10 her českých vývojářů, které uspěly v Greenlightu

Máme za sebou nezávislé hry i Kickstarter, a co takhle Greenlight Steamu? Na jeho nejlepší pecky se podíváme dnes.

Steam Greenlight je rodiště nezávislých herních titulů, kde může každý vývojář za menší poplatek publikovat svou vlastní hru. Pokud je hra uživateli schválena, dostává se do normálního prodeje na Steamu. To je pro mnoho vývojářských studií zlomový okamžik, kdy se začne hra prodávat a generovat zisk na další tituly. V Greenlightu se objevilo i několik českých projektů, které uspěly a nyní jsou k dispozici na Steamu. Pojďme se na ně podívat.

Euro Truck Simulator 2

Euro Truck Simulator je jedním z nejslavnějších simulátorů, a to jak u nás, tak v zahraničí. Za jeho vývojem stojí české studio SCS Software, které vzniklo v roce 1997 v Praze. Za jeho založením stáli bratři Petr a Pavel Šeborové a Martin Český. Jejich prvním počinem byl screensaver OceanDive, následovaný tématickou hrou, ve které jste lovili žraloky s názvem Shark! Hunting the Great White.

Studio se pak začalo zaměřovat převážně na simulátory a vznikl tak například Hunting Unlimited, 18 Wheels of Steel: Across America nebo Bus Driver. V roce 2008 pak přišel první Euro Truck Simulator, který sklidil velký úspěch. Na druhý díl si hráči museli počkat do roku 2012, čekání ale stálo za to.

EuroTruckBanner.jpg5.jpgfree-download-Euro-Truck-Simulator-2-full-game-setup.jpgmaxresdefault.jpg

Hra nabídla hráčům možnost dovážet zboží do více než 60 reálných evropských měst a navštívit tak například Českou Republiku, Německo, Velkou Británii nebo Nizozemí. V průběhu hry také budujete a vylepšujete svou vlastní firmu, najímáte nové řidiče a kupujete další tahače, aby vaše zisky šly co nejvíce nahoru. To vše je zabaleno do slušivého grafického kabátku, při jízdě si tak budete vychutnávat přírodu i města. Můžete také navštívit více než sto známých památek a to vše po reálných silnicích. Při jízdě musíte samozřejmě dodržovat dopravní předpisy a každý přestupek se projeví na stavu vašeho konta.

Komplexnost této hry zaujala spousty hráčů jak u nás, tak po celém světě a Češi tak zase jednou dokázali, že umí dělat hry. To dosvědčuje i fakt, že hra získala ocenění “Herní simulátor roku 2012” na webu PC Gamer a na cenách Boom získala druhé místo.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,