Kinect Sports: Season Two – virtuální sport unaví (recenze)

Na sportování venku začíná být pomalu moc velká zima, tak co se přesunout do obýváků před televizi? Válet se v gauči ale nebudete.

Vydat nové pohybové ovládání evidentně znamená hned v úvodu přihodit sbírku sportovních miniher. Nintendo slavilo enormní úspěch s jejich Wii Sports, Sony ke svému Move vytvořili Sports Champions a pochopitelně nezůstal pozadu ani Microsoft s Kinectem – první Kinect Sports od kdysi slavných Rare byl považován za jednu z lepších startovních Kinect her.

 

Se Season Two tvůrci postoupili o pár stupínků výš, protože jednoduše lépe dokáží pracovat s možnostmi Kinectu. Stále ale nevymysleli sbírku miniher, jenž by byla na delší dobu zábavná i pro jednoho hráče a ne jen pro společné poskakování na párty.

Se Season Two tvůrci postoupili o pár stupínků výš, protože lépe dokáží pracovat s možnostmi Kinectu

Season Two nabízí šestici sportovních aktivit k vyblbnutí: americký fotbal, lyžování, baseball, šipky, golf a tenis. Každá z miniher nabízí trochu jiné tempo, každá má různou kvalitu a zábavnost. Projdeme si to postupně:

Americký fotbal

Nejpopulárnější sport v USA vás ve své Kinect podobě nechá vyzkoušet jen jednu část hry a to útok. Pokud neznáte pravidla, není to problém, srozumitelný tutoriál vám vše vysvětlí. Ve své podstatě ale jde o to dopravit ten šišatý nesmysl za lajnu na druhé straně hřiště. Jako hráč se v první řadě snažíte doběhnout s míčem co nejdál (pobíháním na místě). Následně si zahrajete rozehrávače a házíte míčem na některého z volných hráčů a s ním se zase snažíte utéct co nejdále. Prosté. Detekce pohybu je hodně solidní, jen se musíte trochu víc nahnout směrem, kterým chcete míč hodit. Potěší i drobnost jako je možnost spustit rozehrávku hlasem. Bohužel zábavnost fotbalu hodně kazí fakt, že během běhu se nelze rozumně vyhnout obráncům, což je základ hry a dělá to z Kinect varianty trochu náhodné snažení, což je škoda.

Kinect Sports 2 02.jpg Kinect Sports 2 03.jpg

Zábavnost: 6/10

Lyžování

V podstatě vlastně jen sjezdové lyřování. Skrčením zrychlujete, náklonem těla se snažíte trefit mezi branky. Ještě si musíte dát pozor na to, abyste ve vhodný okamžik nadskočili na skokánku. Protože je sjezd poměrně krátký, skládá se závod ze dvou částí – po první si vyměníte pozici na obrazovce. Tratě jsou jen tři a dají se zvládnout poměrně rychle, takže se u sjezdu asi moc nezdržíte. Nicméně na začátku je to opravdu zábava.

Kinect Sports 2 07.jpg Kinect Sports 2 13.jpg

Zábavnost: 7/10

Baseball

Druhý zástupce oblíbeného amerického sportu. Baseball vás nechá vyzkoušet roli pálkaře, nadhazovače i hráče v poli. Na pálce musíte ve správný okamžik trefit míček, a pak tradičním během na místě sprintujete na metu. Jako nadhazovač zkoušíte různými hody zmást pálkaře a když už se mu podaří míček odpálit, ještě vše můžete zachránit přepnutím do hráče v poli a chytit míček. Rozhodně oceňujeme, že máte kontrolu nad celým zápasem a baseball tak rozhodně stavíme na vyšší stupínek než americký fotbal.

Kinect Sports 2 01.jpg Kinect Sports 2 11.jpg

Zábavnost: 8/10

Šipky

Razantní změna v tempu oproti předchozím disciplínám. Šipky hodně kladou důraz na vaši přesnost a pevnou ruku. Hraje se klasická hra, kdy se snažíte snížit body z 501 na 0 dřív než soupeř. Natažením ruky vzad se vám objeví na terči zaměřovač a pohybem vpřed šipku hodíte. Pokud jste rukou mávli pěkně po přímce, zasáhne šipka mířené pole, každá odchylka znamená trefu jinam. Na začátku si musíte chvíli zvykat, jak přesně hýbat rukou, abyste hodili šipku, ale po chvíli přijdete na správný grif a budete sázet jednu šedesátku za druhou (v ideálním případě).

Kinect Sports 2 08.jpg Kinect Sports 2 09.jpg

Zábavnost: 8/10

Golf

Druhá odpočinková disciplína a možná ta nejlépe zpracovaná v celém Season Two. Vůbec nevadí, že nedržíte v ruce golfovou hůl, důležitější je správné natočení k obrazovce a švih. Výborně se podařilo zpracovat i hru na greenu. Více než v ostatních sportech se tu hodí hlasové ovládání, kdy si můžete přepínat mezi různými typy holí jen prostým zvoláním. Všechna golfová hřiště jsou výborně vymodelovaná a ukazují velký rozdíl v kvalitě grafiky mezi prvním a druhým dílem. Vůbec bychom se nezlobili, kdyby se golf dočkal samostatné hry.

Kinect Sports 2 04.jpg Kinect Sports 2 05.jpg

Zábavnost: 9/10

Tenis

Přivítejte nejhorší z nabídky Season Two. Detekce pohybu v tenise zlobí asi nejvíc v celé kompilaci a podivně odskočených a netrefených míčků je až moc. Pokud chcete hrát virtuální tenis, najděte si spíš nějaký pro Wii nebo Move.

Kinect Sports 2 06.jpg Kinect Sports 2 10.jpg

Zábavnost: 3/10

Každý ze sportů má tři postupně se odemykající stupně obtížnosti a ten nejvyšší vám opravdu nedá nic zadarmo. Skoro všechny disciplíny nabízejí i arkádovou verzi, v golfu se snažíte trefit míčkem na cíl, šipkami propichujete balónky a tak dál. Nic z toho není extra nápadité.

Jako obvykle je celá tahle sranda zábavnější ve více hráčích

Jako obvykle je celá tahle sranda zábavnější ve více hráčích a je jen dobře, že nechybí lokální ani online multiplayer. Jako dobrá motivace funguje Challange Play, kde se snažíte překonávat cizí výkony.

Kinect Sports 2 12.jpg

Celkově Kinect Sports: Season Two přináší podařenou zábavu miniherního střihu. Od prvního dílu se zlepšila přesnost, grafika a celkově se jedná o podařenější dílko. Zábavnost sportů se střídá, ale až na tenis není žádný zásadně problematický. I na ten tenis se dá zvyknout. Pokud chcete pro rodinu nějakou zábavnou hru pod stromeček, Season Two může být dobrou volbou.

Dostupné pro: X360
Žánr: Sportovní | Sbírka sportovních miniher
Výrobce: Rare | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 28. říjen 2011
  • Ovládání hlasem
  • Větší přesnost detekce pohybu
  • Většina disciplín je zábavná
  • Hezká barevná grafika
  • Tenis je plný nepřesností
  • Pro jednoho toho moc nenabízí
Diskuze (1) Další článek: Silent Hill HD Collection bude obsahovat původní dabing

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,