10 důvodů, proč hrát hry s otevřeným světem

Pravděpodobně každý hráč se již během své herní kariéry setkal s nějakou tou hrou koncipovanou do otevřeného světa. Pojďme se podívat na to, proč nás to tam tak láká.

Téměř nekončící svoboda

Klíčovou devízou open-world her je jejich nelineárnost a relativní svoboda. Žádné skličující koridory, žádné slepé uličky a žádné stupidní příkazy, bez kterých se nelze pohnout vpřed. Jistě, i hry s otevřeným světem mají své možnosti a naráží na jisté hranice, nicméně jejich pojetí nabízí nespočet voleb a pocit virtuální svobody. Alespoň tedy v rámci herní mapy. Komu by se nelíbilo se svobodně pohybovat v krajině s rozlohou blížící se k 100 km² jako v případě GTA V?

No Man's Sky.jpgred-dead-redemption-xbox-one-south-15-1280x720.jpgwd-media-ss06-FULL-marcus-beautiful-lies_254769.jpg

Kdo zrovna konkrétně GTA V nehrál si asi těžko představí, o jakou herní plochu se vlastně jedná. Tak pro upřesnění jde o rozlohu, která se přibližně rovná skutečné rozloze Ústí nad Labem. Naopak Praha disponuje rozlohou cca 500 km². Ovšem pozor, i v otevřených světech pochopitelně narážíme na jisté ohraničení celkového prostoru, nicméně děje se tak většinou poměrně logickými a přijatelnými způsoby. Může to být například obrovské pohoří nebo vodní plocha. Takové ukončení herní mapy se dá jistě pochopit.

GTA V herní mapa.jpg

Pokud by však někdo chtěl zacházet do extrémů, měl pocit, že jsou podobné mapy titěrné a chtěl poznat skutečný otevřený svět, není nic snadnějšího, než sáhnout k opravdovému sandboxu typu No Man's Sky. Tady se dostáváme ke vskutku ohromujícímu otevřenému světu bez hranic. Na druhou stranu, právě zmiňovaná nekonečná svoboda se stala v tomto případě dvousečnou zbraní a stojí v základu velkého zklamání celého projektu.  

Diskuze (9) Další článek: DiffView: Far Cry hezky česky aneb filmečky z našich luhů a hájů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,