3dfx přijde s Napalmem až příští rok

Zástupci firmy 3dfx oficiálně potvrdili, že jejich grafický akcelerátor nové generace s krycím názvem Napalm se na trhu objeví až v prvním čtvrtletí roku 2000. To se tedy konkurence poměje!

Investoři 3dfx se konečně dočkali nepříznivé informace, kterou ti prozřetelnější z nich jistě již nějakou dobu očekávali. Karty s novým čipem se údajně objeví až v únoru-březnu 2000. Firma mluví o "nepředvídaných okolnostech, které se objevily v konečné fázi vývoje produktu", ale také o tom, že jejich akcelerátor nové generace bude "o hlavu a ramena výše než konkurenční výrobky a potvrdí vedoucí pozici 3dfx na technologickém poli".

Následkem tohoto odkladu mohou investoři očekávat ve třetím a čtvrtém kvartálu tohoto roku ztráty - dividendy půjdou možná až o 10 procent dolů - ale již příští rok bude firma podle jejích zástupců zisková.

Vypadá to, že dlouholetý leader a průkopník herní 3D grafiky ztrácí dech, což mu možná mnozí po létech bezproblémové dominance a velmi sebevědomých výroků přejí. Bylo by jistě předčasné odepisovat společnost 3dfx do starého železa, ale konkurence se v tomto oboru utužila tak, že se těžko dýchá všem, nota bene těm, kteří si podobným dostihům zatím neměli příležitost přivyknout. Uvidíme, jak příští rok napalmové bombičky sežehnou GeForce 256 a Savage2000 - asi moc ne, ale rozhodně srazí ceny, z čehož budeme (jako obvykle) těžit my - uživatelé.

Váš názor Další článek: NHL 2000

Témata článku: , ,