Recenze: Metroid Prime 3: Corruption – oslavujte korupci

Na velikosti nezáleží! A na výkonu také ne, chtělo by se dodat. Metroid Prime 3 až s paralyzující silou dokazuje, že na dobrou hru to chce i něco jiného, než jen hrubý výpočetní výkon nejmodernějších konzolí a počítačů.
Objednejte si na shop.doupe.cz
Metroid Prime 3: Corruption 
  • Wii: 1299 Kč
  • Platforma: Wii
    Žánr: Akční
    Výrobce: Retro Studios
    Vydavatel: Nintendo
    Homepage: www.metroid.com




    Co by měla mít nejvíc sexy žena? Křivky, ze kterých by i ti nejromantičtější básnící zůstali jen se skelným pohledem nad nepopsaným listem papíru? Vlasy jako zrající pšenice jemně laskaná letním vánkem? Oči modré jako dvě bezedné lesní tůně a rty malované uzrálými jahodami? Ne. Pořádná sexy ženština musí mít pořádně brnění a v ruce pořádný kanón. To si tedy mysleli autoři jedné ankety hledající nejvíce sexy herní ženskou postavu, kterou vyhrála hrdinka série Metroid. Což o to, Samus Aran má pořádné brnění i zatraceně masivní kanón… no a vlastně má i ty ostatní věci, ale hlavně má spoustu problémů s vesmírnými šmejdy, které tak milujeme řešit. A opět nastal čas se zamilovat až po uši, protože třetí díl fenomenální série dorazil na Wii.

    Strach z korupce

    Metroid Prime 3: Corruption přímo navazuje na Echoes a uzavírá Prime ságu. Pokud tedy chcete nasát ze hry ten nejkoncentrovanější zážitek, honem si utíkejte dohrát předchozí dva díly. F.L. Věka jste přeci také nečetli od posledního dílu, že?

      
    Že by splachovací záchody 23. století? * Tomu se říká mít ho na dlouhé otěže * Spolek anonymních vesmírných alkoholiků 

    Vše začíná šest měsíců po událostech na Aetheru. Aurora Unit, hlavní počítač Galaktické Federace byl napaden neznámým virem. Velení podezřívá vesmírné piráty, a tak svolává lovce odměn, mezi nimi i naši Samus Aran, aby se pokusili najít řešení. Po odvrácení úvodního nenadálého útok vesmírných pirátů se dostává na scénu hlavní nemesis – temné alter ego hlavní hrdinky,  Dark Samus. Ta společně s piráty rozsévá po planetách tajemnou látku Phazon. Zůstává tedy na „hodné“ Samus, aby šla po jejich stopách a zastavila rostoucí korupci i nezvedenou „příbuznou“ (každý má přeci v rodině nějakou černou ovci) jednou a provždy.

    Načrtnutá story nejen ukrývá dostatečně silný materiál, aby dokázala udržet vaši pozornost, ale větší překvapení než v obsahu se skrývá v prezentaci. Přeci jen jsme byli v předchozích dílech kojeni spíše komornějšími dějstvími stylu Samus Aran kontra Tallon IV či Samus Aran versus Aethar. V Corruption nejen navštívíte hned několik planet, ale zároveň nejste na všechno sami a do hry se vám tak tu a tam motají i ostatní lovci.

      
    Pěkně nebezpečná horská dráha * Na tohohle biolit stačit nebude * No jo ženská, hned se chlubí bižuterií

    Díky tomu daleko častěji než dřív koukáte na dějové neherní pasáže (dokonce dabované!), které ve své podstatě se snaží udělat příběh intenzivnější a řekněme „filmovější“. Což o to, nepůsobí to špatně, spíš naopak, ale některým fanouškům může místy chybět ten pocit osamělosti z předchozích dílů. Ovšem nepochopte mě špatně, příběhová masáž je vám ve větších dávkách podávaná hlavně ze začátku, Corruption rozhodně nepatří mezi hry typu: „víc se koukám než hraju.“ Naopak, hrajete hodně (příběhová kampaň má zhruba 20 hodin) a hlavně, perfektně se bavíte jak to Metroidu má být.

    Rychleji, akčněji

    Ostřílení borci z Retro Studios neměli sebemenší důvod vrtat do základních herních principů, přesně ve stylu našeho oblíbeného redakčního úsloví: „Proč opravovat Lamborghini, které jezdí 350,“ takže to neudělali. Stejně jako to neděláme my. Corruption tak znovu přináší dokonalou symbiózu akční střílečky z prvního pohledu s explorací rozsáhlých úrovní a řešením hádanek. Nejdůležitější změnou se tak stalo ovládání speciálně upravené pro Wii. Už pár FPS se pokoušelo ovládnout tajů kombinace nunchaku s wii-mote, ale teprve Corruption přináší ovládání, které přejde všem takřka okamžitě do krve a bezmála se přesností a rychlostí vyrovná PCčkářské kombinaci myš+klávesnice. Ovšem intenzitou zážitku ji překonává o několik světelných let.

      
    Zatraceně, jak jen byl ten PIN?* Asi se nemám ptát, jak dopadla ta plastická operace? * Přímo do obličeje

    Wii-mote zcela logicky slouží jako zaměřovač, analog na nunchaku zastává pohyb. Mířit lze zcela volně na libovolné místo na obrazovce či můžete uzamknout cíl a všechny střely si svůj cíl už najdou. Výhody a nevýhody jsou snad už nasnadě – přesné míření je pomalejší, ale zase můžete sázet jeden headshot za druhým, zamykáním cílů vystřílíte armádu slabších protivníků během okamžiku atd. Ovšem i většina dalších činností se díky novému ovládání provádí daleko lehčeji, intuitivněji a rychleji. Manipulace s mapou, změna hledí…vše jde jedna báseň. Na zamyšlení každého pak zůstává, zda mu nevadí i s tím související menší výzva akčních pasáži, čímž se možná lehce ztratilo kouzlo dílů z Gamecube a možná s tím souvisí i hlasy, že Corruption je víc klasická FPS.

    S tím lehce souvisí i jeden z nových prvků a důvod, proč se hra jmenuje Corruption. Chvíli po začátku hry je i Samus infikována Phazony, jejichž síla byla usměrněna do nové varianty brnění – PED. Díky němu dokáže hrdinka na krátký časový úsek zvýšit svoje reflexy i zasazované poškození, ovšem nic se nesmí přehánět a nadměrné užívání znamená smrt. Phazony jste nuceni využívat jak proti protivníkům (včetně pochopitelně bossů), tak i objevování cesty dál. Vzhledem k časovému limitu to znamená, že vaše dovednosti s ovladačem jsou protěžovány víc než je obvyklé.

    Kudy tudy cestička?

    Hra je možná o něco akčnější, ale stále nabízí víc daleko víc hádanek, než byste získali vydestilováním stovky FPS. Corruption je totiž na hony vzdálena od běžné střílečky. Však už samotný systém: projdu lokaci – narazím na překážku – zanadávám si – jdu dál – najdu řešení – vrátím se, vyřeším problém a vesele pokračuji dál, patří mezi nejsilnější zbraně série. Jistě, navštěvujete znovu jednou projitá místa, ale ten vítězoslavný pocit, když s nově nabitou schopností či třeba zbraní objevíte cestu dál, se jen těžko dá popsat.

    Všechny osvědčené schopnosti jsou zpět a nechybí i nějaké nové. Jako tradičně se dokáže Samus zmorfovat do koule a valit se úzkými chodbami, nechybí rakety, skenovací hledí, hák (tentokrát jej ovládáte pomocí nunchaku a můžete s ním vyvádět daleko víc skopičin) atd. Mezi novinky patří třeba možnost pomocí speciálního vizoru ovládat svoji loď, která má teď daleko větší význam, či roentgenové hledí díky kterému můžete se speciální zbraní střílet i skrze zeď. Rozhodně vám nebudu prozrazovat všechno, protože právě to; objevovat nové nápady a žasnout nad jejich nenásilnou a inteligentní integrací do hry, na Metroid Prime tolik milujeme a na tom je celá hra postavena.

    Lepší než next-gen

    Metroid Prime 3: Corruption je kopanec do rozkroku těm, kteří tvrdí, že pro pořádný vizuální zážitek musíte mít grafickou kartu o výkonu menší jaderné elektrárny. I když je Wii pouze Gamecube na steroidech, Corruption co po vizuální stránce sestřeluje spoustu těch rádoby next-gen her ohánějících se milióny polygonů a nejmodernějších funkcí. Jistě, nemluvím o technické stránce, tam prostě nízké rozlišení na to vysoké stačit nemůže, ale výtvarný styl je geniální, práce s barevnou paletou a světelnými efekty nápaditá a pozornost k detailům fascinující. A jsou to právě ty malé detaily, jako odrážející se obličej Samus, co dělají víc naleštěné pozlátko.

    Světlé stránky hry
    • Atmosféra
    • Ovládání
    • Vtahující příběh
    • Spousta nápadů
    • Vybroušená hratelnost
    • Audiovizuální stránka
    Temné stránky hry
    • Větší akčnost nemusí potěšit fanoušky
    • Respawn protivníků na daných místech

    Všechny svět, které ve hře navštívíte, vypadají naprosto fantaskně a zároveň živě, uvěřitelně. Už v předchozích dílech Retro ukázali svůj nezměrný talent pro vytváření cizáckých a Prime 3 jde v hluboce vyšlapaných stopách. Více slov je zbytečných, trochu víc napoví obrázky ale vězte, že teprve v chodu si vše užijete naplno. Když si přidáte i tradičně vydařený hudební podkreslení šroubující atmosféru do intergalaktických výšin, musím jednoduše uznat, slovy mého kamaráda, že Metroid Prime 3 pecka jak bičem. A to i bez multiplayeru.      

    Grafika: 9/10
    Zvuk: 9/10
    Hudba: 9/10
    Hratelnost: 9/10

    Poněkud akčnější než předchozí díly, ale stále Metroid. Perfektní hratelnost, spousta nápadů, úžasná grafika, prostě jasná volba pro všechny majitele Wii.

    Celkové hodnocení: 9/10

    Diskuze (1) Další článek: Recenze: Wipeout Pulse – tohle na dálnicích nezkoušejte

    Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,