Take on Helicopters – i bez vraždění je zábava (dojmy)

Bojový vrtulník, výmětnice plné raket, míří do další bojové mise. Tak na to zapomeňte. Nová česká hra od tvůrců ArmA nabídne civilní létání. A zábavné.
Kapitoly článku

Že je zdejší létání pár řádů výš než v Armě už dokládá taková drobnost, jako předletová kontrola. Pěkně po svých můžete obejít celý stroj, otevřít všechny kryty a zkontrolovat, jestli někde třeba nesákne olej či neuvázl mrtvý pták. Pokud kontrolu vynecháte, může se vám to za letu pěkně vymstít. Třeba ucpání takové pitotovy trubice znamená nepřesné měření rychlosti letu. Mimochodem, chodit po svých můžete kdykoliv, nejen při předletové kontrole – klidně budete moci přejít celý Seattle po svých, pokud se vám zachce.

TKOH_E3_artwork_medium.jpg

Take on Helicopters bude o detailech, což kromě více interaktivních pozic v podobě krytů motoru či míst ve vrtulníku dokládá i pečlivě vymodelovaná přístrojová deska s funkčními budíky a páčkami.

Take on Helicopters bude o detailech

V kokpitu máte možnost volně se rozhlížet i naklánět vpřed, abyste viděli pod vrtulník. Komplexní bude i samotné nastartování stroje, či přistání – Joris zmiňoval možnost vzniku požáru při nedostatečně vychladlém motoru. A co teprve ve vzduchu. Pilotování při vyšším nastavení realističnosti je jiné (černější) kafe než v Armě.

Take on Mnisek 10.jpg Take on Mnisek 13.jpg

Obrovský vliv má vítr, který dokáže z letu udělat skutečnou horskou dráhu. Počítá se s měnícími se vlastnostmi vzduchu ve vyšších vrstvách, počítá se s váhou stroje, nemá chybět spotřeba paliva a elektrický systém. Kolektiv, tedy řízení náběhu rotoru, hraje důležitou roli při snaze o plynulý let. Ruku v ruce s tím jde i daleko propracovanější model destrukce. Zničitelných a poškoditelných částí je daleko víc než v Armě, třeba při tvrdém přistání klidně můžete zohnout ližiny.

Take on Helicopters 09.jpg Take on Helicopters 10.jpg

Pochopitelně hra nebude mířená jen na hardcore fanoušky létání, kteří mají na stole HOTAS, na zemi pedály a na hlavě leteckou kuklu (a v ruce celer, chtěl by dodat fanoušek seriálu Haló, haló). Nic vám nebude bránit nastavit arkádový model létání, vypnout vliv počasí, jedním tlačítkem nastartovat a vzhůru do oblak plnit kontrakty.

Virtuální Seattle

Celá hra se má odehrávat ve dvou prostředních, tím prvním (a primárním) je americký Seatlle, který nabídne herní plochu 60x60 Km a pak je tu ještě 120x120 Km jižní Asie (Takistán z Army 2), ovšem ten má hrát roli spíše pro komunitu. Prezentace představila jen Seattle, ale to vůbec nevadí, protože vypadal naprosto fantasticky.

Jistotou je tak stejně jako v případě Army bohatý komunitní obsah, který přidá nové mise, kampaně i vrtulníky

Alespoň z výšky, u země už to bylo trochu horší, nicméně Take on si stejně prožijete z větší výšky. Ostatně i díky tomu prý nemá hra předszavovat bestiální požírač výkonu, na špičkové hraní by vám měla stačit podobná konfigurace jako na Armu 2.

Take on Helicopters 03.jpg Take on Helicopters 04.jpg

Na mapě najdete všechny důležité body, jako je fotbalový stadión či hlavní atrakce, věž Space Needle, a mise jich mají dostatečně využívat. Případně jich využije komunita, protože Take on Helicopters pochopitelně nabídne editor. Ten má vsázet na waypointy – takové zjednodušené příkazy. Nováčkové si misi vytvoří misi jednoduchým naklikáním waypointů na mapu, ostřílení borci si klidně waypointy dle potřeby upraví. Jistotou je tak stejně jako v případě Army bohatý komunitní obsah, který přidá nové mise, kampaně i vrtulníky.

Take on Mnisek 04.jpg Take on Mnisek 05.jpg

Take on Helicopters určitě nebudou pro všechny, přeci jen letecké hříčky mají omezenější okruh hráčů než střílečky. Ale rozhodně bude pro všechny, co mají rádi létání a chtějí si vyzkoušet něco jiného, než neustálé masakrování protivníků. Vznést do oblak bychom se měli už letos v říjnu.

Mimochodem, tvůrci vypustili komunitní preview verzi, pokud máte Operation Arrowhead, můžete si Take on Helicopters vyzkoušet.

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Simulátor civilních vrtulníků
Výrobce: Bohemia Interactive | Webové stránky hry
Začátek prodeje: říjen 2011
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,