Tropico 4 – novinky v rumovém království (preview)

Kokosové palmy, písek v sandálech, kubánský doutník a lepá děva v plavkách po vašem boku.

Tropico je populární série budovatelských strategií, kde se v roli El Presidenta nejmenované banánové republiky snažíte dovést svůj ostrov a hlavně sebe samého k nezměrnému bohatství. Hlavním poznávacím prvkem je vyloženě odpočinková hratelnost a svérázný parodický humor, jenž se nestydí před žádným politicky závažným tématem. I přes technické potíže, zřejmé hlavně při stavění cest, si třetí díl našel před dvěma roky cestu do našich srdcí a odnesl si velice pochvalnou recenzi. Jaké změny s sebou přináší čtvrté pokračování?

VIDEO: 4540 'Tropico 4 - Teaser Trailer'

První dobrou zprávou pro všechny fanoušky série je zajisté uklidnění, že se nechystají žádné velké změny v hratelnosti, ale spíše ladění problémových pasáží a přidání několika zajímavých featurek. Mezi nejzásadnější novinky celé hry patří přírodní katastrofy, které mohou váš ostrov postihnout – z šesti zatím vyjmenujme třeba výbuch sopky, záplavy, tornádo a havárii ropného tankeru – z nichž tropico4_art1.jpgmůžete samozřejmě buď vytěžit politický kapitál, nadávat na ně, nebo se o ně prostě nestarat. Každé takové jednání má ale své následky, stejně jako měly události v předchozím díle.

Nechystají se žádné velké změny v hratelnosti, ale spíše ladění problémových pasáží a přidání několika zajímavých featurek

Pokud vybuchne sopka a vy se nebudete starat o omezení provozu kvůli sopečnému prachu, může se zhoršit stav všech obyvatel na ostrově a z prosperujících turistických letovisek se stanou města duchů. Jenže podobný scénář je možno předpokládat, i pokud se o katastrofu zajímat budete a patřičná omezení zařídíte: jen bude dopad okamžitý a chvilkový, ne dlouhý a bolestivý. A i když neuděláte v podstatě nic, pořád musíte mít na ostrově postavenou hasičskou zbrojnici, abyste zabránili zničujícímu požáru.

Je to konečné, El Presidente?

Po celou dobu hry zkrátka musíte být připraveni jednat, samostatně se rozhodovat a hlavně zajišťovat veškerou infrastrukturu, jejíž absence by vás mohla eventuálně ohrozit. S tím vám pak samozřejmě pomůže i dvacet nových budov, které můžete využít dle svého uvážení. Vedle vtipných, ale pro chod země nijak zásadních staveb, jako je Mausoleum El Presidenta, obchoďák či aqua park, dostanete pod ruku třeba již zmíněné hasičské zbrojnice, burzu (kde můžete na ostrov lákat nové investory, prodávat již postavené budovy do soukromých rukou apod.) a nově i zcela zásadní Ministerskou radu.

tropico4_01.jpg tropico4_02.jpg

Ta vám umožňuje dosadit libovolného občana Tropica do role jednoho z ministrů v resortech ekonomie, školství, zahraničních věcí, vnitra a obrany. Zvolený zástupce vám pak bude v průběhu hry výrazně radit a pomáhat, nebo předkládat nesmyslné návrhy; to podle toho, jestli bude jeho kvalifikace dostatečná. A pokud byste chtěli náhodou Ministerskou radu změnit v Lidové shromáždění nebo vojenskou Juntu, není problém, tvůrci vám umožní i absolutističtější formy vlády.

Ta vám umožňuje dosadit libovolného občana Tropica do role jednoho z ministrů

Všechny budovy i vaši podřízení ale budou sloužit hlavně k tomu, abyste byli lépe schopni plnit požadavky jednotlivých frakcí na ostrově. Dřívější drobné úkoly se totiž za dva roky rozrostly do plnohodnotných misí, za jejichž splnění získáte nezanedbatelné bonusy.

tropico4_03.jpg tropico4_04.jpg

Samotnými „quest givery“ však nemusí být jen místní hnutí, ale i světové mocnosti, jejichž počet se od minula rovněž zvýšil a reaguje na geopolitické dění. Ve hře tak nově potkáte třeba masivně investující Čínu nebo moralistickou Evropu. Nešlápnete někomu během vládnutí na kuří oko a neuvalíte na sebe mezinárodní sankce?

Šíře vašeho vládnutí je takřka neomezená

Pokud ano, máte problém. Nejenže nebudete moci tradičně vyvážet zboží, ale nově se dá uvalit embargo i na dříve rovněž neexistující import. Pokud se tedy soustředíte na to, abyste vybudovali průmyslový ostrov závislý na surovinách z okolních zemí, může pro vás mít politické ultimátum doslova smrtící charakter.

tropico4_05.jpg tropico4_06.jpg

Vypořádat se se všemi nástrahami vládnutí budete muset hlavně v průběhu dvaceti kampaňových misí, které se budou odehrávat na deseti nových ostrovech. Jistě vás potěší, že od minula se jejich velikost rozrostla třikrát až čtyřikrát. A stejně tak (a možná ještě víc) se rozrostla nabídka úprav vašeho El Presidenta. Mimo nových vlasů, vousů a oblečení byste se měli dočkat i nových vlastností přímo ovlivňujících hratelnost. Mezi nově přidané drobnosti by se pak dala započítat i fotogalerie a plné propojení hry s Facebookem a Twitterem. Těšíte se na zaspamované zdi při srpnovém launchi? My ani ne. Na hru samotnou však rozhodně ano!

Galerie: momentky ze hry přímo od autorů

tropico4_07.jpg tropico4_08.jpg
tropico4_09.jpg tropico4_10.jpg
tropico4_11.jpg tropico4_12.jpg
tropico4_13.jpg tropico4_14.jpg
tropico4_15.jpg tropico4_16.jpg

 

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Strategie | budovatelská strategie
Výrobce: Haemimont Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: srpen 2011
Váš názor Další článek: Hry jako filmy, to je Press Start

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,