Pirátství je nejhorší na Androidu, tvrdí vývojář Football Manageru

Neexistuje prý žádná omluva pro pirátství. Když se vám nelíbí cena, neplaťte ji a hru nehrajte.

Před dvěma týdny vyšel na Androidu Football Manager Handheld a okamžitě se začal masivně nelegálně stahovat – podle tvůrců na 1 prodanou kopii připadá 9 nelegálně stažených. Šéf vývojářského studia Sports Interactive, Miles Jacobson, dokonce prohlásil, že míra pirátství na Androidu je ta nejhorší, co kdy viděl. Důvodem prý je nulová ochrana proti kopírování a velká obliba mobilního systému v zemích, kde je pirátství větším problémem.

Football-Manager-Handheld-2012-1.jpg

Podle Jacobsona nejde ale jen o ušlý zisk, pirátské kopie zatěžují studio i jinak: „ Jsou tu náklady na servery pro stahování nových skinů, náklady na zákaznickou podporu (protože mnoho pirátů ji využívá), cena za budoucí lepší zabezpečení her, odstraňování odkazů na pirátské verze hry – tohle vše bere čas, peníze a obírá nás o příležitosti, mohli jsme ten čas využít k dělání jiných věcí.“
Studio teď řeší problém, jestli projekt měl smysl a jestli se budou dál věnovat Androidu. „Zatím hra nesplnila cíle, které měla,“ říká Jacobson a pokračuje: „Věřím, že to v průběhu času zvládne, ale jsem zklamán tím, že je tolik lidí, co milují naši práci a baví se díky ní bezpočet hodin, avšak si nemyslí, že si za tu zábavu zasloužíme zaplatit.“ Pokud hra nesplní cíle, nebudou na dané platformě dělat hru další, až tak je to prý prosté. Zároveň by však v tom chtěli Sports Interactive pokračovat, protože existuje spousta poctivých lidí, kteří chtějí jejich hry.

Co se týče pirátství, má Jacobson poměrně jasný názor – i když každá nelegálně stažená hra nemusí znamenat úplnou ztrátu, část zisku zmizí. I kdyby to bylo představovalo jen 10 %, pro vývojáře je to obrovský rozdíl a může znamenat rozdíl mezi tím, jestli studio či známá značka přežije, nebo ne.  Nekompromisně to Jacobson shrnul: „Neexistuje omluva pro žádnou formu pirátství – pokud nechcete zaplatit cenu nastavenou za hru, neplaťte ji a hru nehrajte! Hraní je forma zábavy, nikoliv lidské právo.“

Pokud značku Footbal Manager neznáte, jedná se o komplexní strategickou hru, ve které se staráte o svůj fotbalový tým. Hra je obrovsky populární hlavně v UK. Přečtěte si recenzi posledního ročníku PC verze.   

Zdroj: Eurogamer
 
Diskuze (55) Další článek: Tajemný witch doctor je další představené povolání z Diablo III

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,