3D akce trochu jinak

Máte rádi 3D akční hry? Hráváte je často po síti nebo Internetu? Někdy vás už nebaví to neustálé hopsání a střílení po všem, co se kde šustne a chtěli byste zkusit něco trochu jiného? Právě vám se chci věnovat v tomto článku a nabídnout několik možností, jak v 3D hře zažít něco jiného, než nač jste asi zvyklí. Méně akce, více týmové strategie, opatrnosti, taktiky, lsti a spoléhání jeden na druhého. To je téma, o kterém se v tomto článku bude dále psát.
3D akční hry mají jednu obrovskou výhodu oproti jiným žánrům, a tou je obrovská otevřenost herního enginu, která dovoluje dalším šikovným lidem pronikat do jeho jádra a upravovat hru k obrazu svému. Měnit se dá ve hře prakticky všechno – pohyby hráče a jejich dynamika, interakce postavy s okolním prostředím, lze vytvářet zcela nové zbraně včetně nastavení všech jejich parametrů, měnit jdou i hráčské modely, jejich vzhled i tvar, hlasy a prakticky cokoli, co vás napadne. Rovněž je možné vytvářet nové herní módy s vlastními pravidly zcela odlišnými od těch původních. Práce na nových herních mutacích je náročná a je třeba spousta času a úsilí k tomu, aby se něco takového podařilo. Naštěstí se ale najdou jedinci (nebo spíš týmy), kteří svůj čas vývoji věnují a vždycky několik měsíců po vydání některé úspěšné 3D akce se začnou objevovat první funkční projekty, které často zavání vysokou profesionalitou. V tomto článku se zaměříme na týmové herní módy, které hru posouvají směrem k vyšší realitě a ubírají poněkud na rychlosti a akci. Chtěl bych vám přiblížit to nejlepší, co zřejmě v tomto oboru existuje. Nejsou to většinou žádné novinky a řada z vás je bude znát, ale je možné, že právě vám stejně jako donedávna i mě nějak unikly třeba proto, že jste o nich nevěděli nebo jste netušili (zase stejně jako já), že to může být tak dobré. Osobně jsem na to přišel až před několika týdny na turnaji v UT, kde mi jeden kamarád tuto věc ukázal a nadchlo mě to natolik, že jsem se rozhodl vás na existenci této skvělé zábavy upozornit a podat o ní trochu informací.

3D akce trochu jinak 3D akce trochu jinak

Herní módy, o kterých se dále rozepíšu existují nebo vznikají prakticky ke všem úspěšnějším 3D akčním hrám. Jmenujme alespoň Unreal Tournament, Quake nebo Half Life. Tato herní rozšíření jsou vesměs zcela zdarma a k jejich hraní potřebujete pouze CD s vlastní hrou. Mód si pak můžete volně stáhnout z Internetu třeba z linků, které uvádíme dále v tomto článku. Jedná se ale o trochu „větší kousky“, takže modemisté stráví stahováním poněkud více času nebo mohou využít nabídky na http://www.vypalcd.cz/ a potřebné soubory včetně dalších vychytávek, map či add-onů si mohou sami vybrat a nechat poslat na CDčku domů. A právě na módech pro poslední zmiňovanou hru budu demonstrovat, jak taková hra může vypadat.

Half Life je hra stará zhruba dva roky a je nejstarší ze všech tří zmiňovaných her. Již před drahnou dobou pro něj vznikly dva skvělé herní módy, které se samotným tvůrcům hry zalíbily natolik, že jejich vývoj sami podporují či se ho přímo účastní a dokonce je zahrnují přímo do updatů vlastní hry Half Life. Jedná se o módy Team Fortress Classic a CounterStrike. Popularita těchto módů je obrovská a proto se staly po vydání Unreal Tournamentu a Quaka inspirací pro vytvoření jejich obdoby i pro tyto hry. O co v těchto hrách jde si popíšeme v následujících odstavcích.

Team Fortress Classic
Tento skvělý herní mód je již nedílnou součástí novějších updatů vlastního Half Lifu. Vychází z myšlenky původního módu Team Fortress pro hru Quake, který si získal své fanoušky po celém světě. Herní engine Half Lifu je pro tento typ hry jako ušitý a mapy včetně všeho ostatního vypadají výborně a přímo skvěle se to hraje. Pokud tedy máte někde doma CDčko Half Life, neváhejte a namiřte si to třeba na http://www.planethalflife.com/files/, odkud si stáhněte nejnovější patch (26,1MB) ke hře (původní verze je 1.0.0.5 a aktuální je nyní verze 1.0.1.6), který tento herní mód v sobě zahrnuje. Na této stránce najdete i další užitečné oficiální soubory k této hře. A o co že tedy v tomto módu jde?

TFC je čistě multiplayerová záležitost, kterou proti sobě hrají živí hráči. Žádní rozumně hrající boti zatím pro tuto hru nebyli vytvořeni a tak je nutné sehnat několik lidí k tomu, abyste si hru mohli náležitě vychutnat. Hru hrají proti sobě na speciálních mapách dva týmy. Po vskočení do hry si vyberete, za který tým budete hrát a ihned poté si vyberete typ herní postavy, za niž v boji nastoupíte. Tento výběr má pro vlastní hru veliký význam, protože jednotlivé typy postav mají zcela odlišné vlastnosti a schopnosti. Máte možnost si vybrat mezi devíti rozličnými profesemi – Scout, Sniper, Soldier, Demoman, Medic, HWGuy, Pyro, Spy a Engineer. Zatímco některé typy se rychle pohybují, ale je snadné je zabít, jiné jsou pomalejší, ale mohou se obrnit a vybavit těžkými zbraněmi s velikou vražednou účinností. Rada postav má i speciální vlastnosti, které muže v boji využívat. Například Medic umí nejen léčit, ale zároveň je schopen vybudit spolupráce na vyšší výkon nebo naopak infikovat nepřítele virem. Takový Spy zase funguje jako skutečný špión v týmu soupere a není vůbec snadné jej odhalit. Demoman zase umí pracovat s výbušninami, což jistě také není k zahození. Funkci Snipera pak asi není třeba blíže popisovat. Diferenciací herních postav začíná hned v počátku hry vstupovat do hry taktika, protože záleží na vás, jaký tým si vytvoříte a podle toho budete muset při vlastní hře taktizovat a jeden druhého podporovat. Zapomeňte na neustálé běhání a hopsání po mapě. Samozřejmě takhle hrát můžete také, ale proti zkušeným hráčům byste neměli nejmenší šanci a ani byste si neškrtli (tady mluví zkušenost – zažil jsem to na vlastní kůži – myslím to, že jsem si ani neškrtl a zíral s otevřenou pusou). Zde naopak často budete využívat neslyšné plížení, schovávání se do stínu, krytí jednoho hráče druhým a opatrné vyhlížení zpoza výběžku a zákoutí. Hra má vynikající atmosféru a napětí, které představuje něco zcela jiného, co z klasických 3D akcí neznáte. Ale pojďme dál.

3D akce trochu jinak 3D akce trochu jinak

Hra používá své vlastní skiny a především zbraně. Ty jsou zcela odlišné od těch, které znáte z vlastního Half Lifu. Jejich bohatý arzenál je tvořen od páčidla a nože pres pistole, pušky, samopaly, granátomety, raketomety, plamenomet až po několik druhu granátu s rozdílnými náplněmi. Zbraně mají jediný mód střelby, ale postavy s některými speciálními schopnostmi mohou někdy využívat jejich dodatečné vlastnosti. Každý hráč se objeví ve hře se zbraněmi, které náleží jeho typu postavy a v mapě už žádné další zbraně nenalezne. Další zvláštností je to, že munice (včetně granátu) není poházená všude po mapě, ale je třeba si ji opatřit ve speciálních místnostech. Také doplňování zdraví není tak jednoduché. Pokud jste zranění, zavolejte si medika, který přiběhne a pomůže vám doplnit ztracené zdraví. Pokud jste se zdravím na 100 procentech, muže vás ještě navíc napumpovat adrenalinem.

Rovněž mapy, které jsou pro TFC vytvářené mají velký vliv na to, jaká hra se vlastně bude hrát. TFC obsahuje 6 map (další je možné si stáhnout z webu). Podle toho, kterou mapu si vyberete, můžete hrát třeba trochu zmodifikovaný mód Capture The Flag. Každý tým má svoji vlajku a snaží se tu souperovu ukořistit. Největší rozdíl je ale v tom, že ukořistěnou vlajku nenesete ke své vlastní zástave, ale na zcela jiné místo. Hru to tak posouvá jinam a je tomu třeba přizpůsobit i taktiku. Také není třeba vždy bojovat o vlajky, ale třeba je úkolem zmocnit se klíce od plynové komory apod. Hra rovněž muže být zpestřena o další prvky. Další možností je hrát tzv. „territorial control“. Hráči musí ve své vlastní bázi vzít praporek, který pak umístí na zvláštní místo na mapě a tím začnou získávat body za „nadvládu nad tímto územím“. Těchto území je v mapě víc a jde samozřejmě o to co nejdéle jich ovládat pokud možno co nejvíc. Za zmínku stojí také další typ hry, kde jeden hráč je v roli štvance, kterého se tým zabijáku snaží zlikvidovat. Další tým hraje roli ochránců a jeho úkolem je, aby se štvaný hráč dostal živý do únikové zóny. Jedna z map nabízí i poněkud nezvyklý mód – fotbal. Uprostřed mapy je míč a hráči se jej snaží zmocnit a donést do souperovy branky. Mňo, tak i tohle je v TFC možné.

TFC je vynikající herní režim, jehož jedinou nevýhodou je to, že je potřeba více lidí (alespoň čtyři, ale šest či více je jenom k lepšímu). Dá se samozřejmě hrát i po Internetu na kterémkoli počítači, který je k němu připojen. Tím, že je ve hře méně akce a více taktiky (zde nezažijete šestnáct poskakujících a zběsile pálících postav v jedné místnosti) není hra ani nějak extrémně náročná na datový tok a i po modemu je možné si dobře zahrát. Vřele doporučuji. Další informace si můžete přečíst například na http://www.planethalflife.com/modcentral/tfc/tfc.htm.

Counter-Strike
Další skvělá herní mutace hry Half Life je orientována na boj teroristů a protiteroristických sil. Ještě více než v TFC si zde užijete taktiku, týmovou spolupráci a rozvážné postupování ve hře. Hra je opět čistě multiplayerová bez botů. Nastupují proti sobě opět dva týmy, kdy jeden je tvořen teroristy, jejichž úkolem je buď vyhodit nějakou lokaci v mapě do vzduchu pomocí časované bomby nebo zlikvidovat nějakou důležitou osobu během její eskortace týmem ochránců. Teroristé mohou také chránit rukojmí a protiteroristický tým má za úkol co nejvíce rukojmích zachránit či všechny teroristy zlikvidovat. Hra je vždy omezena časově a je třeba daný úkol splnit v tomto termínu. Pokud se to nepodaří, vyhrává tým protivníků, získává body (a hlavně peníze) a hraje se znovu. Zmiňované peníze zde hrají důležitou roli, neboť zpočátku do hry vstupujete pouze s jednoduchou zbraní a máte možnost si před skočením do hry nakoupit potřebné vybavení, zbraně a munici. Začínáte s nízkou částkou a k tomu, abyste se mohli řádně vybavit potřebujete další peníze. Ty získáte za to, jak si v misi budete počínat. Různé události jsou různě honorovány a je třeba si počínat tak, abyste za svou „práci“ mohli dostat řádnou odměnu.

3D akce trochu jinak 3D akce trochu jinak

Zbraně v této hře jsou přesnými kopiemi skutečných populárních pistolí, pušek, kulometů, sniperek apod. Pokud dojdou náboje, je třeba zbraň znovu nabít. Každý hráč má jeden jediný život a tak je třeba vysoké opatrnosti k tomu, aby si jej zachoval a při hře se chováte jako ve skutečnosti. Pokud je hráč zabit, ve hře dál nepokračuje a je odsouzen pouze do role pozorovatele. Je tedy třeba postupovat obzvlášť obezřetně a opatrně, protože nebezpečí při

styku s nepřítelem je obrovské a kdo toho druhého první zmerčí, ten obvykle vyhrává.

Counter-Strike je velice propracovaná modifikace se skvěle navrženými mapami. Pro to, abyste si hru opravdu vychutnali je potřeba znát perfektně celou mapu včetně všech možných cest, kanálů a jiných průchodů, kterými může nepřítel vyrazit. Hodně často zde přichází ke slovu ostřelovací puška s dalekohledem, pro kterou je třeba pečlivě najít co nejlepší stanoviště. Je třeba se krýt, rychle, ale nepozorovaně se přemísťovat a samozřejmě hbitě reagovat a přesně střílet. Právě toto je základ úspěchu. Zapomeňte na poskakování a zběsilou střelbu. Hrát Counter-Strike je opravdu skvělé. Chce to na sobě nejdřív zapracovat a dostat hru a mapu do krve, ale výsledek stojí za to. Podrobnější informace, další mapy a skiny jako i vlastní herní mód si můžete najít na http://www.counter-strike.net/. Hra je nyní ve verzi Beta 6.1, ale nejedná se o žádnou snůšku bugů. Naopak je hra velice stabilní a propilovaná do nejmenších detailů. Nedávno se dokonce týmu, který tento mód vytváří dostalo oficiální podpory od samotných autorů Half Lifu a šušká se, že příští patch na Half Life již bude Counter-Strike obsahovat stejně jako výše popisovaný TFC. To by bylo skvělé.

Pokud vládnete angličtinou a máte možnost se podívat na Internet, vřele doporučuji si o obou modifikacích přečíst podrobnější informace na různých jejich stránkách (třeba http://www.planethalflife.com/, http://www.counter-strike.net/, http://www.planetfortress.com/). Pro neangličtináře aspoň může být vodítkem spousta obrázků map, zbraní a herních postav. Jejich podrobný popis by byl velice obsáhlý a byl by již mimo rámec tohoto článku, který vás má hlavně navnadit.

Ještě si dovolím poznámku o tom, že při hrách, o kterých zde píšeme je více než kde jinde důležitá komunikace mezi spoluhráči. Bez ní to prostě není ono. Pokud máte o hraní takovýchto her vážnější zájem, doporučuji si stáhnou nějaký šikovný program, který vám umožní se hlasově dorozumívat po síti nebo Internetu. O jednom takovém velice šikovném prográmku jsme psali nedávno a pokud vám tento článek unikl, můžete se na něj mrknout třeba teď.

3D akce trochu jinak 3D akce trochu jinak

Jak jsem již zmínil na začátku, není Half Life zdaleka jedinou hrou, pro kterou podobné modifikace vznikají a její dva herní módy posloužily pouze jako demonstrace toho, co lze od podobných herních úprav očekávat. Stejně tak existují nebo jsou před dokončením podobné módy třeba pro Unreal Tournament. Jmenujme alespoň již velice stabilní a výborně zpracovaný Infiltration, o kterém jsme již na Doupěti psali a který je nyní ve verzi 2.75. Stáhnout si jej můžete na jeho stránkách http://www.planetunreal.com/infiltration, kde najdete i spoustu zajímavých informací. Z dalších podobných módů pro UT stojí za zmínku Strike Force (http://www.planetunreal.com/strikeforce), který zatím není dokončen, ale uvedení jeho první hratelné verze je na spadnutí. Můžete se také mrknout třeba na S.W.A.T (http://www.planetunreal.com/swat/), který se rovněž připravuje pro Unreal Tournament. Podobně lze najít příbuzné módy i pro hru Quake na http://www.planetquake.com/.

Každá ze tří zmiňovaných 3D akčních her má na Internetu svoji planetu, kde se shromažďují a denně aktualizují informace o každé z nich včetně modifikací a jiných rozšíření. Webové adresy, na nichž tyto planety najdete jsou všeříkající – http://www.planethalflife.com/, http://www.planetunreal.com/nebo http://www.planetquake.com/. Všechny tyto planety mají shodnou grafiku i strukturu, takže po zorientování se na jedné z nich se na další už cítíte jako doma. V levém sloupci jsou odkazy, které jsou řazeny do skupin, kde nás teď bude zajímat především sekce „Modifications“, kde najdete seznam odkazů na stránky modů, které pro danou hru již existují nebo jsou teprve ve vývoji. Pokud budete hledat mapy do své oblíbené hry, doporučuji skočit třebas na http://www.fileplanet.com/, kde si vyberete hru, o kterou máte zájem a dál je to už jenom na vás, co všechno si stáhnete.

Diskuze (2) Další článek: Icewind Dale – do země sněžných obrů

Témata článku: , , ,