UEFA Euro 2012 - rozpačitý fotbalový přídavek (recenze)

Euro 2012 je ještě daleko, ale česká fotbalová reprezentace může zvednout pohár nad hlavu už nyní. Pokud vám to za to stojí.

Stalo se už zvykem, že se každá významnější sportovní událost dočká své herní verze a výjimkou není ani blížící se fotbalové Euro 2012. EA ovšem tentokrát zkusili nový přístup a místo klasické krabicové hry vydali stahovatelný přídavek pro Fifu 12. Na první pohled chvályhodný záměr – podobné hry totiž často působí jako datadisky prodávané za plnou cenu.

Euro 2012 04.jpg Euro 2012 06.jpg

Bohužel logickou myšlenku tvůrci nedotáhli úplně dokonce, protože DLC si svoji prémiovou cenu přes 500 Kč neobhajuje dostatkem nového obsahu. Ve své podstatě jde jen o Fifu 12 přebarvenou do pestrobarevných barviček evropského fotbalového svátku a obohacenou o jeden lehce rozpačitý nový mód.

Na zteč do fotbalové Evropy

Hlavním lákadlem přídavku má být pochopitelně oficiální licence na turnajovou grafiku, znělky, stadiony, týmy a tak dále, prostě abyste si připadali jak při sledování reálného zápasu v televizi.

Není problém dovést k vítězství v evropském turnaji kádr s Petrem Čechem, Tomášem Rosickým a dalšími

Ve výsledku to platí tak napůl, protože EA se nepovedlo dohodnout se všemi fotbalovými asociacemi, takže u 24 z celkových 53 týmů najdete hráče se smyšlenými jmény. Platí to pro menší státy, jako, Wales, Bělorusko, Makedonii, ale i sousední Slovensko a paradoxně pořadatelskou Ukrajinu. Na rozdíl od Fify 12 ovšem tady česká reprezentace nechybí, takže není problém dovést k vítězství v evropském turnaji kádr s Petrem Čechem, Tomášem Rosickým a dalšími. Nechybí ani český komentář.

EURO 2012 01.jpg EURO 2012 02.jpg

Nabídka módů kromě standardní exhibice nabízí pochopitelně i turnaj – od bojů v základní skupině po klasického vyzařovacího pavouka. Boje o kvalifikaci tu bohužel nenajdete. Do určité míry je nahrazuje nový a originální mód Expedition. V něm si vytvoříte svůj vlastní tým, složený z jedné fotbalové hvězdy (případně hráč vytvořeného pomocí Be a Pro) a zbytku průměrných fotbalistů z různých týmů. S touto sebrankou následně na fotbalové mapě Evropy „válčíte“ s dalšími týmy, přičemž po vítězství si můžete do svého týmu vybrat ze soupeřových řad jednoho hráče a postupně si tak budovat svůj tým snů.

Expedition trochu připomíná deskovou hru a rozhodně působí originálně. Na druhou stranu nepotěší, že se všemi týmy musíte soupeřit o vítězství opakovaně a na začátku není úplně zábava hrát s týmem fotbalových neumětelů. I když to už tak nějak vyplývá ze samotné podstaty módu, kde se snažíte vyšplhat ze samotného dna až na vrchol.

Postaveno na Fifě 12

Euro 2012 nabízí i oblíbené historické výzvy, kde musíte zvrátit nepříjemně se vyvíjející zápas, vyhrát o určitý počet gólů a tak podobně, určitě to znáte ze starších her. Tentokrát ovšem nemáte balík podobných úkolů, ze kterých můžete vybírat, ale vždy jednu výzvu, aktivní po několik dnů.

Expedition trochu připomíná deskovou hru a rozhodně působí originálně

Absence výběru dokáže naštvat, ale díky pravidelné obměně výzev máte důvod, proč hru zase spouštět. Dalším důvodem se stává multiplayer a je jedno, zda jde o exhibiční zápas, či samotný turnaj. Hra více hráčů platí za vrchol zábavy, protože zápasy proti umělé inteligenci dokáží občas vytočit k nepříčetnosti. Smutné je, že to samé platilo už u Fify 12.

Euro 2012 02.jpg Euro 2012 03.jpg

Problémem nového rozšíření je fakt, že se jedná právě jen o stahovatelný balíček, který přidává nový obsah, ale nijak zásadně neupravuje samotnou Fifu 12. I když poslední řádný ročník platí za nejlepší díl v sérii, své drobné chybky měl a narazíte na ně i zde. Rozhodčí je místy necitlivý, fyzikální systém občas selže a dalo by se pokračovat.

Poznámka: K hraní potřebujete hru FIFA 12. Cena přídavku na konzolích je stanovena na 539 Kč, resp. 1800 MS Points. Na platformě PC je 2500 FIFA Points.

Atmosféra Eura je ve hře sice slušná, ale jinak celý projekt často působí uspěchaným dojmem ve stylu: „musíme vydat něco k Euru, tak zbouchejte pár věcí dohromady“. Hraje se to dobře, protože Fifa 12 je prostě nejlepší fotbalovou hrou současnosti, ale čekali jsme popravdě něco víc. Předchozí zpracování fotbalových turnajů totiž toho víc přinášela.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Sportovní | Fotbalový simulátor
Výrobce: EA Sports | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 24. dubna 2012
  • Atmosféra Eura
  • Vrátila se česká reprezentace
  • Mód Expedition je originální
  • Působí uspěchaně
  • Nekompletní licence
  • Málo výrazně nového obsahu
Diskuze (1) Další článek: Tragická hudba a brutální akce v launch traileru na Max Payne 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,