18 her bez konkrétního data vydání, na které se vyplatí zaostřit

Za minulou dekádu byly představeny stovky velkých her. Některé skončily v propadlišti dějin. Jiné velké projekty ale stále žijí, i když to nedávají tak často najevo.

Zatímco některá studia pracují úzce s komunitou i během vývoje, tak oproti tomu existují taková, která drží vše pod pokličkou do poslední chvíle. Občas je to jejich záměr, jindy nemají jinou možnost. Občas se tak stává, že se na nějaký vyhlížený titul po čase zapomene, i když se na něm stále tvrdě pracuje. Pár takových si připomeneme v našem dnešním výčtu. A určitě si nezapomeňte projet naše předchozí speciály, kde už je to s vydáním podstatně slibnější. 


Age of Empires IV

Existuje několik různých herních značek, které vlastní Microsoft, hráči je mají rádi, ale už jsme o nich v souvislosti s novým dílem neslyšeli až příliš dlouho. Jednou z nich bylo právě i Age of Empires. Po ne příliš úspěšném třetím dílu přišlo AoE Online, které vydrželo jen pár let a pak ho Microsoft zase odříznul. Letos to budou 4 roky od doby, co jsme se dočkali oznámení čtyřky a naštěstí to vypadá, že nezůstane v propadlinách dějin a letos z něj uvidíme více.

Po úvodním teaseru byl Microsoft s novinkami ohledně nového dílu velmi skromný. Místo toho, když už se na nějaké z prezentací objevil na plátně název Age of Empires, to bylo buď v souvislosti s remasterem prvního dílu nebo novým obsahem pro druhý díl. Až na podzim roku 2019 se Age of Empires IV ukázalo v plné parádě. Místo naleštěných teaserů či prázdných slov se vytasili se záběry přímo z enginu hry.

Hratelnost můžeme soudit jen těžko, ale na pohled vypadá nový díl Age of Empires velmi dobře. Vítáme rozhodnutí vývojářů, že se nesnažili o přehnaně realistické grafické zpracování. Využitá stylizace hře dobře sedí. Mimo to, aby se dobře hrál, bude ještě důležité, aby nabízel dostatek obsahu. Nikdo se totiž nevyhne srovnávání s druhým dílem, který je nabitý k prasknutí. Samozřejmě je tady možnost, že do hry bude přibývat v průběhu dalších měsíců po vydání, ale jestli nebude mít Age of Empires IV zprvu co nabídnout, jistě se to dobře nepodepíše na hodnocení od hráčů.

AoE IV (3).pngAoE IV (1).pngAoE IV (4).png

Naposledy jsme o tomto projektu ale neslyšeli zase tak dávno. Koncem minulého roku se ze studia Relic ozvali vývojáři s jejich dosavadním pokrokem za rok 2020. Prý je Age of Empire IV ve stavu, kdy už je hratelné, ale stále obsahuje chyby, které je potřeba odstranit. Kromě toho jsme se ale nicméně nedočkali žádného traileru ani nových obrázků, takže tato zpráva nevzbudila takový rozruch, jak by možná někdo mohl čekat. Jak daleko jsme od vydání každopádně stále nevíme. Tak snad se už letos Microsoft podělí o pořádné novinky.

Diskuze (3) Další článek: The Medium vás zve do zákulisí vývoje v nejnovějším deníčku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,