Ragnarok Online - na českých serverech korejského zázraku

Možná znáte cesty Rune-Midgardu poslepu, možná ani netušíte, co je to Ragnarok. Tak jako tak vám má tohle korejské MMORPG co nabídnout. Kouzelný svět velkých očí a malých sukní – totiž ostrých mečů a mocné magie – u nás nabízí rovnou tři servery a my se jim teď podíváme na zoubek.
Kapitoly článku

O tomto korejském MMORPG toho už bylo na různých místech napsáno nemálo. My se vám zde pokusíme přiblížit, kde se vlastně tento klenot dá hrát, přičemž se zaměříme především na tři české servery. Pakliže už o Ragnaroku něco málo víte, můžete snad rovnou přejít pod první podnadpis. My ostatní si řekneme, že svět Rune-Midgardu je trošku jiný, než západní MMORPG světy.

Často se dočtete, že cílem MMORPG je být nejlepší, mít pořádný equip a co nejvyšší level. Korejci jsou ale jiní a stejně jiný je Ragnarok Online. Ve svém původním nastavení je to hra pomalá, pro mnohé až moc, její jádro tkví v ohromě komplexním RPG systému. Máte tu dva levely (base a job), s nimiž se musíte srovnat. Nepřátelé, zbraně a za určitých okolností i vaše postava mají element, jenž ovlivňuje obdržené/udělené zranění. Kolikrát uvidíte hráče u Ragnaroku probírat se hromadou tabulek, schémat a seznamů, jen aby věděli, jak se připravit na další lokaci.

Ragnarok je úchvatná hra o komunikaci, spolupráci mezi hráči, o velkých bitvách o hrady, v nichž se dělí zrno od plev. Můžete se stát bohabojným knězem, odvážným paladinem, nespatřitelným vrahem, či třeba vynikajícím kovářem - volba je na vás... Ale dost už o Ragnaroku, dal by se tak zaplnit veškerý prostor, který jsme si pro tento článek vymezili. Poďme se raději podívat, jak to u nás v české kotlině všechno začalo. Pohodlně se usaďte, pohádka začíná...

  
Boje ve městě jsou vždy nebezpečné * Stargate: Ragnarok * Maminko, není ta kytka lidožravá?

CzechRO

Bylo nebylo, kdysi dávno se jistý Petrson rozhodl, že pro sebe a své kamarády založí privátní server hry Ragnarok Online pod emulátorem Vidar. Protože vše fungovalo, byl sdílný a nabídl tento server široké veřejnosti. V dnešní době vám to tak ani nepřijde, ale tehdá jediné free servery u nás byly pro Ultimu Online, takže to bylo vskutku originální počin.

Kdysi dávno na Vidaru: Kolem desáté večer se mi konečně podařilo se poprvé dostat na CzechRO. Okamžitě mě uchvátila kombinace 2D postaviček a 3D okolí. Po vstupních pohovorech jsem se dozvěděl, že bych byl dobrý lučišník a tak jsem se jím stal. I když první pokusy skončily nezdarem (zalezl jsem do příliš těžké jeskyně), konečně jsem se vykodrcal z města do divočiny. Když jsem pak kolem čtvrté ráno (reálného času) seděl jen tak na mýtině a povídal si s nově získanými známými, zjistil jsem, co je to MMORPG, co je to Ragnarok.

Z dřevních dob, kdy server neskutečně lagoval kdykoliv, pokud se Petrsonův bratr rozhodl stahovat, protože server byl u Petersona doma, se přesunujeme až do současnosti, kdy je server ustájen v klimatizované serverovně. Oproti původním šestnácti pravidelným hráčům se počet umocnil v klidných dobách s tím, že při zátěži potkáte klidně i pět set lidí.

Slovníček:

Mob - označení pro monstrum, počítačem řízeného protivníka, jenž je součástí herního prostředí; občas se tak označují nestvůry, které si vyvolává MVP
MVP - označení pro nejsilnější monstra ve hře, popř. pro hráče, který danému bossovi udělí v součtu nejvíc zranění (Most Valuable Player)
Expit - zabíjet moby pro zkušenost
Huntit - zabíjet moby, aby z nich vypadl kýžený předmět
Build - způsob rozdělení bodů do statů nebo skillů
Skilly - schopnosti
Staty - základní atributy, jako síla, obratnost...
Rate - koeficient, podle kterého se přičítá zkušenost. Pokud tedy mob dává na ratu 1 třeba 20 expů, na ratu 10 je to 200
Drop - předměty, které vypadnou z nestvůry po jejím zabití
Equip - vybavení
Delay - pauza po použití schopností
Poty - lektvary (z angl. potion)
Killsteal - obvykle zakázaná činnost spočívající v útočení na moby, se kterými už někdo bojuje, což vede k obdržení části zkušenosti na úkor hráče, jenž souboj začal
Looting - kradení věcí, jež vypadly z nestvůry, kterou zabil někdo jiný než vy
Heal pls - dnes už poměrně nezdvořilý způsob, jak požádat Priesta o léčení; pokud možno nepoužívejte
GM - GameMaster, nejvyšší autorita ve hře
HP - Hit Points, zásahové body, životy; když klesnou na nulu, zemřete
SP - Spell Points, jsou spotřebovávány kouzly a aktivními schopnostmi
PvP - Player vs. Player, boj hráčů mezi sebou
PvM/PvE - Player vs. Monster/Player vs. Environment, hráč proti počítačem řízeným protivníkům
PK - Player Killing, vzájemné zabíjení hráčů
GW/WoE - Guild Wars/War of Emperium, guildovní války, čas, kdy guildy bojují v hradech, jež se snaží získat rozbitím vzácného kamene - Emperia - a to následně ubránit
Wipe - kompletní vymazání všech herních účtů na serveru

  
Mohutná PvP arena i s ochozy * Budko, budko, kdo Tě obývá? * Vidím v dáli město veliké, ...

I když prodělal takovéto změny, byly povětšinou pozvolné, takže nyní je CzechRO nejzaběhnutější český server. Již rok je v ostrém provozu, což u free serverů znamená, že skončilo období divokých testů a hráči mají alespoň jakousi jistotu. Ačkoli se občasně objeví lamka, která škemrá o wipe, drží GM team poměrně jasné hranice.

Díky počtu hráčů a stabilním pravidlům je CzechRO vhodný pro většinu zájemců. Máte k dispozici dostatečné zázemí pro velké výpravy, není žádný problém sehnat nějakou partu a pokud potřebujete k dokonalosti vaší postavy jen pár věcí, pak se vždy najde někdo, kdo vám je rád prodá. Ze hry se tak stává svět sám o sobě, kde stále potkáváte nové lidi, seznamujete se s nimi a tvoříte si hromadu přátel.

  
Focení je naší silou stránkou * S nevídanou rozkoší, celou noc tam sousoší * Řekni "Á"

O rok později, již na Aegise: S novým emulátorem se rozjelo vše zase nanovo. Můj mladý akolyta zrovna sbíral své první zkušenosti s krutostmi okolního světa, když narazil na dvojici zlodějů. Nic takového neznal, na semináři jej nic podobného nenaučili. Dal se s nimi dohromady a začal pečovat o jejich duše. Spolu jsme strávili hodně času, na dny počítat se to nedá, nyní však již zase hrají Ultimu a akolyta osaměl.

Bohužel i v Ragnaroku se mezi tolika lidmi najdou nevychovanci. Pokud se jedná jen o hráče, co se neumí chovat a s hraním brzy přestanou, tak se to dá přejít. Horší je, že na CzechRO velmi často narazíte na škemraly, kteří by nejraději nic nedělali, jen se vezli. Nechvalně proslulá je třeba hláška "Heal pls" ve všech možných zkomoleninách, kterou se nevychovanci dožadují léčení. Jak ale rozumně odpovědět hráči, který si chce zkazit hru a po vás chce, abyste jej naexpili?

  
Takhle to dopadá, když Payon napadnou monstra * Kouzlo sem, kouzlo tam, všude kam se podívám * Sice máme mrtvé, ale nás mnoho!

Když je někdo jen otravný, tak se přes to člověk přenese. Jsou však situace, které není jednoduché kousnout. Může za to jistě z části závist, ale v jedné době byly problémy, že si gildy pomáhaly úpravami herních klientů. I když jsou GM nejvyšší autoritou, tak to z nějakého důvodu přehlíželi, čímž si jen další hráče nahněvali proti sobě. Teď se naštěstí kyvadlo zhouplo zase na druhou stranu a jsou udělovány rozumné tresty za prohřešky proti pravidlům.

Ta se také začínají slušně rozrůstat, ale server musí kráčet vpřed. Má velikou konkurenci, protože v nejbližší době není v plánu zavést rozšiřující povolání, takže mnozí starší hráči si užívají i jinde. Největší odliv je však opět v řadách hráčů slabších, které sice rozšíření lákají, ale nikdy jich nejspíše nedosáhnou. Na CzechRO tak nejčastěji narazíte na nováčky a experty, skoro jako by se vytratila ta vrstva mezi nimi. Ale to je jen zdání, vždy se najde někdo, kdo by rád mezi nejlepší proniknul pilnou prací.

Současnost: Po půl roce jsem se vrátil. Poznal jsem za tu dobu mnohá MMORPG, ale žádné mne tak nezaujalo, jako Ragnarok. Mé staré postavy jsem oprášil a jednu novou založil. Jaké bylo mé překvapení, když v rámci výcviku bylo nutno nasbírat stovku hub. Pak jsem si ale uvědomil, že to je asi nejlepší síto, ať hráči přímo ve hře odzkoušejí svoji trpělivost a poznají, zda jsou jí hodni. A ještě toho dne jsem vesele střílel v okolí Payonu.

CzechRO má jednu úžasnou výhodu oproti konkurenci. Opravdu vám vydrží. Protože rate je velmi podobné oficiálním serverům, zabere i těm nejlepším alespoň dva týdny čistého času, než dosáhnou nejvyšší úrovně. Kdysi dávno se o to dvojice Korejců pokusila na oficiále, stejně jim pak však trvalo dalšího půl roku, než byla postava kompletní. Tady se prostě budete bavit dlouho, pokud máte trpělivost.

  
Na nucených pracích v uhelném dole * A byla svatba, i já tam byl, a takto jsem se opil * Dvě nevěsty s ženichy

V posledním půlroce se navíc server slušně rozjel i co se různých událostí a změn týče, stále se něco děje. Objevují se nová NPC, přibývají úkoly, příšery dostávají nové vlastnosti, objevují se i nečekané předměty. A pokud máte rádi souboje mezi hráči navzájem, pak jistě šáhněte po CzechRO, při gildovních válkách se zapletete do obřích bitev.

Ke všemu je nutno připočíst ještě stránku www.czechro.net, která vás do hry zavede, ukáže vám vše důležité a patřičně to vysvětlí. Náleží k ní i fórum a slušně provedená správa herních účtů, to vše je aktuální. Tým GM se snaží myslet na každý detail a pokud za nimi slušně přijdete s problémem, můžete očekávat rozumné řešení.

V další kapitole se dočtete o sebevědomém nástupci CzechRO a jak to všechno dopadlo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,