Take on Helicopters – i bez vraždění je zábava (dojmy)

Bojový vrtulník, výmětnice plné raket, míří do další bojové mise. Tak na to zapomeňte. Nová česká hra od tvůrců ArmA nabídne civilní létání. A zábavné.
Kapitoly článku

Leteckých simulátorů v poslední době moc nepřibývá. Ještě méně se objevuje simulátorů vrtulníků (pokud zcela nelpíte na slůvku simulátor, dal by se zmínit Apache: Air Asault). A když k vrtulníku přidáte přídavné jméno civilní? Mlaťte si mě kniplem do hlavy, ale nevybavím si novější hru s civilními vrtulníky než stařičký spin-off budovatelské strategie Sim City - SimCopter.

TKOH_E3_poster.jpg

Teď už si můžu do seznamu přiřadit i Take on Helicopters, připravovanou vrtulníkovou hru od Bohemia Interactive. Po dvouhodinové ukázce prezentované nadšeným vedoucím projektu Joris-Jan van 't Land (za neskloňování holandského jména mě prosím nebíjte) a hlavním designerem Karlem Mořickým mohu s klidným svědomím říct, že vzniká velmi netradiční a zároveň velmi slibná hra pro milovníky „rotorového“ létání.

Je to o byznysu

Kromě nezbytného volného létání, scénářů a multiplayeru hra nabídne příběhovou kampaň, ve které se v roli Harry Larkina budete snažit vybudovat vlastní leteckou společnost v americkém městě Seattle.

I když si můžete myslet, že civilní létání musí být zákonitě bez bubnování střelby o plášť vrtulníku a neustálého řvaní výstražných systémů nuda, opak je pravdou

Základem všeho se stane váš vlastní heliport, který si budete moci za peníze vydělané plněním různých kontaktů postupně zvelebovat: nakoupit větší hangáry pro rostoucí flotilu vrtulníků, vybudovat novou přistávací plochu, najmout mechaniky… Chybět nebude ani „tuning“ vrtulníků třeba v podobě nákupu nového vybavení, zkrášlování interiéru či vybírání barev/log. Prostě maximum pro to, abyste se cítili jako pravý majitel firmy. Ovšem celé tyhle legrácky budou mít pouze vedlejší smysl a jen dokládají snahu tvůrců vytvořit netradiční herní zážitek, hlavní roli mají samotné mise a hlavně létání.

Take on Helicopters 05.jpg Take on Helicopters 06.jpg

I když si můžete myslet, že civilní létání musí být zákonitě bez bubnování střelby o plášť vrtulníku a neustálého řvaní výstražných systémů nuda, opak je pravdou. Jak Joris během prezentace předestřel, civilní létání nabízí obrovskou škálu nápaditých úkolů, ať už jde třeba o záchranu zraněných a převoz do nemocnice, pomáhání FBI s pátráním po zločincích, oceánografům s pozorováním velryb, stavařům s převozem nadměrných nákladů, či transport významných byznysmenů na jednání. A ani ta armáda nezůstane úplně mimo, jak mi bylo ukázáno v kontraktu, kde s žoldáci z ArmA 2: PMC chtěli nacvičit misi s letem nízko nad úrovní terénu. 

VIDEO: 4520 'Take on Helicopters - E3 11 trailer [HD]'

Každý z kontraktů slibuje i jiné pomůcky a záludnosti. Na záchranné akce můžete dostat třeba termovizi pro lokaci zraněných, jindy se hodí zase hák. Vojáci požadují co nejrychlejší přepravu, byznysmeni zase chtějí pohodlný let a pokud budete moc „drncat“, začnou nadávat. Nebo aspoň zlostně bublat do pytlíků na zvracení.

Take on Mnisek 07.jpg Take on Mnisek 08.jpg

Část misí je inspirována skutečností, protože BI mají leteckého poradce s vlastní leteckou službou, jiné jsou čistě z fantazie tvůrců. Kontrakty se mají dělit na primární příběhové a vedlejší, prostřednictvím kterých si vyděláte na nové vrtulníky a legrácky spojené s heliportem naznačené výše. Pro dohrání je ale nebudete nuceni plnit, pokud zadání bude vyžadovat specifický vrtulník či vybavení, prostě je na danou misi dostanete.

Na záchranné akce můžete dostat třeba termovizi pro lokaci zraněných, jindy se hodí zase hák

V případě, že se vám zalíbí, máte možnost si je následně koupit. Opět zdůrazňuji slovo možnost. Take on Helicopters rozhodně nemá být komplexním tycoonem (možná v podobě komunitního obsahu), už jsem to jednou zmínil: hlavní je létání.

Je to o létání

Take on Helicopters nabídne celou řádku vrtulníků rozdělených do tří tříd: lehké, střední a těžké. Dle slov tvůrců 95 % z nich mají představovat civilní stroje, pár bonusových vojenských má být spíš pro komunitu a jejich kreace.

TKOH_E3_artwork_heavy.jpg TKOH_E3_artwork_light.jpg

Žádný ze strojů se neopírá o oficiální licenci, ale jejich vzory prý snadno poznáme. Dojde i na lahůdky jako vrtulník s tryskou místo stabilizační vrtule, na druhou stranu helikoptéry se dvěma rotory čekat nemáme (možná varianta by mohlo být DLC).

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Simulátor civilních vrtulníků
Výrobce: Bohemia Interactive | Webové stránky hry
Začátek prodeje: říjen 2011
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,