger, better and more badass,“ přestože se tvůrci před několika týdny zaklínali formulí, že méně je někdy více. Video ukazuje vylepšenou grafiku, nový bojový skafandr poskytující dodatečnou palebnou sílu i krytí pro vaše spolubojovníky. A celé to prostě vypadá cool. 

Ryse od autorů Crysis

Hned poté odhalují svůj projekt lidé z Cryteku, kteří stojí za oběma díly Crysis. Jejich nová hra je exkluzivně pro X360 a Kinect, vypadá graficky úžasně a jde o rubanici z prostředí starověkého Říma. Bohužel o ní zatím není známo tak moc: mělo by jít o brutální first person akci, v níž byste měli prožít jeden z nejinovativnějších herních zážitků. Posuďte sami na videu, jestli je to pravda.

VIDEO: 4474 'Ryse - E3 2011 trailer'

Fable: The Journey

Od Ryse se však rychle přestoupilo k představení další části Fable ságy přímo ústy Petera Molyneuxe. Po výborném CGI traileru se však dostavilo lehké zklamání ve formě gameplay videa, které odhaluje celkem silný posun od RPG směrem k on-rail střílečce. V zásadě tak jde jen o Kinectem ovládánou střílečku, kde občas jedete na koni a práskáte otěžemi, abyste kolem sebe jinak metali různě silná kouzla. Ano, zábava to být sice může, ale s ohledem na jméno série jsme čekali přeci jen něco víc.

journey.jpg journey2.jpg

Haló, nová trilogie

Halo se stalo natolik populární značkou, že ji Microsoft nějakým způsobem prostě vytěžit musí. V průběhu konference tak oznámil HD remake prvního dílu, jehož se dočkáte již 15. listopadu. Slibuje skvělou grafiku, upravenou kampaň a MP na Xbox Live. Později byla také oznámeno Halo 4, o níž zatím není nic moc známo – jak by taky mohlo, když se vydání odhaduje kolem Vánoc 2012. Zatím se můžete podívat na perfektní trailer navazující přímo na konec trojky.

VIDEO: 4475 'Halo 4 - E3 2011 trailer'

Novinky týkající se Kinectu

Celá konference se tak nějak točila kolem Kinectu a nabídla spoustu zajímavých titulů. Kupříkladu takové hlasové ovládání v novém Ghost Recon vypadalo hodně dobře (a otevírání dlaně pro výstřel z pušky poměrně směšně, to ano.) Představily se však i další tituly: jmenovitě šlo o hříčky Disneyland: Adventures a Sezame, otevři se, které nabízejí fantastický zážitek zejména dětem. I pro dospělé by pak měl být titul Star Wars: Kinect, o němž jsme již psali, ale gameplay záběry prozrazovaly celkem výrazný lag mezi pohybem a jeho převodem do hry. Titul samotný pak nijak nepřesvědčil. Za zmínku pak stojí i nová várka sportů a Dance Central 2.

dancecentral.jpg sezame2.jpg

O něco zajímavější jsou však nové funkce pro X360 Kinect, které již vyšly na Marketplace. S jejich pomocí by měl Kinect konečně zvládnout i detekci prstů. Vylepšení kamerky se však netýká jen zvýšení přesnosti prstů, ale také možnosti vytvořit pomocí naskenování vašeho těla nového avatara během několika sekund. Ještě lépe pak vypadá skenování předmětů – skenování skateboardu z prvního Natal dema se tak stává skutečností a několika jednoduchými kroky můžete zaplnit virtuální prostor svými reálnými věcmi.

Co se jinam nevešlo

V průběhu konference byly odhaleny ještě dva tituly, které si zaslouží větší pozornost, ale zatím o nich není dost informací, abychom o nich mohli psát samostatně – jmenovitě jde o Forzu Motorsport 4, předvádějící se ve velice povedeném videu, jež najdete i na těchto stránkách. A druhou překvapující zprávou je chystaný port již teď legendárního Minecraftu. Tak co, líbila se vám konference, nebo jste čekali ještě něco víc?

Diskuze (5) Další článek: Update: Screeny z ME3 + datum vydání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,