GTA IV: The Lost and Damned – návrat do Liberty City

V půlce února má přijít očekávané rozšíření pro poslední GTA exkluzivně pro X360. Už o něm víme své, a vy můžete také.

DLC sem, DLC tam, kdo se v tom má vyznat? Stahovatelný obsah (ano, DownLoadable Content) ke hrám je prostě teď v módě. A dávno už se nejedná o pár skinů pro Oblivion, ale klidně celá rozsáhlá dobrodružství, jak se ostatně můžete dočíst na blogu našeho nejvyššího, Slunce našeho jasného, šéfredaktora mocného. A korunu tomu všemu má prý nasadit rozšíření The Lost and Damned pro čtvrtý díl gangsterské akce Grand Theft Auto.

 

VIDEO: 1004 'Grand Theft Auto 4: The Lost and Damned - trailer'

Pamatujete si ještě na Nika Bellice? Tak na něj zase pěkně zapomeňte, protože brzo budete mít možnost hrát za někoho jiného. Pravda, s Nikem se ještě setkáte, ale nemusí to být nic příjemného. Nový hlavní hrdina, říkejte mu třeba Johnny Kelbbitz, totiž není přistěhovalec, ale dlouhodobý příslušník gangu The Lost v Liberty City.

Nezbývá, než vzít upilovanou brokovnici, nasednout na svoji oblíbenou motorku (to je čopr, bejby), a nakopat milým prchajícím andílkům jejich velectěná pozadí

A to znamená hodně věcí, třeba už jen to, že nebudete muset znova poznávat město, ale hra předpokládá, že jej jako jeho obyvatel prostě znáte. Stejně tak obtížnost bude směřována pro hráče, kteří už úspěšně GTA dohráli, takže pokud jste tak ještě neučinili, máte do půlky února domácí úkol.

gta_lost_01.jpggta_lost_02.jpg

Johnny není jen tak obyčejný člen gangu, nějakou dobu byl dokonce na jeho špičce, když si vůdce tlupy vybral nucenou dovolenou. Nyní je však Billy zpět, což mimo jiné znamená, že je konec všem Johnnyho snahám o trvalou a udržitelnou prosperitu gangu. Ostatně, svůj návrat Billy začíná zabitím jednoho člena skupiny Andělů, se kterou váš hrdina pracně dohodl příměří. Nezbývá, než vzít upilovanou brokovnici, nasednout na svoji oblíbenou motorku (to je čopr, bejby), a nakopat milým prchajícím andílkům jejich velectěná pozadí.

A co na to Niko Bellic?

Hlavní výhodou, oproti Nikově osamělému tažení po Liberty City, je stálá přítomnost vašich spolugangsterů. Tedy stálá jen tak, jak se vám podaří je udržet naživu, ale co, kde jeden padne, brzy se najde jiný, který jej zastoupí. Nebude mít sice tolik zkušeností, odolnosti a tak, penalizováni však za smrt svých kolegů naštěstí nebudete. Na druhou stranu, pokud s gangem vyrazíte na spanilou jízdu a budete se držet na správném místě ve formaci (což vám hra ukáže), získáte nové možnosti při rozhovorech a nějaké to zdraví navíc. A to se vyplatí.

art2.jpg

Pánové a dámy z Rockstaru sice ještě neřekli, co všechno můžete od jejich současné práce čekat, ale dostatečně navnadili. Ostatně, pamatujete si na misi No Love Lost z původní hry? Zabili jste tam jednoho mladého příslušníka gangu, ale Billy přesvědčí ostatní, že v tom mají prsty Andělé.

A možná přijde i kouzelník, teda vlastně vrtulník

Vyrážíte tedy vyrabovat jejich sídlo, což nemůže začít jinak, než výbušným pozdravem do hlavní místnosti. Když pak za pomoci svých kolegů přežijete záplavy protivníků vybíhajících z budovy, získáte bednu bílého prášku.

gta_lost_07.jpggta_lost_08.jpg

Modří už vědí a ostatním prozradím, že se samozřejmě jedná přesně o ten heroin, který chtěl Niko a Playboy X koupit. A roli vyjednavače tak převezmete právě vy, což ale také znamená, že to budete vy, kdo neuteče se schovat na art.jpgstřechu, ale vyrazí vstříc policejním přesilám si probít svoji cestu. Rychlopalná brokovnice je k tomu ideální hračka a ještě víc ji pak oceníte ve chvíli, kdy přisednete ke kolegovi na čopr a zvesela budete kropit dotírající policejní vozy záplavou šrapnelů. A možná přijde i kouzelník, teda vlastně vrtulník.

X360 jako eXluzivně na 360

GTA však nikdy nebylo pouze otázkou odehrání příběhové linie, podobně je tomu i v rozšíření. Mimo obvyklých zábav se svými kamarády vám přibude dvojice nových možností – dát si někde páku, nebo si zahrát karty. Stejně tak se můžete třeba volně projíždět na své mašince zvané Hexer, která však bude ve hře opravdu jedinečná. Pokud o ni přijdete, již ji znova prý nepůjde získat, což při její kráse bude neskutečná škoda.

gta_lost_09.jpggta_lost_10.jpg

Možností, co dělat, vás tak opět čeká dostatek, je jen otázkou, zda se na ně vrhnete. Pokud vlastníte GTA na X360, můžete si klidně zajásat a připravovat se na nová dobrodružství. Rockstar už v půlce února ukáží, co všechno umí. A vy ostatní? Buď si krabici X kvůli dalším možnostem pořídíte, nebo budete muset na Lost and Damned zapomenout. Výběr je na vás.

Dostupné pro: X360
Žánr: Akce | Městská akce
Výrobce: Rockstar North | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. únor 2009
  • Motorkářská atmosféra
  • Spoustu nového obsahu
  • Smysl pro humor
  • Propracované postavy
  • RPG prvky
  • Výpadky AI
  • Pár rutinních misí
  • Neopravené chybky z GTA IV
Diskuze (7) Další článek: Strašlivý nález v Himalájích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,