22% DPH na hry - předehra: úřední šiml vs CD Projekt

Než vám přineseme připravovaný velký článek o postojích herních vydavatelů v ČR k zvýšení sazby daně z 5 na 22%, podíváme se na zoubek jistému „bludu úřední obludy“, díky kterému měl jeden z nich – CD Projekt – platit 22% ještě PŘED plánovaným celoplošným zdražením. Autor úspěšného seriálu o pirátství se tedy znovu ponořil do spletité problematiky českého práva.

Určitě jste již něco slyšeli o plánovaném celoplošném zvýšení daní. Ze současných 22% za zboží a 5% za služby by se měla změnit na 22% za všechno. Jak se dotkne vás? Při prodeji software (tedy i počítačových her) se má za to, že nedochází k prodeji zboží (sazba 22%), ale k převodu užívacích práv, což spadá do oné 5% sazby.

O tom, jak nás toto zvýšení daní zasáhne, se rozepisovat nebudu – na toto téma vyjde na Doupěti v blízké době rozsáhlý článek. Čím se budu zabývat já, to je jeden konkrétní případ, který se v současnosti řeší. Jedná se o jediný případ zdanění software – konkrétně počítačových her – na 22% ještě PŘED tím, než se tak stane podle zákona.

 

Díky úředníkům si o takových cenách budeme možná moci nechat leda tak zdát * Fallout je asi příliš dobrý na to, abychom za něj dávali státu "jen" 5% z ceny

O co jde? O firmě CD Projekt jste už určitě slyšeli. Tato polská firma si zhruba před dvěma roky zřídila v Ostravě svou pobočku a začala podnikat i v českých zemích. Celkem se jí u nás dařilo, zabydlela se, prosperovala – a najednou… Finanční úřad v Ostravě jí vyměřil za prodané hry daň namísto snížené sazby 5% sazbu základní, tedy 22%, se zdůvodněním, že se jedná o zboží.

Ale nedejte se mýlit. Nejednalo se o nějakého pomýleného úředníka, který by si spletl datum a řídil se oním dosud neplatným zákonem. Ani náhodou. Tato daň byla vyměřena jen a pouze CD Projektu, nikomu jinému. A na tomto svém rozhodnutí úřad trvá a nehodlá ustoupit.

 

Někde tady určitě sídlí daňový úřad... * Nebo že by to bylo tady?

Protože se jedná o velice zajímavý (a unikátní) případ, požádali jsme CD Projekt, aby se k celé kauze vyjádřil sám. Jejich odpověď si můžete přečíst na následujících řádcích (některé výrazy jsou možná poněkud „nediplomatické“, ale o to upřímnější, proto po krátkém zvážení přinášíme postoj CD Projektu bez cenzury):

Vážený pane,

jen velmi stručně Vám popíšu podstatu našeho problému s finančními úřady a Ministerstvem financí. Předem se omlouvám za případné silnější výrazy, které jsou způsobeny pocitem dlouhotrvající bezmoci.

Naše společnost vydává a distribuuje počítačové hry. Od října minulého roku bezvýsledně bojujeme s hloupostí a zvůlí úředníků finančního úřadu v Praze 7, Ostravě a MF ohledně výše sazby DPH na počítačové hry.

Dlouholetá praxe VŠECH našich konkurentů na trhu, vyjádření expertů v oblasti IT i vyjádření specializované společnosti na zatřiďování zboží jasně ukazují, že počítačové hry/multimediální software jsou software jako každý jiný, pohlíží se tedy na ně jako na převod práv, z čehož vyplývá snížená sazba DPH ve výši 5%.

Finanční úřady a MF nám ovšem tvrdí, že se jedná o zboží a tudíž musíme naše hry prodávat s 22% DPH. To samozřejmě odmítáme a i přes vystavené platební výměry dále prodáváme s 5% DPH, ostatně všichni naši konkurenti (bez výjimky) tak činí odjakživa. Naše hry by přestaly být okamžitě konkurenceschopné a vedlo by to k bankrotu naší firmy. Nemusím zastírat, že i tak nám tato situace nerovných podmínek na trhu způsobuje nemalé komplikace s cash-flow a ziskovostí.

Jsme 100% vlastněni zahraniční společností a samozřejmě jsme odhodláni se bránit až do úplného konce, včetně případné mezinárodní arbitráže.
 
Jde nám pouze o jedno, a to o spravedlivé podmínky na trhu.
 
Současná situace má pouze tyto řešení:
 
a) stát (tj. FÚ a MF) uznají, že počítačové hry jsou software (opravdu nedokážu pochopit, jak může být někdo tak natvrdlý) a nahradí nám vzniklou škodu.
 
b) stát neuzná naše argumenty a počítačové hry budou brány jako zboží. V tom případě budeme požadovat, aby FÚ zpětně dodanil všechny naše konkurenty za celou dobu, aby byly vyrovnány konkurenční podmínky na trhu. Navíc budeme požadovat, aby veškerý software byl považován za zboží, protože mezi hrou a například prohlížečem fotek, Wordem apod. není žádný rozdíl - jak nám písemně potvrdili renomovaní experti. To by se samozřejmě muselo citelně dotknout i takových softwarových gigantů jako je Microsoft, Adobe a dalších.
 
Není možné, abychom bylo jediným subjektem na trhu, který musí prodávat počítačové hry s 22% DPH.

Po našem skoro ročním boji s úředním šimlem se nestalo prakticky vůbec nic - na naše odvolání nikdo neodpověděl (na základě našich – blbých - zákonů totiž FÚ nemá prakticky povinnost odpovědět nebo rozhodnout do nějaké lhůty, takže můžeme klidně čekat dalších 100 let). Náš právní zástupce podal podnět pro zahájení šetření na FÚ, kde jsou registrováni naši konkurenti (v jednom případě se jedná o ten samý FÚ, kde byla registrována i naše firma!) - opět se nic neděje. To je prostě česká klasika.

Celá tato situace byla způsobena jedním člověkem a soukromým názorem - pana V. Bendy z odboru nepřímých daní na MF, který tuto svoji domněnku už několik let protlačuje v komentářích k zákonům, ale při naší schůzce nebyl absolutně schopen smysluplně podpořit svůj názor. Tento člověk by měl být na hodinu propuštěn.

Takovou pikantní tečkou je skutečnost, že na 99% bude od 1.1.2004 veškerý software zařazen do 22% DPH, takže se jedná prakticky pouze o 1,5 roku činnosti naší firmy. Bohužel jsme měli smůlu, že jsme při rutinní kontrole DPH v září minulého roku narazili na aktivní a hlavně hloupou pracovnici FÚ v Ostravě, která neváhala a zaslala dotaz na tohoto "slavného" guru Bendu na MF.

Jsem si vědom určitého rizika ve smyslu pomsty/šikany ze strany FÚ, ale už toho mám prostě plné zuby a nechci být takhle závislý na pár idiotech na úřadech, protože pár nekompetentních úředníků se opět úspěšně snaží, aby ČR platila odškodné v mezinárodní arbitráži.
 
Děkuji za pozornost a těším se na Vaši odpověď.

Přeji pěkný víkend.

Martin Balhar, Managing Director

Co bude dál? Těžko říct. Možná se povede zkrotit úředního šimla a vše se vrátí do normálu. Možná nám všem zítra vybouchnou hlavy. Těžko říct.

 

Shrnutí příjmů s sebou logicky ponese i odvody pro krá... Ehm. Stát. * Nezaplatils, tak budeš trpět...

Za Doupě ale mohu prohlásit, že zvůli vůči CD Projektu ze strany FÚ nechápeme. Možná je problém pro některé české mozky (hlavně ty starší a na vyšších místech:-)) uznat chybu a něco s ní udělat. Koneckonců podobné chování není velkou výjimkou ani v naší (herně-novinářské) branži. Jisté je jenom to, že tenhle případ budeme i nadále sledovat a dojde-li v něm k nějakému pokroku (ať již kterýmkoliv směrem), budeme vás o něm informovat.

Příští týden na Doupěti:

22% DPH na hry - osvětlení problematiky a vyjádření českých vydavatelů i osobností z herní branže s komentářem Doupěte!

Diskuze (32) Další článek: Dvě bonusové kapitoly pro akci Max Payne 2!

Témata článku: , , , , , ,