Nejlepší střílečky za rok 2011 (téma)

Sezóna vyhlašování nejlepších her za rok 2011 pomalu začíná, takže začneme i na Doupěti. Vybíráme nejlepší střílečky tohoto roku.

Do konce roku 2011 zbývá posledních pár týdnů, moc nových her už také nevyjde, tak proč nezačít s tradičním zúčtováním? V průběhu následujících týdnů postupně na Doupěti budeme psát o nejlepších hrách za rok 2011. Tentokrát ovšem nebudeme hry třídit podle platformy, ale podle žánru. Beztak většina titulů vychází v současnosti multiplatformě. Dnes se zaměříme na asi aktuálně nejpopulárnější žánr – first peron střílečky. Níže najdete ty nejlepší akce, které vyšly letos a vysloužily si od nás hodnocení 8/10 a lepší. A jako obvykle, je to redakční výběr a vesele s ním můžete nesouhlasit v diskuzi pod článkem.

Deus Ex: Human Revolution

Platformy: PC | Xbox 360 | Playstation 3

Human Revolution dokazuje, že všechny střílečky nemusí být jen naskriptované lineární koridory. Ve hře se ocitnete v poměrně nedaleké budoucnosti, kdy vládu nad světem pomalu získávají nadnárodní korporace a lidstvo začíná experimentovat s kybernetickým zlepšováním těla. Prostě cyberpunk jak víno. Human Revolution nabízí poměrně solidní RPG prvky v podobě vybírání si implantátů, vedlejších úkolů a možnosti hrát podle svého. Drsný zabiják? Neviditelný cyberninja? Je to jen na vás.

VIDEO: 4638 'Deus Ex Human Revolution - conspiracy trailer'

Deus Ex: Human Revolution je vším, co by si mohl fanoušek prvního Deus Ex přát. Soudný fanoušek, který dokáže pochopit, že doba se přeci jen posunula a nostalgie je občas mrcha zrádná, chtělo by se dodat. Deus Ex: Human Revolution je vším, co by mohl chtít současný hráč znuděný lineárními střílečkami typu Call of Duty. Hra vám totiž přináší otevřenost, svobodu a volbu. (recenze)

 

Crysis 2

Platformy: PC | Xbox 360 | Playstation 3

Crysis 2 vyměnila zelenou džungli prvního Crysis za džungli betonovou. Pokračování výtečné střílečky vás nechá ve zničeném New Yorku čelit mimozemské invazi a smrtící epidemii. Kladem Crysis 2 je možnost volby herního stylu. Unikátní nanooblek vám dává schopnosti jako větší výdrž, rychlost či krátkodobou neviditelnost, takže záleží jen na vás, jak toho využijete při potyčkách s nebezpečnými protivníky. Ať už lidskými nebo mimozemskými.

VIDEO: 4191 'Crysis 2 - Launch trailer'

Jak se říká: šaty dělají člověka. A takový futuristický nano oblek v Crysis 2 z vás udělá dokonce nadčlověka – schopného skákat z mrakodrapu na mrakodrap, běžet rychleji než automobil, odkopnout kontejner deset metrů daleko a případně se zneviditelnit optickou kamufláží (což se hodí nejen na šmírácké návštěvy do dámských šaten). Nano oblek je prostě hvězda, v Crysis 2 taková, že v podstatě ani nezáleží na tom nýmandovi, který se skrývá uvnitř. (recenze)

 

Battlefield 3

Platformy: PC | Xbox 360 | Playstation 3

Letošní podzim se pro fanoušky virtuálního válčení nesl ve znamení boje dvou podobných stříleček: Battlefield 3 a Modern Warfare 3. Příběhová část v Battlefield 3 se snaží v porovnání s MW3 navodit iluze přeci jen uvěřitelnějšího konfliktu. Jde jí to, i když je vidět, že tvůrci přeci nemají takové zkušenosti s lineárním pojetím hry. O to lépe jim ovšem jde vytvořit virtuální bojiště a multiplayer je v Battlefield 3 naprosto luxusní záležitostí, kde se bojuje na zemi, ve vodě i ve vzduchu. A zapomenout se nesmí ani na nový grafický engine Frostbite 2, který pasuje střílečku na jednu z nejhezčích her letoška.

VIDEO: 5029 'Battlefield 3 - Multiplayer gameplay'

Hru více hráčů pilují švédští vývojáři už kolik let a v podobě Battlefield 3 se prostě posunuli zase o stupínek výš. Zatímco kampaň se stále přibližuje k Modern Warfare (stačí si vzpomenout na rozdíly mezi Bad Company 1 a 2), multiplayer zůstává svůj. Připravte se tak na masivní bitvy, kde jde hlavně spíš o týmovou spolupráci než špičkový skill. (recenze)

 

Call of Duty: Modern Warfare 3

Platformy: PC | Xbox 360 | Playstation 3

Série Call of Duty představuje posledních pár let vůbec největší herní značku, která rok co rok vydělává stále větší balík peněz. A rok za rokem vypadá pořád stejně. Modern Warfare 3 staví na stále stejných lákadlech, kdy nabízí neskutečně epickou, ale zásadně lineární kampaň, kooperativní mise a akční multiplayer. Spoustě hráčů to už možná leze na nervy, ale zvyšující se prodeje naznačují, že tohle hráči chtějí. A Infinity Ward jim to dokáží dát, ať už si o hře myslíte cokoliv. Modern Warfare 3 je velmi zábavnou střílečkou, která dokáže zaujmout holywoodsky akční kampaní a chytlavým systémem odměn v multiplayeru. 

VIDEO: 4996 'Call of Duty: Modern Warfare 3 - Redemption trailer'

Na rozdíl od druhého dílu působí děj kompaktněji a dá se lépe sledovat, nicméně snaha vyrazit hráči dech neustálou záplavou monumentálních momentů zůstala. Jednou se tak snažíte prostřílet přes Wall Street po svých, abyste o chlup později kropili nepřátelské Hindy z palubních zbraní vrtulníku a po pár minutách se v akvalungu snažili přepadnout nepřátelskou ponorku. To si piště, že vám ta kovová potvora propluje přímo nad hlavou. Mimochodem, právě jsem popsal zhruba první půlhodinu hry. (recenze)

 

Bulletstorm

Platformy: PC | Xbox 360 | Playstation 3

Bulletstorm se vymyká ostatním zde zmíněným akcím, protože si nehraje na žádnou vyšší herní vědu a prostě jde jen o střílení (a pravda, je to jediná hra, která není pokračováním). Jistě, nechybí příběhová kampaň, ale jádrem hry je bodový systém, díky kterému můžete být zatraceně kreativní v likvidování protivníků. Bullestorm lze brát za nového Duka Nukema tam, kde Forever zklamal. Je to hra vulgární, nekorektní, brutální a zároveň velmi zábavná. A pravda, pestrobarevné prostředí tropické planety je taky hodně sexy.

VIDEO: 4082 'Bulletstorm - Launch trailer'

Rozstřílíte protivníka na mraky? Dostanete deset bodů. Za headshot si připíšete už bodů padesát. Ovšem pokud si bičem přitáhnete výbušný sud, kopem ho nasměrujete mezi skupinu otrapů a následně do něj vystřelíte? Stovky bodů budou jen lítat. Stejně jako končetiny všech zúčastněných akrobatů. Způsobů likvidace je hodně přes stovku a právě vaše ochota a snaha je postupně objevovat je hlavním motorem zábavnosti. (recenze)

 

Killzone 3

Platformy: Playstation 3

Majitelé konzolí Playstation 3 se letos měli – vyšly pro ně totiž hned dvě exkluzivní a vydařené střílečky. Killzone 3 sice asi už nebyl tak očekávaným dílem jako dvojka, která se nesmazatelně zapsala do herní historie svým úžasným trailerem. A ostatně i samotná hra se v několika ohledech odlišovala od konkurence. Killzone 3 některé tyto aspekty smázla (například upravila ovládání) a celkově se posunula k tradičním akcím. Přesto má válka s Helghasty stále unikátní, syrový styl a skvělou atmosféru.

VIDEO: 3858 'Killzone 3 - Story trailer'

Jak už jsem zmínil, herně vsadili tvůrci tentokrát na větší pestrost. Nenechte se mýlit, Killzone 3 je i po adrenalinové injekci stále spíš obezřetnější střílečkou, kde Rambo styl znamená brzkou pozvánku k restartu checkpointu. Systém přilnavého krytí se opět stane vaším věrným známým a to navzdory nové vychytávce, kdy vás mohou oživit parťáci, pokud padnete. Bohužel systém oživování je lehce nevyzpytatelný, protože ne vždy je parťák po ruce a ne vždy je ochoten vás vrátit na nohy. (recenze)

 

Resistance 3

Platformy: Playstation 3

Druhá z exkluzivních PS3 stříleček. Resistence 3 je klasická lineárně/koridorová akce s hrstkou „wow“ momentů (obvykle v podobě příšery o rozměrech panelového domu), intenzivními přestřelkami a nápaditými zbraněmi. Takže prakticky to samé, co předchozí díly. Trojka ovšem vyniká depresivně posmutnělou atmosférou, kdy se zbytky lidstva zoufale ukrývají před smrtícími mimozemšťany. Pestré střídání prostředí a strhující tempo hrají Resistance 3 do karet a hra by rozhodně neměla chybět v žádné sbírce akcechtivého hráče. Mimochodem, Resistance 3 jako z mála aktuálních her vsází na systém léčení v podobě klasických lékárniček.

VIDEO: 4483 'Resistance 3 - E3 11 trailer'

Ač by se po klišoidním příběhu chtělo říci, že Resistance 3 bude další tuctovou střílečkou, která by jako z oka vypadla předchozím dvěma dílům, není tomu úplně tak. Oproti druhému dílu se totiž herní svět změnil k nepoznání. Je temnější, mnohem temnější a navazuje atmosféru naprosté bezradnosti. Na loukách už nerostou žádné sedmikrásky, protože tady už žádné louky nejsou. Smradlavá Chiméra se na naší planetě začala usazovat a všude jsou její lepivé hnusné plody. Resistance 3 už není o divokých přestřelkách při invazi vetřelců, ale o plíživém, kradmém stylu v temnotách, kdy je lepší nebýt příliš vidět. Tady už totiž nejste doma. (recenze)

 
Diskuze (36) Další článek: Naprosto brilantní sestřelení stíhačky v Battlefield 3

Témata článku: , , , , , , , , , ,