3D Breakout – Arkanoid v 3D hávu!

Předělat klasický Arkanoid do 3D grafiky? Na první pohled něco zhola nemožného, na ten druhý však realita. Tvůrci hry 3D Breakout se o to opravdu pokusili a i když titul Arkanoid není přímým vzorem jejich hry, podobnost s ním je více než patrná. Ovládání malé plošinky, pinkání s míčkem a ničení předmětů – to je přece typický Arkanoid.
Předělat klasický Arkanoid do 3D grafiky? Na první pohled něco zhola nemožného, na ten druhý však realita. Tvůrci hry 3D Breakout se o to opravdu pokusili a i když titul Arkanoid není přímým vzorem jejich hry, podobnost s ním je více než patrná. Ovládání malé plošinky, pinkání s míčkem a ničení předmětů – to je přece typický Arkanoid :-).

Převedení každé klasické hry z přehlednějšího 2D prostředí do plně 3D grafiky nebývá vždy sázkou na dobrého koně. Přece jenom – mnoho her ztrácí tímto přechodem to nejlepší, co může nabídnout a tím je hlavně hratelnost. Příkladů, které tento fakt dokazují, není rozhodně málo, z komerčních her pro mě byl zklamáním například titul Prince of Persia 3D (opravdu typický příklad zpackané práce vývojářů). Právě hra, o níž bude dnes řeč, se na našich počítačích vyskytuje ve stovkách různých podob, tentokráte se však autoři pokusili právě o krok „revoluční“ – zpracovat vše ve 3D grafice. A povedlo se jim to? Tak napůl…

3D Breakout3D Breakout

Nejdříve něco málo k námětu hry – jedná se vlastně o stařičký a všem známý Arkanoid. Určitě se mezi vámi nenajde žádný herní barbar (promiňte mi ten výraz, ale myslím, že každý pořádný hráč by si měl ve své herní „kariéře“ tuto hru vyzkoušet), který by tuto hru nebo některou z jejich četných variací nehrál, takže snad netřeba příliš vysvětlovat princip. Přesto je mou povinností mu alespoň několik slov věnovat. V zásadě je vaším úkolem pomocí plošinky odrážet pobíhající míček a pomocí něj bourat všemožné kostičky, obdélníky a jiné předměty :-). Když zbouráte všechny, hra/mise končí. Stejně je tomu i u 3D Breakout. Misí na vás čeká rovných 15, přičemž obtížnost se zákonitě zvyšuje.

3D Breakout3D Breakout

Bohužel smutným faktem zůstává, že se 3D grafika tak trochu podepsala na přehlednosti celé hry. Samotný pohled na scénu je opravdu netradiční, díváte se na vše vlastně zespodu, skrz průhlednou plošinu na míček a jednotlivé předměty. Grafické efekty jsou výborné, ale je jich na scéně až moc a díky tomu hodně odvádějí pozornost, čehož jsem smutným důkazem i já sám :-). Výborným nápadem však zůstává fakt, že normálně modře zabarvená plošina se v případě, že se míček pohybuje ve směru k ní, přebarví na barvu růžovou – rozhodně to usnadňuje orientaci, i když i přes tuto vymoženost to není zrovna žádná sláva. Pochvalu si zaslouží i možnost nastavování několika parametrů, které najdete v menu spustitelném klávesou F2.

Závěrečné hodnocení? Konverze do 3D grafiky se v pravdě moc nepovedla. Titul 3D Breakout díky tomu získal daleko slušivějším kabátě než jeho konkurenti, ztráta přehlednosti však ničí hratelnost, na které sejde rozhodně více než právě na grafice. Škoda. Přesto, máte-li dostatečnou trpělivost a rádi se kocháte skvostnou grafikou, zkuste 3D Breakout. Pro pak hovoří i velikost 1,6 MB.

Download (1,6 MB) zde.

Diskuze (1) Další článek: Nový filmeček z 3D akce Breed

Témata článku: , , , ,