Oficiální herní příručka – Civilization 3

Tímto honosným názvem se chlubí knížka od nakladatelství Stuare, která se nám dostalo do rukou. Nabízí tento titul za bezmála 250 korun vše, co byste od oficiální herní příručky čekali? Nebo dokonce obsahuje i něco navíc? Na tyto otázky se vám budeme snažit odpovědět v následujícím článku.

Název příručky: Sid Meier´s Civilization 3
Nakladatelství: Prima Games (http://www.primagames.com)
Nakladatelství (ČR): Stuare (http://www.stuare.cz)
Autor: David Ellis
Překlad: Robert Blanda
Cena: 245,- Kč
206 stran, ČB

Pokud se řekne návod na nějakou hru, představím si rozsáhlý popis činností, jež musí hráč vykonat k úspěšnému splnění daného úkolu, tedy něco ve stylu: běž doprava, zabij pár příšer, otevři dveře a dej se po schodech nahoru. Jenže stejně jako vše spojené s informačními technologiemi i návody prošly určitým rozvojem. V dnešní době už nestačí jen popsat odkud kam má hráč jít a kde sebrat ten který předmět. Takové povídání sice vede k cíli, ale jistě mně dáte za pravdu, že hraní podle návodu je docela nudné a ztrácí své kouzlo. Mnohem lepší a poslední dobou také častější jsou návody stylem desítek drobných rad, které se týkají obecných problémů a nevěnují se přímo konkrétním situacím. Proto také mohou vzniknout návody či rovnou příručky k hrám, ve kterých se nedá uplatnit klasický popisný postup. Příkladem je třeba právě tato oficiální herní příručka k třetímu dílu Civilizace. K takové rozmanité a rozsáhlé hře nelze napsat univerzální návod pro všechny příležitosti, ale vždy se mohou hodit dobré tipy, jak rozvíjet svou říši. A právě ty se snažil shrnout David Ellis ve své knize.

Hned na první pohled je poznat, že autor nepochází z českých luhů a hájů. Nevím nakolik je překladatel zdatný, každopádně občas jsem se nad některou typicky anglickou větnou konstrukcí pousmál. Obzvláště mě pobavilo doslovné přeložení anglického "cup of tea", které podle mého názoru asi není v češtině zrovna optimální slovní spojení. Každopádně překlad knihy s mnoha "odbornými názvy" asi není zrovna nejlehčí záležitostí, zvláště pokud překladatel nepaří hru od rána do večera. Pak je jednodušší raději ponechat anglickou konstrukci věty než se ji snažit obejít českými výrazy a díky tomu vyrobit v textu faktické chyby.

Kniha je rozdělena do jedenácti kapitol. V každé z nich se dozvíte něco o určitém problému. Na úvod se vám dostane vysvětlení o cílu hry, pak se dozvíte jak správně nastavit mapu, které věci ovlivňují města apod. Potěšitelné je, že příručka jde v mnohém do hloubky a doslova vám před očima rozpitvává principy hry. Například se dočtete, jak vzniká nespokojenost mezi obyvateli, co přesně ji způsobuje, které budovy ji snižují a nakonec vám ještě kniha přidá několik dalších rad vztahujících se k tomuto problému. Postupně se tak dozvíte, které nastavení mapy vám bude nejvíce vyhovovat při vašem stylu hry, jak rozvíjet svá města nebo třeba výhody a nevýhody jednotlivých typů terénů. Sice jsou texty v mnohém poučné, ale nejvíce se mi z celé knihy líbily tabulky vztahující se k danému problému. Když už jsme se bavili o nespokojenosti občanů, tak například právě u této části najdete přehledně shrnuté všechny budovy či divy, které zlepšují náladu občanů, včetně jejich popisu.

Největší část knihy zabírá popis jednotlivých objevů, jednotek a staveb. Každá věc je popsána v několika větách, ve kterých vám autor shrne její výhody a zápory. Neomezuje se pouze na popis, ale zároveň vám poskytne mnohdy cenné informace či doporučení, jestli máte daný objekt vyrábět či nikoliv. Jelikož hned v úvodu jsou cesty vedoucí k vítězství ve hře rozděleny na mírumilovné a vojenské, při popisu autor neopomene zdůraznit, ke které strategii se objev či stavba hodí více. Vše doplňují jak už v této knize je zvykem souhrnné tabulky. Zvláště u vědeckých objevů bych ale očekával navíc přehledný graf, ale bohužel ať jsem hledal, jak jsem hledal, nenašel jsem jej (tedy pokud nepočítám mikroobrázeček o velikosti několika centimetrů ze hry, kde se o přehlednosti nedá mluvit).

Závěrem vám příručka ve stručnosti přestaví herní editor a úplně nakonec si můžete přečíst rozhovor s tvůrcem hry, samotným Sidem Meyerem. Jestliže čekáte nějaké pikantnosti ze života tohoto herního génia, tak vás musím zklamat. Celé interview se točí okolo změn ve hře oproti předchozím dílům a nebýt několika otázek, asi bych při čtení usnul.

Celkový dojem z příručky mám rozporuplný. Na jedné straně spousta dobrých rad, tabulek a přehledů, na straně druhé celkem vysoká cena (245 Kč) a také fakt, že mnohé z informací se dají získat buďto v samotné hře nebo na Internetu. Druhou věcí je zaměření knihy. Pro začátečníka je určitě nedocenitelnou pomůckou, otázkou je, zda-li něco nabídne i pokročilejším hráčům. Ti totiž většinu informací z knihy mají už dávno v malíku. Pokud ale na tuto hru nedáte dopustit a nemáte hluboko do kapsy, koupí určitě neprohloupíte (už kvůli těm tabulkám).

Informační hodnota: 7/10
Kvalita překladu: 5/10
Grafická úprava: 7/10

Zajímavý pokus o návod na hru, na kterou vlastně ani pořádný návod vytvořit nejde.

Celkové hodnocení: 7/10

Váš názor Další článek: Hra Robin Hood: The Legend of Sherwood dokončena

Témata článku: , , , , , ,