PC | Téma

15 nejlepších her, co už nemusíte kupovat, protože jsou zdarma

Dřív jste museli za hry jako Grand Theft Auto, Hidden and Dangerous, Team Fortress 2 a další, platit. Dnes jsou zdarma. Vybrali jsme ty nej.
Kapitoly článku

Nejlepší cena je zadarmo, jak se tak říká. Platit to nemusí úplně vždy, ale v případě her, které se z placených staly freeware, to říct můžeme. Herní vydavatelé uvolňují zdarma svoje hry z celé sbírky impulzů. Ať už je to z důvodu velkého stáří hry, ve snaze zkusit nějaký alternativní styl získání peněž, či prostého reklamního zvýraznění nové hry.

Občas to může být i z důvodu, že ta hra za nic nestála. Nicméně to není případ ani jedné z následujících her, které jsme do tohoto výběru zvolili. Stáří her i žánr může být různý, ale zábava je vždy zaručena. Nesnažíme se tvářit, že jsme objevili Ameriku – většina následujících her je zdarma už nějaký rok, nicméně o všech jste to nemuseli vědět a věříme, že si vyberete.  

Beneath a Steel Sky

Stařičká, nicméně stále zábavná sci-fi point and click adventura. Hra se odehrává v dystopické budoucnosti, kde byla Země zamořena. Ovládáte muže jménem Robert Foster, kterého unesli a vyvraždili jeho kmen. Během transportu ovšem dojde k nehodě a Robert uteče. S pomocí robota jménem Joey se snažíte přežít a zjistit, o co tady vlastně jde. Mimochodem, zdarma je k dispozici i první hra studia Revolution (tvůrci  Broken Swordu) – Lure of the Temptress. 

Beneath a Steel Sky_2.png Beneath a Steel Sky_3.png

Beneath a Steel Sky ke stažení

Poznámka: Vybrali jsme verzi pro ScummVM, po kliknutí na odkaz zascrolujte na stránce dolu, najdete tam odkaz ke stažení. Hru případně najdete i na GoG.com.

Command & Conquer, Red Alert a Tiberian Sun

Command & Conquer je legendární série realtime strategií, která se proslavila kvalitními hranými videi a hlavně velmi chytlavou hratelností. Postupně byly jako freeware uvolněny hned tři hry: úplně první Command & Conquer, Red Alert a Tiberian Sun. Zatímco první C&C a jeho pokračování Tiberian Sun se odehrává v budoucnosti, kde bojuje GDI a NOD, Red Alert vás zanese do alternativní historie a bojů mezi Sověty a Spojenci.

C&C+Red_Alert_01.jpegC&C+Red_Alert_02.jpeg

Command & Conquer hry ke stažení

Poznámka: V případě nefunkčnosti nastavte kompatibilitu na Windows 95.

Death Rally

Arkádové závody viděné z ptačího nadhledu. Jak už název napovídá, nejedná se o nevinné závodění – auta jsou vybavena zbraněmi a cesta na stupně vítězů je tak doprovázena hořícími troskami aut soupeřů. Mezi jednotlivými závody si můžete své vraždící vozítko upravovat za vyhrané peníze. Death Rally bylo uvolněno jako freeware u příležitosti vydání remaku pro iOS.

death_rally_screen_1.png death_rally_screen_3.jpg

Death Rally ke stažení

Poznámka: Odkaz na původní verzi je ve sloupci vpravo

The Elder Scrolls II: Daggerfall

Pokud máte po Skyrimu chuť na další obrovské otevřené RPG a nevadí vám retro, určitě si zahrajte druhý díl série The Elder Scrolls. Daggerfall je nejrozsáhlejší hrou série – herní mapa má 487 000 čtverečních kilometrů, ovšem je toho dosaženo díky náhodnému generování terénu, který je navíc hodně skoupý na detaily. Jinak ovšem hra nabízí plus mínus to samé, co moderní Skyrim. Jako freeware byl uvolněn i první díl Arena.

daggerfa_screen004.jpg daggerfa_screen005.jpg

The Elder Scrolls II: Daggerfall ke stažení

Poznámka: Ke spuštění budete asi potřebovat DOSbox

Fish Fillets

Výtečná logická hra z díly dnes už neexistujícího českého studia Altar Interactive. Ve hře jste ovládali dvojici ryb, mezi kterými jste mohli libovolně přepínat. Malá rybka se dostala i do stísněných prostor, zatímco velká uzvedla i těžké předměty. To jste museli mít na paměti a využívat k tomu, abyste se dostali z každé herní místnosti.

mistnost1.jpg mistnost2.jpg

 

Fish Fillets ke stažení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,