Resistance 3 – řekni mý jméno, odporný pozemšťane! (recenze)

A je to tu zase. Svět byl napaden slizouny z vesmíru, lidstvo skoro vymřelo a pár přeživších (ne)šťastlivců se ukrývá v krytech se snahou nějak se z toho vylízat.

Celý příběh a pojetí Resistance 3 je vlastně jedno veliké klišé a proto jedním ohavným klišé začnu také tuto recenzi. Série Resistance (bůh ví, jak se to doopravdy vyslovuje – anglicky, nebo francouzsky?) je s platformou PlayStation spojena podobnou pupeční šňůrou, jakou je s Xboxem spojená série Halo. Obě hry mají hráčům jasně říci, že právě oni mají pro svoji konzoli ten pravý akční mix, díky kterému mohou být na svoji bedničku hrdí a vyřvávat do světa, že ta druha platforma je strašně moc sux. V obou hrách jde tak nějak o jedno – vystřílet otravný vesmírný hmyz a čekat na další díl.

 

První Resistance byla jednou z launchových her PS3 a ve své podstatě ani nešlo o nikterak výjimečnou hru.

Série Resistance je s PlayStation spojena podobnou pupeční šňůrou, jakou je s Xboxem spojená série Halo

Obyčejná střílečka se dobře prodávala především z toho důvodu, že ve své době příliš podobných her pro novou platformu nebylo a také se jedna kopie často přibalovala do bundlu s konzolí. Nicméně jméno si ta hra udělala, takže mohl přijít druhý, už mnohem více vypečený díl, který stereotypní akci promíchal několika vskutku epickými scénami (třeba úvodní souboj s lepkavou chobotnicí na rozbouřeném moři). Prodejní čísla opět dobrá, takže proč neudělat trojku.

Lidstvu jde o kejhák, opět

Bylo by tedy s podivem, kdyby některý majitel PS3 alespoň jeden z dílů Resistance nehrál. Pokud se ale mezi vámi přece jenom tací najdou, slyšte, milí pozemšťané, co se tehdy událo. Na planetu, jež si říká modrá, a jejíž konstelace vůči slunci umožnila rozkvět fauny a flóry, jednoho dne, který může být nazýván třeba temným, zaútočila rasa, která nedobrá je. Rasa, jejíž morální hodnoty jsou obskurní a vládnou jí velcí úchylové. Ti, společně s jejich nohsledy, lačni po krvi a úrodných polích pozemských, se zavázali, že vše původní na modré planetě zahubí a vytvoří si zde svá letní sídla. Plán to byl vskutku promyšlený, protože se doposud vše dařilo.

Resistance 3 07.jpg Resistance 3 09.jpg

Třetí sága této smutné epopeje začíná v dobách, kdy ze světa zmizelo devadesát procent původní populace a ti, kteří zbyli, žijí své ubohé životy v krytech, kde čas od času odráží útoky Chimér. Situace se zdá být beznadějná, ale to by ke slovu nesměl přijít velký hráč, který se bude snažit celou situaci zvrátit a vrátit světu jeho kapitalismus, neregulovaný finanční sektor, neschopné ratingové agentury a podplacenou policii. Je přeci za co bojovat!

VIDEO: 4715 'Resistance 3 - Global Resistance'

Aby toho nebylo málo, na zemi se vlivem jakýchsi časoprostorových aktivit začalo rapidně ochlazovat. No prostě zápletka jako v každém tuctovém sci-fi. Všechno špatně a vy se musíte prostřílet k tomu, aby se vše v lepší obrátilo. Převezmete úlohu po padlém hrdinovi a vydáte se z Oklahomy do New Yorku za starým známým doktorem Malikovem a uvidíte, co se s tím dá dělat.

Postapokalyptické plíživé peklo

Ač by se po klišoidním příběhu chtělo říci, že Resistance 3 bude další tuctovou střílečkou, která by jako z oka vypadla předchozím dvěma dílům, není tomu úplně tak. Oproti druhému dílu se totiž herní svět změnil k nepoznání. Je temnější, mnohem temnější a navazuje atmosféru naprosté bezradnosti. Na loukách už nerostou žádné sedmikrásky, protože tady už žádné louky nejsou. Smradlavá Chiméra se na naší planetě začala usazovat a všude jsou její lepivé hnusné plody. Resistance 3 už není o divokých přestřelkách při invazi vetřelců, ale o plíživém, kradmém stylu v temnotách, kdy je lepší nebýt příliš vidět. Tady už totiž nejste doma.

Resistance 3 03.jpg Resistance 3 04.jpg

Těch pár přeživších teď žije v provizoriu, a proto rozhodně nečekejte nekonečné zásoby zbraní a především munice. Mnohem častěji se teď ke slovu dostanou podomácku smontované pistolky z různého haraburdí, a když budete mít štěstí, narazíte i na klasické „realistické“ zbraně – od magnumu až po brokovnici. Lidstvo už ale nemá žádné fabriky, takže nemůže vyrábět střelivo a pokud se k nějakému dostanete, velice dobře si promyslete, jak s ním naložíte. Někdy totiž může chybět.

Resistance 3 01.jpg

Co vám také velice často bude chybět, je dostatek zdraví. Stejně jako v prvních dvou dílech a odbočce na PSP se totiž zdraví automaticky nedoplňuje (jenom v určitých částech), ale musíte sbírat lékárničky jako někde ve stařičkém Wolfensteinovi. Největší otrava všech otrav a při vyšších obtížnostech se kvůli tomu Resistance 3 stává hrou, která vám tak trochu potrénuje nervy.
Ti, kterým ve dvojce vadila absence výběru zbraně pomocí kolečka, si mohou oddychnout, vrátilo se. A vrátila se také možnost nosit s sebou více zbraní. Svůj zbrojní arzenál můžete postupem času upgradovat, takže se vám po pár hodinách hraní původní zbraň změní k nepoznání a její účinnost pěkně naroste. Například taková brokovnice dokáže na vyšší úrovni protivníky zapalovat.

Resistance 3 05.jpg Resistance 3 06.jpg

Navozovat deprimující atmosféru se hře daří, to se ale nedá tak úplně říci o designu úrovní. Nebo spíš záleží, jak to berete. Vše je striktně lineární a prakticky nic vás nepřekvapí ani vám nevyrazí dech. Není kde se ztratit, co prozkoumat a nečekají vás nijak epické scény, které si mnoho hráčů oblíbilo ve dvojce. Obřími stvůrami se nešetřilo, jen je od té doby použila každá druhá střílečka, takže už tolik nevyrazí dech.

Navozovat deprimující atmosféru se hře daří, to se ale nedá tak úplně říci o designu úrovní

Jistě, svět je potemnělý a Chiméra už nemá moc co ničit, určitě by ale šlo něco bombastického vymyslet. Třetí Fallout, který má atmosférou a prostředím k Resistance 3 poměrně blízko, toho budiž důkazem. 

Resistance 3 08.jpg

Co ovšem musíme pochválit, je skvělé střídání tempa - jednou čelíte malým skupinkách smrtících protivníků uprostřed větrného dne, abyste o pár úrovní později masakrovali vlny zombiím podobným zrůdičkám. Najdetetu misi na vlaku, obezřetné plížení před snipery... jak už jsme zmínili, nic extra objevného, ale dobře to do sebe pasuje a dokáže zabavit. Skvěle provedení jsou i protivníci, kteří jsou tak strašně odporní, jak jen odporní být mohou.

Povědomé, ale zábavné

Pokud rádi holdujete multiplayeru, Resistance 3 vás určitě potěší. Jeho hlavním lákadlem je totiž kooperativní hra dvou hráčů, kdy si můžete jednotlivé úrovně projít spolu a celé se to hraje stejně dobře, jako například kooperace v Gears of War.

Resistance 3 02.jpg

Celkově je třetí Resistance hodně dobrá zábava, u které se rozhodně nudit nebudete. Postapokalyptickou atmosféru navozuje dokonale a lineární úrovně jsou už vlastně dnešní standard. Žádný herní přelom nečekejte, "jen" výborně vypilovanou střílečku, kterou je radost hrát a dokáže vás přilepit k obrazovkám na klasických 7+ hodin příběhové kampaně. Navíc, pokud máte PlayStation Move, můžete se při hraní vyřádit i s těmito ovladači.

Dostupné pro: PS3
Žánr: Akce | Sci-fi FPS
Výrobce: Insomniac Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 2011
  • Skvělá atmosféra
  • Vypilovaná hratelnost
  • Podpora Move
  • Upgrade zbraní
  • Lineární úrovně a chybějící wow momenty
  • Systém lékárniček (!)
Diskuze (6) Další článek: Peace Walker HD s online coopem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,