Nejlepší RPG hry za rok 2011 (téma)

Do konce roku 2011 zbývá pár týdnů, takže je ideální čas vybrat ty nejlepší letošní hry. V naší sérii článků dnes pokračujeme RPG hrami.

Pokračujeme v našem herním zúčtování za rok 2011. Další na řadu přišel další, u nás velmi oblíbený, žánr – RPG. Pravda, moc jich letos nevyšlo. Hry jsme nijak zvlášť netřídili podle platforem, nicméně u každé to najdete napsané. A samozřejmě nesmíme zapomenout na tradičkí poučku: tento článek představuje redakční výběr a vesele s ním můžete nesouhlasit v diskuzi pod článkem.

TIP: Nejlepší střílečky za rok 2011 (téma)

The Elder Scrolls V: Skyrim

Platformy: PC | Xbox 360 | Playstation 3

Další z řady legendárních RPG dlouholeté série The Elder Scrolls. Skyrim je naprosto obrovskou hrou, která vám vydrží na desítky a desítky hodin zábavy. Vaše dobrodružství se tentokrát odehrává v severní zemi Skyrim, což znamená spoustu dechberoucích výletů na vrcholky zasněžených hor, ale i do úrodných podhůří. Graficky vypadá Skyrim nádherně, navíc nabízí obrovskou svobodu, ať už se jedná o formování vašeho hrdiny (lučištník, mág, bojovník? Od každého kousek? Není problém!) nebo herní činnosti (spousta hlavních a vedlejších questů, kovářství, vaření, alchymie atd.)

VIDEO: 5064 'The Elder Scrolls V Skyrim - Blue sky trailer'

Pokud očekáváte nějaký složitější výběr povolání, jak tomu bylo v dřívějších hrách, tak na to rovnou zapomeňte. Tvůrci efektně zabránili anti-levelingu z Oblivionu, když se vám jakékoliv zvýšení dovednosti počítá do úrovně a se ziskem dalšího levelu se nedočkáte nějakého zvyšování atributů. Po jednoduchém výběru mezi zvýšením magicky, životů a výdrže můžete ještě přidat jeden bod do některého z perků, jež tvoří souhvězdí podle skupiny dovedností. (recenze)

 

Zaklínač 2: Vrahové králů

Platformy: PC (Xbox 360 verze bude příští rok)

Polští CD Projekt s jejich herní verzí oblíbené knižní ságy Zaklínač dokázali, že i malé studio zvládne hru špičkové úrovně. U Zaklínače 2 to platí snad ještě o něco víc, než u prvního dílu. Hlavním rysem poctivého RPG je jeho dospělost. Geralt se s ničím nemaže, krev cáká, kují se politické pikle, probíhají rasistické potyčky a dojde pochopitelně i na nějakou tu odhalenou bradavku (možná i dvě). Hra nabízí spoustu zábavy, protože questů máte opravdu přehršel a na rozdíl od jiných RPG jsou zde důležitá i vaše rozhodnutí. Zaklínač 2 je nejen jedním z nejlepších RPG letoška, ale i jednou z nejlepších her.   

VIDEO: 3476 'The Witcher 2: Assassins of Kings - Útěk z vězení'

Hardcore RPG, které nabízí silný příběh sázející na svět z pera Andrzeje Sapkowského, možnost voleb, erotiku, akční souboje a především drsnou atmosféru středověku. Hra, u které zapomenete na čas. Hra, která má mít to, po čem touží všichni hráči: nečernobílého hlavního hrdinu, originální úkoly, obrovskou znovuhratelnost a hlavně spoustu zábavy. To je Zaklínač 2: Vrahové králů. (recenze)

 

Two Worlds II

Platformy: PC | Xbox 360 | Playstation 3

Hned zkraje roku jsme se dočkali české verze pokračování oblíbeného německého RPG. Two Worlds II se sice velmi pomalu rozjíždí, ale následně se dočkáte solidní porce RPG zábavy – svět se solidní rozlohou je plný úkolů a vedlejší ch aktivit na plnění, můžete se například stát bardem. Hra navíc přinesla i pár zajímavých nápadů, jako je možnost si skládat z různých komponent vlastní kouzla. Dost si můžete vyhrát i s upravováním výzbroje a výstroje. Two Worlds II sice skřípou trochu víc než Zaklínač 2, či Skyrim, ale přesto představují podařené RPG klasického střihu.

VIDEO: 3014 'Two Worlds II - Debut trailer'

Two Worlds II nabízí opravdu rozsáhlý svět přetékající možnostmi. Jestliže se rozhodnete jít výhradně po stopách dějové linky, připravte se na zhruba 20 hodin herního času. Ale když se do hry pořádně ponoříte, může toto číslo narůst na dvojnásobek. Můžete několik desítek minut trávit u hospodských her, můžete se zamilovat do života potulného hudebníka, můžete si získávat body k dobru u těch několika cechů, co v Antalooru existují, k dispozici je i multipalyer s několik tradičními i netradičními módy… zkrátka je toho hodně. (recenze)

 

Fable III

Platformy: PC (Xbox 360 verze vyšla v roce 2010)

Fable III jde na rozdíl od výše uvedených her úplně jiným směrem, když míří vstříc méně zkušeným hráčům RPG. Souboje jsou poměrně nenáročné a prakticky nemůžete umřít, hra vás rozhodně nezasype kupou různých statistik a čísílek, ale to vůbec nevadí, protože Fable III dokáže zaujmout a výborně bavit. Hlavně za to může naprosto pohádkový svět Albion, kde kromě putování za dobrodružstvím a nápaditými úkoly můžete provádět další spoustu věcí: kupovat domy, zakládat rodiny, pořádat párty a tak podobně. Třetí díl vás navíc v druhé polovině nechá stát se samotným králem (či královnou) a rozhodovat o osudu celého Albionu.

VIDEO: 3252 'Fable 3 - Intro'

Stejně jako na X360 není Fable 3 určena pro hardcore RPG fanoušky. Jedná se stále o úžasnou hru s kouzelným příběhem, kterou se hodí si jen tak po doušcích vychutnávat. PC komunita mne asi ukřižuje na Xboxovém ovladači, ale věřím, že právě na PC může dosáhnout třetí díl Fable ještě větších úspěchů právě kvůli snadné dostupnosti pro ještě širší publikum, než jen pro vlastníky X360. (recenze)

 

Dragon Age II

Platformy: PC | Xbox 360 | Playstation 3

Asi nejkontroverznější hra z celého našeho seznamu a chvíli jsme dumali, jestli ji sem zařadit. Nakonec rozhodl Karel, kterého hra i přes výtky bavila a slovo šéfredaktorovo je slovem božím. Původní Dragon Age představoval svým stylem takovou poctu kultovním Baldur’s Gate, pokračování už šlo daleko modernějším (ach ano, konzolovým) směrem. Souboje jsou akčnější (a krvavější), RPG prvky ořezanější, rozhovory filmovější a hra o něco kratší. I když 30 hodin je docela dost. Dragon Age II přinesl temnější a civilnější příběh, kdy nejde o nudnou záchranu světa, ale prostě se snažíte nějak se svým hrdinou žít a řešit problémy, na které není fantasy svět skoupý. Škoda recyklace dungeonů a spawnování protivníků ve vlnách.

VIDEO: 4154 'Dragon Age II - Launch trailer'

Je sympatické, když hra kašle na standardizované zápletky a zkouší jít vlastní cestou a politicko/sociální základ Dragon Age 2 se mi neskutečně líbí. Hra díky tomu působí neotřele civilně, což možná někteří neocení, protože úkol „dej dohromady armádu proti prastarému zlu“ působí přeci jen epičtěji než „schrasti prachy na expedici do Deep Roads“. Pravda, klasickým fantasy stereotypům se občas tvůrci nevyhnuli, ale i tak je příběh o pár kategorií výš než v Pramenech. (recenze)

 

The Legend of Zelda: Skyward Sword

Platforma: Wii

Po kratší polemice jsme Zeldu zařadili mezi RPG hry, i když na tabulku s čísly a možnost úpravy postavy v ní nenarazíte. Zato zde narazíte na naprosto úžasné dobrodružství, při kterém budete cestovat z jednoho koutu světa do druhého, objevovat dungeony, řešit hádanky a bojovat s nápaditými bossy. Skyward Sword konečně ukazuje naplno možnosti pohybového ovládání WiiMotion Plus, které je inteligentně včleněno do léta (série slaví 25. výročí) osvědčené hratelnosti. Výsledem je naprosto úžasná hra, kterou by si neměl nechat žádný majitel Wii uniknout.

VIDEO: 4963 'The Legend of Zelda: Skyward Sword - Trailer'

Skyward Sword opět dokazuje absolutní nadřazenost designerů z Nintenda. Každá lokace je naprosto brilantně navržena. Má svůj smysl a logiku, působí naprosto soudržně. Na začátku se vždy cítíte zahlceni a naprosto ztraceni: „zcela nové prostředí, co mám dělat, kam jít?“ Jenže už pochvíli pochopíte smysl, cesta vpřed se sama začne ukazovat a vás zachvátí objevitelské nadšení. Jako lákadlo k budoucímu prozkoumávání slouží zdánlivě nedosažitelná místa a tajemné objekty. (recenze)

 

Dark Souls

Platformy: Xbox 360 | Playstation 3

Dark Souls jsou hrou, která vám nafackuje. Nebo se vám zdá normální, že vlezete na schodiště a bez varování vás rozmázne obrovská koule? Prostě opravdu hardcore. Žádná z her v našem seznamu není tak nekompromisní, jako pokračování oblíbeného japonského RPG. Nikdo vás nevede za ručičku, na pravidla hry si musíte přijít sami a často velmi bolestivým způsobem. Hra je občas až nefér a frustrující, ale pokud máte tu vytrvalost a toleranci, otevře se před vámi naprosto fascinující a magický svět. RPG prvky jsou bohaté, soubojový systém naprosto špičkový a lokace brilantně navržené.  Dark Souls nejsou hrou, u které si po celodenním dnu v práci odpočinete, ale je to RPG, které vás dokáže semlít, jako staré klasiky před léty.   

VIDEO: 4983 'Dark Souls - Trailer'

Diskuze (21) Další článek: Figurka Boomera z Left 4 Dead vypadá docela nechutně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,