Recenze: Pure Football – a přišel fotbal

V pátek začíná mistrovství světa. Těm, kteří si chtějí užít pravý fotbal bez simulantů a taktizování, nadešel sváteční čas dříve.

Co to je fotbal? Vybroušená šachová partie, kde i přes taktickou svázanost musí každý z protagonistů prokázat solidní kus vlastní kreativity a geniality? Kde vlastní kreativita a genialita proniká i mimo fotbalový trávník, v podobě plakátů zobrazující ty největší kopací virtuozy? Fotbal je ale partie, kde nestačí jen ofenzivní mágové, celý mančaft musí dřít takzvaně na krev. Síla, vůle, um a vytrvalost.

 

 

Jo, to by mohly být vlastnosti skutečného fotbalu. A právě tyto aspekty nejpopulárnějšího sportu na planetě šroubuje Pure Football od Ubisoftu skoro až ad absurdum. Není to simulátor, a proto je to taková zábava. Arkádovému fotbálku s Mariem zdá se přibyl konkurent.

purefootball01.jpg

Pure Football, to je interaktivní fotbalový videoklip.  Jako když z tuctu průměrných okopávaných sestříháte dohromady záběry tvrdých soubojů, brilantních dalekonosných střel, povedených kliček a kombinací zakončených do prázdné brány. Nezáleží na tom, že reálné fotbalové utkání bývá povětšinou nudné, zkoncentrované nejlepší sportovní momenty vytvoří kulervoucí podívanou, srovnatelnou sragby nebo ledním hokejem.

Pure Football, to je interaktivní fotbalový videoklip

Rozhodčí si pro jistotu vzali dovolenou, i když ani to neznamená úplnou herní anarchii. Normálně fungují vhazování, rohové kopy a penalty. Pokutovému kopu také budete muset čelit tehdy, pokud soupeře zprasíte častěji než je povoleno. Hranici představují zhruba tři ostré skluzy, během kterého se naplní „fauloměr“. Určitou dobu navíc trvá, než se tento ukazatel vrátí na výchozí hodnotu. Naproti tomu za legální hra považuje vrážení do sebe rameny.

VIDEO: 3015 'Pure Football - Launch trailer'

Pětice zkarikaturizovaných hráčů (včetně brankáře) vytvořených dle svých reálných předpokladů (počkejte až uvidíte nařachaného Radoslava Kováče, kterému autoři hry vyztužili snad i nagelované vlasy) dokáže na malém hřišti páchat to nejlepší, co lze od kolektivního sportu čekat. Kombinace na jeden dotek a střely z první potěší každého labužníka, a že se nají do sytosti: prostoru je na hřišti poměrně dost. Zakroucené střely z dálky (před virtuálním Juanem Verónem klobouk dolů) si zase užije skoro každý. Stačí jen podržet tlačítko pro střelbu a odmáčknout ve správném okamžiku, kdy se ukazatel nachází v bílém poli (stejný mechanismus platí i pro hlavičkování). Základ úspěchu spočívá v načasování. Až dokážete během pětiminutového mače otočit z 0-2 na 3-2 během třiceti sekund, můžete si pogratulovat.  Prostě arkáda jak má být.

Do Afriky jinudy

V hlavním herním režimu poputujete od Karpat přes Londýn až do Jižní Afriky (aneb jak se přiživit na mistrovství světa a zároveň netknout oficiální licenci), což zabere přibližně tak tři delší odpoledne. Každé z přibližně desítky hřišť se nachází na více či méně prestižním, a pro danou zemi charakteristickém místě, například poblíž Tower Bridge. Na fantastickou podívanou ale zapomeňte, grafická úroveň Pure Football nijak výrazně nepřevyšuje fotbálek s Mariem na Wii. Stylizace a karikatura je fajn, ale k čemu ty vyblité barvy a neostré textury? Nehledě na to, že brankáři svými pohyby a čtením hry často připomínají pacienty s mozkovou obrnou. Nevadí, aspoň padá hodně gólů. Tomu navíc občas napomáhají i soupeřovi obránci, kteří sice většinou jako by správně stínují, zároveň ale hrají spíše úlohu komparzisty. Na ofsajdy se navíc nehraje.

 

purefootball02.jpg purefootball03.jpg

Góly, to je nutné zkrášlovací koření Pure Football. Kromě standardního herního režimu v podobě tří- až pěti- minutového utkání (s případnými penaltami po nerozhodném stavu) se musíte doslova probojovat také přes poněkud náročnější úkoly typu „minuta do konce, prohráváš o gól, vyhraj!“ nebo „střel o tři branky víc než soupeř.“ Plnit tyto úkoly lze buď v dresu libovolného národního týmu, nebo svépomocí vytvořeného týmu včetně názvu, podoby dresů (je možná i „sešívaná“ varianta) a hráčské soupisky.

 

TIP: Střílet doprostřed brány není tabu, brankáři jsou děraví.

V průběhu cesty do Afriky si plněním různých dílčích úkolů (nepustit gól, skórovat z rohu, nedovolit soupeři víc než šest přihrávek za sebou) odemykáte posily do mužstva. Nicméně dávejte pozor na správnou chemii týmu. Kdo bude ve složení hráčů v poli Messi-Torres-Villa-Xavi bránit? Tady přichází čas svalovce Kováče. I když, abych nepřeháněl, rozdíly mezi jednotlivými borci nejsou nijak výrazné. Všichni běhají stejně rychle a přesnost hlaviček nebo táhlých střel závisí především na tom, zda dokážete odmáčknout v nejpříhodnější moment.

Víc lidí víc zábavy

Nejproblematičtější část podobných arkádových her se nachází v multiplayeru. Dobře zvládnutý režim vícero hráčů dokáže proměnit nevinnou hříčku v ďábelské lákadlo návykovější než opiáty, naopak odbytost této části jako by nenápadně nasměrovala takovou hru směrem ke koši, spolu s papírovými kapesníky a podobnými záležitostmi na jedno použití.

Kdo bude ve složení hráčů v poli Messi-Torres-Villa-Xavi bránit? Tady přichází čas svalovce Kováče

Pure Football má, alespoň dle mých zážitků, blíže k tomu koši. Nutnost registrace přes stránky Ubisoftu se dá přežít, on-line žebříčky a divize za to snad stojí, nicméně k čemu to je? Hlavní je hraní. A to kvůli lagům pokulhává. Doslova. Data klopýtají, nestíhají a jen masochista by považoval interaktivní zábavu za zajímavou, když k veškeré interakci dochází s půlsekundovým zpožděním.

purefootball04.jpg purefootball05.jpg

Totální dynamičnost a návykovost Pure Football ještě více pohřbívá taková věc, jako je loading a těžkopádnost menu obecně. Když chcete udělat další krok v kampani, uplyne přibližně minuta, než se ocitnete ve středovém kruhu připraveni ke hře. Původně jsem chtěl napsat, že loading je pomalu delší než zápas samotný. Nebral jsem v úvahu penalty, které se mohou solidně protáhnout. Faktem je, že nejdelší utkání trvá pět minut čistého času. Pokud budete mezi zápasy chtít měnit sestavu nebo dresy, pak přeji hodně trpělivosti. Nabušený fotbalový videoklip zkrátka nepříjemně drhne v těch nejméně vhodných momentech. Ani bombastické předěly a strhující prostřihy s extatickými nápisy mnoho nezmění.

purefootball06.jpg

Je to velká škoda, Pure Football se svou přístupností a zároveň dynamičností mohl přichystat nemálo podařených večírků a herních sešlostí. Takhle si užijete sice zajímavou a velice zábavnou, ale poněkud krátkou sadu zápasů a turnájků, po jejichž úspěšném absolvování si odemknete tým fotbalových legend. A to je asi tak z hlediska zábavy vše. Minimálně do doby, než autoři poupraví multiplayer do hratelné podoby.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Sportovní | arkádový fotbal
Výrobce: Ubisoft Vancouver | Webové stránky hry
Začátek prodeje: květen 2010
  • Chytlavá hratelnost
  • Nechybí světové hvězdy
  • Poměrně dost výzev
  • Nehratelný multiplayer
  • Pomalý loading
  • Slabá grafika
Váš názor Další článek: Adaptace Scott Pilgrim vs. The World je kostičkovaná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,