100% násilí... Gore přichází!

Střílečka s názvem Gore je ve vývoji již více než tři dlouhé roky. Od té doby urazila podstatný kus cesty, jak se mnoho hráčů mohlo přesvědčit z demoverze vydané před několika měsíci. Přesto však to ještě zdaleka nebyl její konec, v čemž bezpochyby všechny utvrdí dlouho očekávaný Goretest2, který má vyjít tento týden.
Střílečka s názvem Gore je ve vývoji již více než tři dlouhé roky. Od té doby urazila podstatný kus cesty, jak se mnoho hráčů mohlo přesvědčit z demoverze vydané před několika měsíci. Přesto však to ještě zdaleka nebyl její konec, v čemž bezpochyby všechny utvrdí dlouho očekávaný Goretest2, který má vyjít tento týden.

Nejprve si ale o Gore povězme něco obecnějšího. Začneme příběhem, který se odvíjí od poloviny jednadvacátého století, kdy je země přelidněná a na celé planetě panuje všeobecný nedostatek. Téměř pět miliard lidí zahynulo důsledkem nedostatku potravin. Města se změnila v ruiny a ulice ovládly stále se rozrůstající gangy. Jakákoliv vyšší autorita měla být odstraněna. Proto se všechny vlády světa sjednotily, aby se nové teroristické hrozbě pokusily čelit (což mi něco poměrně aktuálního připomíná;). Konečně v roce 2079 se podařilo vědcům vyrobit nový zdroj energie založený na antihmotě. Také díky tomuto objevu se později podařilo vytvořit něco naprosto úžasného - vysoce pokročilý biologický počítač, neuronovou síť schopnou emulovat vyšší myšlenkové procesy, v podstatě se jedná téměř o umělou inteligenci. Jedním z jejích prvních praktických využití byl vývoj pokročilého vojenského trenažéru, tréninkového simulátoru. Jedná se o vlastně o dokonalou virtuální realitu, ve které se trénují ti nejlepší z nejlepších, aby byli ještě lepší. Protože simulace je skutečně dokonalá, začalo se simulátoru přezdívat Meat Machine - "Stroj na maso".

Vy jste to maso.

Nesčetněkrát v tomto stroji zemřete, abyste se znovu probudili, připraveni k novému boji. To je vaše poslání. Váš úkol.

Není divu, že oficiální podtitul hry Gore zní "The Ultimate Soldier" neboli Dokonalý voják. A co tedy bude tenhle Gore vlastně zač? Zjednodušeně řečeno, jedná se online multiplayerovou first person střílečku, která však neopomíjí ani singleplayerovou hru. Tým 4D Rulers, který hru vyvíjí, o sobě doslova tvrdí: "jsme hardcore hráči, žádní účetníci". Dokážete si tedy jistě domyslet, že v téhle hře půjde skutečně hlavně o zábavu. O ten krásný pocit z frenetické akce. Tihle lidé chtějí vytvořit svou snovou hru, gamesu, kterou by oni sami chtěli hrát ve dne v noci.

GoreGore

Jenže singleplayerových 3D akcí je dneska na trhu přehršel a těm online vládne Q3A a UT, takže v čem se bude Gore od těch ostatních lišit? V mnoha ohledech. Začněme například tím, že zde bude existovat jistá limitovaná životní energie neboli stamina (kterou jistě dobře znají všichni zarytí RPGčkaři). A vskutku i zde bude mít podobný význam jako v RPG žánru. Indikuje totiž vaši schopnost dýchat a pohybovat se - skákat, běhat, nosit těžké zbraně. Jakmile stamina dojde, existuje nebezpečí, že upadnete do bezvědomí. A toto nebezpečí nebude hrozit pouze postavám hráčů, ale také botům - umělým protivníkům. To dodá hře zcela nový náboj, kdy si budete muset velmi dobře rozmýšlet kudy a s čím na nepřítele půjdete.

Další originální prvek jest interaktivita. V Gore totiž bude možné zničit takřka cokoliv. Zbraně, "krabičky" se zdravím, staminou, náboji, to vše bude možné takříkajíc sestřelit. Ale interaktivita nebude pouze a jen o ničení. Taktéž bude možné lézt na stromy, okapy, a odtamtud si pěkně počíhat na ostatní protihráče. To vše jsou zcela nové taktické prvky, které prý udělají z hraní neskutečný zážitek.

GoreGore

Co tedy přinese očekávaný Goretest2, který se má tento týden po dlouhém (pro 4D Rulers plně pracovním) létě objevit? Autoři tvrdí, že si vzali ponaučení z každé kritiky, každého emailu či příspěvku na fóru a pokusili se nápady a připomínky hráčů dokonale začlenit do hry. Výrazného předělání se tak dočkal systém speciálních efektů a dynamického osvětlení, stejně jako modely postav. Bylo také konečně implementováno několik multiplayerových módů - od deathmatche, team deathmatche přes CTF po taktický mód. Poslední jmenovaný je vysoce realistický mód odehrávající se v městském prostředí, kdy musí jeden tým splnit několik daných úkolů a druhý tým mu v tom musí zabránit (nebo se o to alespoň pokusit). Goretest2 bude obsahovat celkem tři levely (jeden z původního dema, dva zcela nové), čtyři postavy, všechny zbraně z dema a navíc asi půltuctu dalších.

Pro každého milovníka rychlé a promyšlené akce bude Gore(test2) povinností. Uvidíme, jak finální produkt obstojí v konkurenci ostatních 3D FPS titulů, avšak ja to vidím tak, že si v klidu vydobude své vlastní místo na slunci, protože se podle všeho bude jednat o něco docela unikátního. Jak praví slogan společnosti Interplay - "By gamers, for gamers". Takové hry jsou nejlepší.

Homepage hry najdete na http://www.4drulers.com/gore/.

Váš názor Další článek: Xbox: Cena a datum pro Evropu

Témata článku: , ,