4K ve videohrách: vše, co potřebujete vědět o nastupujícím trendu

Všichni o tom mluví, málo kdo ale ví, co to doopravdy znamená. Pojďme si to ujasnit.

Ačkoliv není 4K nic nového, především tedy v branži filmu a videa, ve videohrách prostupuje zatím pozvolněji. Důvodem je především větší nárok na výkon, ale také fakt, že nejde jen o vysoké rozlišení obrazu, jak by se mohlo zdát. 

Jen vysoké rozlišení nestačí

Nejjednodušeji se dá 4K popsat jako zobrazení v rozlišení 3840 × 2160 bodů, ať už mluvíme o monitorech či televizích. V herní branži jde o velmi populární lákadlo, které se z herních PC pomalu ale jistě přesunulo i na konzole, konkrétněji PS4 a Xbox One. Nintendo Switch zatím trend nechává chladným, pravděpodobně proto, že to konzole z hlediska výkonu jednoduše neutáhne. Ani u konzolí nemůžeme mluvit o opravdu nativním 4K hraní, minimálně tedy v pravém smyslu tohoto slova, o tom ale až později.

benefits-of-4k.jpg
4K znamená několikanásobné navýšení počtu bodů zobrazovací jednotky.

4K rozlišení se často pojí se zkratkou UHD, nebo také Ultra HD či Ultra High Definition, což je totéž. Na tomto označování se shodla aliance výrobců spotřební elektroniky i obsahu. Pokud u něj uvidíte ještě slůvko Premium, tak kromě vysokého rozlišení dostanete i plnohodnotné HDR, což představuje vyšší dynamický rozsah a větší rozsah barev. 

UHD Premium se ale používá u televizí, počítačové monitory zůstávají častěji u techničtějšího označení 4K a k tomu v případě HDR přidávají nové označování stanovené konsorciem VESA, a to v podobě třístupňového označení: DisplayHDR 400, DisplayHDR 600 a DisplayHDR 1000. Tato označení jsou zárukou podpory HDR, a to s minimem světelného toku, které je označeno číslem. Zároveň je tím zaručena i podpora 10bitových barev.   

4K dodá obrazu detaily, ale HDR „šťávu“ – bohatší podání barev, lepší práci se světlem a stíny, temnou černou a k tomu zářivě jasná světlá místa. Základní DisplayHDR 400 ještě zcela neoslní, ale tisícovka ano, a to doslova. Pokud v obraze zasvítí slunce, budete mít nutkání zastínit si rukou nad očima. Obraz se stane mnohem realističtější. 

20_Century_Fox_SDR_vs_HDR.jpg
Běžný obraz vám přijde docela kvalitní, ale jakmile si jednou zvyknete na HDR, budete mít pocit, že jsou běžné monitory a televize mdlé a nevýrazné. Je to podobný pocit jako na těchto obrázcích (vlevo bez HDR, vpravo s HDR - ale jde jen o ilustrativní ukázku, HDR musíte vidět...)

Dalším důležitým prvkem je obnovovací frekvence. 4K s rychlostí 30 snímků za sekundu opravdu není to samé, jako 4K s rychlostí 60 snímků za sekundu a především u akčnějších her to poznáte velmi rychle. Pokud chcete nekompromisní herní zážitek, potřebujete ideálně kombinaci 4K, HDR a 60 Hz. Profesionální hráči mohou sáhnout i po monitoru s obnovovací frekvencí 120 Hz, to už je ale cíleno spíše na e-sporty, kde rozhodují setiny vteřiny. 

Stále více monitorů nabízí také technologie, které zaručí synchronizaci obnovovací frekvence výstupu grafické karty a samotného monitoru, protože grafika stabilních 60 Hz neudrží. Je to buď FreeSync na kartách AMD, nebo G-Sync u karet Nvidie. Jaké to má výhody? Zcela se tím eliminuje trhání obrazu způsobené právě nesouladem frekvencí. 

gsync.jpg
Vlevo zobrazení bez G-Sync, vpravo zapnutá funkce G-Sync.

Nakonec nesmíme zapomínat ani na kvalitní kabely, které často veškerou snahu zazdí ještě předtím, než monitor či televizi vůbec zapnete. Týká se to především HDMI. Nakoupíte-li nejlevnější HDMI kabel, můžete přijít o většinu výhod, o které jste se tak aktivně snažili. Potřebujete totiž dostatečně kvalitní kabel podporující HDMI ve standardu 2.0

Vaše choutky po vyšším rozlišení a lepší kvalitě také většinou zazdí jakékoliv zařízení, které bude stát mezi vaším počítačem/konzolí a zobrazovacím zařízením. Stačí mezi PS4 Pro a televizi zapojit například PS VR a 4K rozlišení můžete zamávat. To samé platí pro další krabičky, které pomáhají streamovat, zachycovat obraz.

4K a herní konzole

Pokud máme brát 4K na konzolích vážně, můžeme mluvit pouze dvojici Playstation 4 od Sony a Xbox One od Microsoftu. A začneme u konzole, která s nálepkou "4K" dorazila na trh jako první. Mluvíme samozřejmě o Xbox One S, kde bohužel zmíněná technologie byla plnohodnotně využívána pouze pro streamování videí (například z Netflixu) a přehrávání filmů z integrovaného Ultra HD Blu-ray přehrávače.

dims.jpg
Xbox One S

Veškeré hry, které se na této konzoli honosily nálepkou 4K, byly pouze původní verze ve Full HD rozlišení s tzv. upscalingem, neboli umělým navýšením a přepočítáním obrazu z nižšího rozlišení na vyšší. Nejde tedy o nativní 4K, ale pouze o práci chytrého algoritmu na pozadí. Některé hry se dočkaly také příjemného navýšení snímků, aby se zdály plynulejší, případně přidání HDR efektů (ano, Xbox One S podporuje technologii HDR10), nejde však o nic, z čeho by vám měla údivem padnout brada. Opravdové aktualizace se totiž dočkala pouze hrstka her, jako jsou např. Gears of War 4 či Forza. 

Podstatně více připraveným hráčem na poli konzolí se stal Playstation 4 Pro, který taktéž přinesl podporu pro 4K streamování filmů a videí, bohužel mu ale chyběl UHD Blu-ray přehrávač z konkurenčního Xbox One S, takže byl odkázán víceméně pouze na integrované streamovací služby.

Na herním poli ale byla konzole mnohem schopnější, jelikož nabídla opravdovou nativní 4K podporu a jediné, co bylo potřeba, bylo aktualizovat konkrétní hry a vydat update, který 4K zplna odemkl. U mnoha her jsme se dočkali již tradičního umělého navýšení rozlišení, přidání HDR a vyšších snímků, u některých vybraných však došlo k možnosti spustit je v nativním 4K rozlišení. Jde například o hry The Last of Us Remastered, The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition a spoustu sportovních titulů. 

2.png
Playstation 4 Pro

Konzolový trh uzavřeme samozřejmě nejvýkonnější konzolí současnosti - Xbox One X, která přináší nativní 4K hraní. Ačkoliv se to však na první pohled může zdát, opravdové rozdíly mezi touto konzolí a PS4 Pro nejsou tak velké, jak tvrdí všemocný internet, a to i přesto, že má Xbox One X pod kapotou podstatně více výkonu na rozdávání. Je však mnohem jednodušší současné hry pro platformu Microsoftu upravit a aktualizovat pro využití 4K rozlišení, takže je rozhodně z uživatelského hlediska také nejlákavější. U konzolí Microsoftu je totiž společným prvkem to, že na nich spustíte každou hru v jiné grafické kvalitě, která se odvozuje víceméně pouze od toho, na čem právě běží.

82034_484c9bf8f4.png
Xbox One X

Ať už se současné konzole snaží vyždímat ze 4K mánie všechny šťávy, je jasné, že jsme teprve na samotném začátku 4K hraní jako takového. Jsme si jisti, že se budou konzole ještě několik let zdokonalovat na tomto poli, opravdu plnohodnotný krok dál však zajistí až další generace, která pravděpodobně dorazí do několika nejbližších let. Teprve poté budeme mít dostatečně výkonu i mnohem vyšší výběr 4K monitorů a televizí, abychom si 4K hraní začali doopravdy užívat. 

4K a herní počítače

Pokud to se 4K hraním myslíte opravdu vážně už nyní a nehodláte čekat ani den navíc, pak je pro vás tou pravou platformou samozřejmě kvalitní herní PC a pořádný 4K monitor. Samozřejmě musíme dodat, že nejen tou pravou, ale také opravdu drahou. Zatímco na herním počítači už lze většinu her vytáhnout na nativní 4K rozlišení, kapitolou jinou už je oficiální podpora HDR, které moc her zatím oficiálně nepodporuje. Seznam je však už nyní dostatečně velký a neustále se rozrůstá. 

esports-gaming-pc-uhd-4k-wallpaper.jpg
Nejde jen o komponenty, chce to také vypiplat vzhled bedny.

Výhoda herního počítače je v tom, že jej lze osadit víceméně jakýmkoliv hardwarem a osobně se postarat o to, aby byl počítač připraven na jakoukoliv 4K zkoušku, kterou mu předhodíte. Stěžejním prvkem je samozřejmě kvalitní grafická karta, v tuto chvíli alespoň v rozsahu Nvidia GeForce GTX 1080 či AMD Radeon R9. Netřeba hned kupovat nejnovější karty RTX od Nvidie, které jsou aktuálně docela drahá, ona totiž i taková GeForce GTX 1080 TI nabídne takřka dvojnásobný výpočetní výkon oproti konzoli Xbox One X a na obstojné hraní ve 4K tedy bude stačit. 

04eb8e93-4bfc-4d80-8551-81c9ef50b175.jpg
Kvalitní sestava je nad zlato. A to platí i pro monitor a příslušenství.

Ke grafické kartě si pak stačí pořídit dobrý zdroj, dostatečnou paměť (alespoň 12 GB RAM) a silný procesor. Ačkoliv lze 4K rozjet i na podstatně slabším zařízení, nesmíte zapomínat, že není 4K jako 4K a pokud chcete využít opravdu všech vymožeností této technologie včetně HDR a vysoké obnovovací frekvence, potřebujete také výkonný stroj. 

Na čem se kochat?

Posledním důležitým článkem ve vašem 4K nakupování je samozřejmě pořádný monitor či televize, na které veškerou tu krásu uvidíte. Ačkoliv jsou obchody doslova zavaleny televizemi a monitory s nálepkou 4K, vyplatí se číst opravdu pozorně a ujistit se, že jde o zařízení s plnou podporou 4K, 60 Hz a případně i HDR. Hodí se také podpora FreeSync nebo G-Sync, jako v případě nedávno recenzovaného monitoru Acer Predator, nebo ještě vyšší podporované frekvence.

277721.jpg
4K monitory jsou stěžejním prvkem každé PC sestavy.

Závěrem musíme upozornit na to, že je 4K v herní branži stále ještě v záběhu a ještě potrvá pár let, než si budeme užívat opravdu nativního 4K hraní napříč všemi herními tituly a žánry. Největší zážitky v tomto směru poskytne výkonné PC a k tomu monitor odpovídajících parametrů, ale to je zatím velmi drahá záležitost. Jako dostupnější vstupenku proto doporučujeme Xbox One X a kvalitní 4K televizi.

Poznámka: v textu byly opraveny některé nepřesnosti, za které se omlouváme

Diskuze (21) Další článek: This War of Mine: Příběhy města sutin - válka je zpět (preview)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,