Tipy na nejlepší deskové hry pod stromeček [Vánoce 2012]

Hra je skvělý dárek na Vánoce. A nemusí být ani pro PC, či konzole. Máme pro vás tipy na zábavné deskové hry.

Blíží se Vánoce a známí se nás začínají ptát, co by si měli koupit, když už „děláme do těch her“. Stejně jako loni to vyřešíme veřejně a každý den na našich webech vydáme jeden článek s tipy, co se podle nás na sklonku roku 2012 vyplatí. Známým pak jen pošleme odkaz.

Prošli jsme si hry na tři hlavní platformy (PC, Xbox 360 a Playstation 3), teď pro vás máme pár tipů na něco kapku jiného – deskové hry. Těm se čas od času na Doupěti věnujeme a obvykle si vybíráme komplexnější kousky, které nás jako hráče počítačových (a konzolových) her dokázaly zaujmout. A to samé platí i pro náš vánoční výběr. V prvním okamžiku nás napadlo vybírat jen hry licencované podle počítačových a konzolých her (je jich celá řádka: Age of Empires, Civilization, Gears of War, World of Warcraft…), ovšem ty nejsou vždy úplně nejzábavnější, takže nakonec jsme se rozhodli vybírat prostě povedené deskovky, nezávisle na licenci.

Through the Ages: A Story of Civilization

Počet hráčů: 2-4

Počítačoví hráči určitě znají legendární strategii Civilization od Sida Meiera. Už méně z nich asi ví, že Sid se inspiroval původně deskovou hrou (a později vyšla dokonce desková hra inspirovaná počítačovou Civilization). Ne, Through the Ages není tím vzorem, nýbrž jde o deskovku postavenou na stejných základech – máte svoji civilizaci a staráte se o její vzkvétání. Na starost máte vývoj, produkci, kulturu i armádu (boje ovšem nejsou až tak úplně podstatné). Podobných her existuje celá řádka, ale Through the Ages je jednou z nejlepších verzí, ne-li rovnou tou nejlepší. A jako malý bonbónek, má ji na svědomí český autor: Vláďa Chvátil 

Through 01.jpgThrough 02.jpg 

Descent: Journeys in the Dark 

Počet hráčů: 2-5

Nenechte se zmást názvem. Descent: Journeys in the Dark není deskovou verzí legendární sci-fi střílečky. Naopak jde v podstatě o klasické fantasy RPG. Něco ve stylu papírového Dungeons & Dragons, či Dračího Doupěte. Jen se vše neodehrává ve fantazii hráčů, ale v kobkách sestavených z kusů kartonu a plných plastových figurek hrdinů a zrůdiček. Na jedné straně je skupinka hráčů různých povolání (mág, bojovník, klerik, lapka), na druhé straně je pán jeskyně, který klade hráčům do cesty překážky. Descent se letos dočkal druhé edice, která je o něco zjednodušená a přímočařejší.

Descent 01.jpgDescent 02.jpg 

Agricola

Počet hráčů: 2-5

V podstatě stolní verze Farmvillu nebo Harvest Moonu. Každý hráč má svoji farmu, o kterou se musí starat. Okopávat záhonky, pěstovat různé plodiny, stavět ohrady pro zvířata, zlepšovat si dům, starat se o svoji rodinu a tak dále. Kdo na konci nasbírá nejvíc bodů, vyhrál. Zní to jednoduše a pravidla jsou skutečně v podstatě jednoduchá, takže je hra přístupná prakticky každému hráči. Kouzlo je však v tom, že Agricola nabízí obrovské množství strategií, jak vyhrát. Budete se soustředit na chování zvířat? Nebo naopak dáte přednost rostlinkám? Je to jen na vás.

Agricola 01.jpgAgricola 02.jpg

Eclipse

Počet hráčů: 2-6

Ve světě počítačových her by se Eclipse dala přirovnat k legendárnímu Master of Orion. Zatímco Agricola je příjemnou hrou prakticky pro každého, Eclipse je komplexní 4X strategií pro náročné hráče, kde kolonizujete vesmír, vymýšlíte nové technologie, stavíte a vybavujete své kosmické lodě, které následně posíláte po hexovém vesmíru a bojujete s protihráči. Podobných her existuje celá řádka, ovšem Eclipse je jednou z nejvybroušenějších a nejzábavnějších. Výhodou je i fakt, že jedna hra vám nezabere celý den, jako třeba v Twilight Imperium, ale jen něco kolem 3 hodin.

eclipse 01.jpgeclipse 02.jpg

Vládci podzemí

Počet hráčů: 2-4

Druhá hra v našem výběru od Vládi Chvátila. Zatímco s Through the Ages se inspiroval v Civilization, Vládci podzemí (v angličtině Dungeon Lords) jsou jasným Dungeon Keeperem. Stanete se pánem podzemní kobky – tedy prvně ji musíte nechat vykopat, musíte se postarat i o jídlo, pasti, zlaťáky a tak dále. Jen pokud se vám podaří dobře připravit, odrazíte pravidelné nájezdy hrdinů, kteří se pokusí váš dungeon vyplenit a vaše impíky rozsekat na malé kousky.

Vladci 01.jpgVladci 02.jpg

Star Wars: X-Wing Miniatures Game

Počet hráčů: 2

X-Wing je čistě o vesmírných soubojích stíhaček X-Wing, Tie Fighter a dalších poletuch ze světa Star Wars. Na začátku kola si každý hráč skrytě vybere manévr, který se svými stíhači bude chtít provést, následně se prostřednictvím kartonových šablon vyhodnotí, a pokud je nějaký cíl v zorném poli, dojde na střelbu (hází se kostkami). Prosté. Jednoduché základní principy výrazně obohacují karty s piloty, vybavením, speciálními schopnostmi a tak dále. Pokud nemáte rádi svět Star Wars, tak na prakticky stejném (jen jednodušším) principu fungují i starší Wings of War z první a druhé světové války.

Xwing 01.jpgXwing 02.jpg

The Resistance

Počet hráčů: 5-10

Velmi rychlá hra pro větší skupinu hráčů, která staví na vzájemné komunikaci. Proti sobě stojí agenti a odbojáři. Agenti o sobě vědí, ale je jich méně, odbojáři netuší, kdo všechno je na jejich straně. Celá hra je o vytváření týmů a plnění misí prostřednictvím skrytého hlasování. Pokud jsou všechny hlasy pozitivní, mají bod odbojáři. Pokud je tam jen jeden negativní hlas, získávají bod agenti. Odbojáři se pochopitelně tedy snaží, aby tým byl složen jen z dalších odbojářů, agenti se naopak snaží nenápadně do týmu vetřít a hlasování pokazit. Asi si dokážete přesvědčit, kolik srandy si hráči užijí u vzájemného osočovaní z toho, kdo je agentem.

Resistance 01.jpg Resistance 02.jpg 

Dominion

Počet hráčů: 2-4

Karetní hra stylu „budování balíku“. V Dominionu existuje celá řádka typů karet, ovšem pro hru se vybírá jen učený počet typů – každá hra tak může být jiná v závislosti na sestavení balíku. Každý hráč začíná s malým balíčkem a dokupuje si do něj další karty z vyložené nabídky. Karty mají různou hodnotu i funkci, tudíž existuje celá řádka strategií, jak hrát. A to je právě hlavní kouzlo Dominionu. Základní pravidla jsou velmi jednoduchá na vysvětlení, ale celá hra se pak odehrává podle toho, jaký typ karet se dostane do hry. 

Dominion 01.jpgDominion 02.jpg
 

Další tipy na vánoční dárky 

Diskuze (6) Další článek: Zaplaťte za Metro 2033, Darksiders a dalších 5 her, kolik chcete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,