10 her českých vývojářů, které uspěly v Greenlightu

Máme za sebou nezávislé hry i Kickstarter, a co takhle Greenlight Steamu? Na jeho nejlepší pecky se podíváme dnes.

Brány Skeldanu: 7 mágů

Klasický krokový dungeon Brány Skeldalu vyšel poprvé v roce 1998 a stal se velice oblíbeným titulem. Trvalo celkem 14 let, než jsme se dočkali pokračování s názvem 7 mágů, které přišlo po druhém díle s názvem Páty učedník. Jako předchozí díly, i tento má na svědomí český vývojář Jindřich “Rohlík” Skeldal (společně s manželkou se rozhodli, že po svatbě bude jejich společné příjmení Skeldal, podle světa, který Jindřich vytvořil).

Protože hra vyšla jako první na mobilní telefony, měli hráči už dávno jasno, když se 7 mágů objevilo na Greenlightu. Během krátké doby tak zaznamenala hra úspěch a nyní je k dispozici na Steamu (Early Access). Jindřich Rohlík sám říká, že k vytvoření dalšího pokračování ho přesvědčil příchod chytrých telefonů, na kterých se podle něj hrají krokovací dungeony skvěle.

Hra vás postaví do role čaroděje, kterého si najali vesničané. Ti jsou totiž terorizováni jakousi skupinou nedobrých čarodějů, kteří drancují jejich vesnici. Protože nepřítel je v přesile, musíte během svého putování hrou sehnat dalších šest mágů, kteří se postupně připojí k vaši družině, abyste společně osvobodili vesnici.

background-cs-2559x1440x.jpg615813985_preview_screenshots_05.jpgscreenshots_12_cz.jpgscreenshots_15_cz.jpg

Mágové, které musíte najít jsou rozházeni na mnoha místech a při hledání tak navštívíte několik zajímavých oblastí. Můžeme zmínit například bažiny, lesy nebo podvodní svět. Podíváte se ale například i do útrob uhynulého draka. Pokud si ještě pamatujete hlavní město Caredbar, rozhodně vás nepřekvapí jeho klikaté uličky. Město je totiž téměř stejné jako v předchozích dílech. Zmizelo také nepříjemné přecházení mezi lokacemi - nemusíte tedy do přístavu přes les a podobně. V nových Branách Skeldalu najdeme také hudební magii. Tu můžeme označit jako jakési plošné kouzlo, které například při hraní na flétnu léči všechny členy skupiny v doslechu.

Hra také pracuje s prostředím, ve kterém se zrovna nacházíte. Například pokud nalákáte grifona mezi skaliska, musí přistát na zem, což zruší jeho výhodu a vy můžete nepřítele se svoji skupinou obklíčit a rozpárat na hadry. Téměř každý nepřítel ve hře má nějakou speciální schopnost, kterou můžete obrátit proti němu.

Brány Skeldalu jsou samozřejmě také o hádankách a v této oblasti se hra opravdu s hráčem nemazlí. Spoustu puzzlů musíte vyřešit bez jakékoliv nápovědy a pokud nepřijdete na správné řešení, nedostane se dál.

Brány Skeldalu byly skvělou hrou už v roce 1998, kdy vyšel první díl. 7 mágů z roku 2015 je skvělý návrat ke kořenům jak žánru krokovacích dungeonů, tak původního konceptu Bran Skeldalu. Pokud jste tedy hráli předchozí díly nebo se vám líbil Legend of Grimrock, jsou Brány Skeldalu téměř povinností.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,