PC | Akce | RPG

Ukrajinské studio GSC bylo uzavřeno, S.T.A.L.K.E.R. 2 zrušen

Důvody stojící za smutným osudem hry a studia jsou nejasné a mnohoznačné.

Původně trochu matoucí zprávy se sešly kolem osudu vývojářského studia GSC Game World, které má na svědomí sérii Stalker. Prvně ukrajinská zpravodajská stránka UkraNews přinesla informaci, že majitel studia Sergej Grigorovič se jej rozhodl uzavřít. Vedly ho k tomu prý osobní důvody, které nechtěl sdělit, ale řekl, že 40-50 zaměstnanců pracujících ve studiu dostane výplaty až do února 2012. Z různých stran se objevovaly zprávy, že za uzavřením studia stojí nespokojenost s vývojem S.T.A.L.K.E.R. 2 , zatímco další, daleko akčnější hlasy mluvily o pokusu státních orgánů získat kontrolu nad GSC.

stalker-2.jpg

Oficiální Twitter studia reagoval na zprávy s tím, že to není pravda, ovšem krátce po tom zpráva zmizela. Později Dmitrij Bourkovski, který prý má k GSC blízko tweetnul: „Žádné PR. GSC je zavřeno.“  Zprávu o uzavření studia potvrdil Sergej Galenkin z 1C na svém blogu, kde píše o tom, že sice v GSC nepracuje, ale mluvil s celou řádkou zaměstnanců, které zná. Podle nich za zrušením hry a rozpuštěním studia mohou být neúspěšná jednání s vydavateli o konzolové verzi hry. Někdo mluví o vysokých finančních požadavcích Grigoroviče, další zmiňují nezájem o hru situovanou do Východní Evropy. Jiní vývojáři mluvili o zmiňované nespokojenosti s kvalitou hry, další to popřeli. A jeden zmínil Grigorovičovi znuděnost vývojem. Informace se prostě různí a jen těžko se asi dozvíme pravý důvod. 

Zprávy o snaze přebrat studio považuje Galenkin za nepravděpodobné, protože jedinou cenu má IP a to je registrováno mimo Ukrajinu. Snad se časem (doplněno: mělo by být v pondělí) dočkáme oficiálního vyjádření, nicméně to nic nemění na tom, že se S.T.A.L.K.E.R. 2 už zřejmě nedočkáme. Škoda.

Zdroj: VG247
 
Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce, RPG
Výrobce: GSC Game World
Začátek prodeje: 2012
Diskuze (7) Další článek: Podívejte se na záběry z nového DLC pro Gears of War 3

Témata článku: , , , , , ,