PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Red Faction: Guerilla – perlíkem na vládu

Rudá planeta, modrá totalita, rudá frakce, fialoví nájezdníci, oranžový prach a rudá krev.
Kapitoly článku

Je tomu už pár let, co jste v kůži naštvaného horníka osvobodili Mars a s radostně pozvednutými kladivy uvítali pořádkové síly Země. Rudá planeta však nenašla odpočinek a pod křídly nových obránců se ukrývalo to samé, co se již jednou povedlo porazit: útlak a tyranie. Totalita vystrkovala obrněné transportéry a kulomety postupně, takže si jí zprvu nikdo nevšiml. Až obyvatelstvo prozřelo, bylo již pozdě - staří hrdinové byli unavení, anebo mrtví, takže nezbylo nic jiného, než najít nové.

 

Povstalci nalezli svého spasitele v osobě Aleca Masona, demoličního specialisty, jenž na Mars přichází za prací a svým bratrem. Při rutinní demoliční akci je však jeho bratr zabit jednotkami EDF (Earth Defense Forces) a on se tak přidává k odbojné Rudé frakci.

Totalita vystrkovala obrněné transportéry a kulomety postupně, takže si jí zprvu nikdo nevšiml

Nutno uznat, že se nevrhá do ideologického boje a místo slepé pomsty dává přednost chladnokrevným záškodnickým akcím, které se však občas zvrhnou ve frenetické přestřelky plné zdeformovaných nábojnic, zhroucených budov a mrtvých nepřátel.

VIDEO: 1548 'Red Faction: Guerrilla - trailer'

No řekněte, nechtěli byste na vlastní kůži prožít převrat, nebo ho ještě lépe sami rozpoutat? Pokud jste odpověděli ano, mám pro vás příjemnou, i když nepříliš překvapivou novinu – právě v kůži Aleca Masona prožijete boj za osvobození Marsu od kruté policejní nadvlády.

TIP: Pokud vám chybí posledních pár kousků šrotu na koupení lepší zbraně, zkuste zneužít rozbité transportéry povalující se před každou základnou. Se správnými explozivními argumenty z nich nějaký ten kov vždycky odpadne.

Zapomeňte ale na předchozí díly a na vše, co jste o Rudé planetě věděli. Ty tam jsou šedé, sterilní a liduprázdné koridory, a dokonce i linearita se válí v oblaku naoranžovělého prachu. Guerilla jde s dobou, a tak místo tradiční střílečky přináší něco kapku jiného.

redfactionguerilla_03.jpgredfactionguerilla_04.jpg

Pozvedněte své perlíky

Prvním, a zcela jistě nejvýjimečnějším rozdílem od zástupu anonymních stříleček kráčejících v šedých uniformách, je až neuvěřitelný důraz kladený na destrukci všeho možného. Kromě terénu je totiž ve hře možné zničit všechno a co je ještě lepší, vše rozbité zůstane rozbité až do konce hry.

Fyzikální engine občas má své dny a chová se jako po láhvi fernetu

O to větší údiv pak vyvolá fyzikální engine, který má občas své dny a chová se jako po láhvi fernetu. Není až tak neobvyklé, že tisícitunová budova stojí na jednom ubohém a slabém nosníku. Holt, asi je na Marsu všechno lehčí. Tak milionkrát.

redfactionguerilla_05.jpgredfactionguerilla_06.jpg

Druhá, už ne tak velká nezvyklost, spočívá ve free-formové hratelnosti. Vašim úkolem je totiž pouze svrhnout vládu – jak toho docílíte je už zcela na vás. Půjdete striktně po povinných příběhových misích a potřebnou destabilizaci v regionu vyvoláte dalšími doplňkovými misemi?

TIP: Řiďte se pravidly partyzánské války a snažte se postupovat od méně významným cílům k těm důležitějším - až oslabíte vliv EDF na obyvatele, můžete zjistit, že můžete při plnění těžkého úkolu dostat i posily.

Či raději zdemolujete vše, co se zdemolovat dá, a až pak v pohodě splníte stranické úkoly? Nebo se vydáte cestou osobního prospěchu, nasbíráte co nejvíce peněz díky spojení obou výše zmíněných postupů dohromady a uděláte ze sebe povstaleckou armádu inkarnovanou do jednoho muže?

redfactionguerilla_art3.jpg

Hra je k vám dokonce tak laskavá, že v prvním z šesti sektorů vám postupně ukazuje, jak se probíjet záplavou možností a až v sektoru druhém vás vhodí do nelítostného mlýnku na maso. Tento přístup rozhodně kvituji s povděkem, neboť s počtem aktivit, které Red Faction nabízí, bych se bez úvodního slova zcela jistě ztratil.

redfactionguerilla_09.jpgredfactionguerilla_10.jpg

Scénář, kamera, klapka

Chtělo by se říct, že v rozmanitosti je síla a Red Faction Guerilla zde sílu nabírá, ale s mírným smutkem v hlase musím konstatovat, že tomu tak není. Jakkoliv se designéři snažili a v mnoha případech se jim povedlo nabídnout skutečně rozmanité stavby vybízející k destrukci, tak trestuhodně selhali při návrhu vedlejších misí. Je sice fajn vyhazovat do vzduchu konvoje či zabíjet informátory, ale k čemu to je, když jsou si všechny akce tak zoufale podobné a stereotypní už při čtvrtém opakování?

redfactionguerilla_07.jpgredfactionguerilla_08.jpg

A přitom je vidět, že když se designérům dala do ruky aspoň relativní možnost ovlivnit kroky hráče, dokázali vymyslet spoustu skvělých úkolů a úrovní. Jakkoliv to bude znít hrozně, nemůžu si pomoci, ale příběhové mise jsou zkrátka o tři třídy výše, než mise vedlejší. Ať už je posuzuji z hlediska spádu, atmosféry, rozmanitosti nebo prosté zábavnosti, vždy mi vyjde, že jsem se při zachraňování obyvatel z bombardovaného města bavil stokrát lépe, než při náhodném a skoro neplánovaném dobývání kasáren.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | 3rd person akce
Výrobce: Volition | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 5. června 2009
  • Destrukce
  • Šílená akce
  • Zajímavý příběh
  • Spousta možností
  • Fyzikální engine
  • Podivný jízdní model
  • Stereotyp
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,