12 největších českých herních studií: poznejte slavné tuzemské tvůrce

Ačkoli jsme malou zemí, v herním světě nejsme neviditelní. České hry jsou pojem, který přežívá díky snahám českých studií. Jaká jsou největší?

Česká republika nepatří k největším videoherním mocnostem. I v evropském měřítku nesaháme ani na paty Anglii, Francii, Německu či dokonce Polsku. Přesto české ručičky projevily talent i tady a nejedna česká hra je známá po celém světě. Sice máme nutkání poukazovat hlavně na osobnosti jako Pavel Šebor nebo Daniel Vávra, ale nesmíme zapomínat, že velký úspěch nikdy neleží v rukou jednoho člověka, ale je to úspěch celého týmu.

Jaká studia jsou v Česku největší? Vybrali jsme 12 největších a soustředili jsme se zejména na počet zaměstnanců. Jedinou výjimkou je Beat Games, u kterých počet zaměstnanců bohužel neznáme (číslo není uvedeno ani na oficiálních stránkách ani na Wikipedii), ale kvůli neskutečnému úspěchu Beat Saber nám bylo hloupé ho vynechat.

Počty zaměstnanců berte prosím s rezervou, jelikož se v herních studiích dynamicky mění. Jedná se spíše o orientační číslo, abychom mohli studia mezi sebou nějak porovnat.

Bohemia Interactive a vojenské simulace

Počet zaměstnanců: přes 400

Začněme klasikou. Bohemia Interactive patří díky více než 20leté historii k nejstarším studiím v Česku a díky více než 400 zaměstnancům je s přehledem největší. Bohemia Interactive nemá zaměstnance pouze v Mníšku pod Brdy, v Praze a v Brně, ale také například v Amsterdamu. Studio bylo založeno trojicí Marek Španěl, Ondřej Španěl a Slavomír Pavlíček.

arma_01.jpgarma_02.jpgarma_03.jpg
Bohemia Interactive se proslavila zejména vojenskými simulacemi

Firma se proslavila zejména vojenskými simulacemi, ať mluvíme o jejich první hře Operace Flashpoint z roku 2001 nebo o sérii ARMA. Vedle vojenských simulací však vydala také například Take on Mars, DayZ či nedávné Vigor a Ylands. Zisky z minulého roku se přitom pohybují kolem 5,7 milionu prodaných kopií, což dává dohromady přes 1,6 miliardy korun. Pro firmu je to rekordní číslo, ostatně Bohemia Interactive hlásí v době koronaviru značný růst prodejů.

Firma momentálně zdokonaluje své existující hry, zejména DayZ a Vigor. Zároveň se ví o tom, že vyvíjí novou dosud neoznámenou hru. Šíří se spekulace, že by se mohlo jednat o ARMA 4, nicméně jedná se spíš výstřel do prázdna.

Váš názor Další článek: Multiplayerová rubačka Naraka: Bladepoint v novém traileru, beta již brzy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,