4x4 Evolution 2 – evoluce na čtyřech kolech?

Zapomeňte na všechny Need for Speed, Colin McRae Rally a další automobilové závody. Kdyby se jakékoliv auto střetlo s vozem ze hry 4x4 Evolution 2 se zlou by se potázalo. Uvolněte prosím místo pro pravé krále silnic, koráby na čtyřech kolech – pravé nefalšované offroady.
Minimální konfigurace: procesor 450 MHz, 128 MB RAM, 32MB 3D grafická karta, 1,2 GB místa na pevním disku
Doporučená konfigurace: procesor 700 MHz, 256 MB RAM, 3D grafická karta GeForce 2/3, 1,5 GB místa na pevném disku
3D akcelerace: ano
Multiplayer: ano
Domovská stránka: http://www.4x4evolution.com/
Výrobce: Terminal Reality http://www.terminalreality.com/
Distributor: Godgames http://www.godgames.com

Zapomeňte na všechny Need for Speed, Colin McRae Rally a další automobilové závody. Kdyby se jakékoliv auto střetlo s vozem ze hry 4x4 Evolution 2 se zlou by se potázalo. Uvolněte prosím místo pro pravé krále silnic, koráby na čtyřech kolech – pravé nefalšované offroady.

Závodní hry patří mezi můj oblíbený žánr. Po celém dni, kdy člověk stojí na křižovatkách, čeká v zácpách a vůbec se strašně P-O-M-A-L-U pohybuje, je jakákoliv závodní hra tím nejlepším lékem. 4x4 Evolution 2 sice nenabízí odreagování v podobě nespoutané rychlosti, ale spíše neuvěřitelné síly. Hned po startu vám povedené intro ukáže, co správný offroad dovede a na co se můžete těšit.

4x4 Evolution 24x4 Evolution 2

Hra nabízí vozy devíti světově známých značek (Jeep, Dodge, Chevrolet, Toyota, Nissan a další). Každý výrobce se prezentuje ne jedním, ale hned několika vozy. Můžete si třeba vybrat auto s náhonem na čtyři nebo na dvě kola, různé limitované série atd. Standardem každé závodní hry je možnost Quick Race. Jednoduše si vyberete vlastní auto, trať, počet soupeřů a hurá do terénu. Pokud máte raději samotu, určitě nejdříve zvolíte opět tradiční Time attack.I když zase tak samotní nebudete - jako obvykle si zajezdíte s průhlednou kopií vozu kopírujícího váš nejlepší dosažený čas. Předposlední nabídkou v menu je Free Roam, který nabízí volnou vyjížďku (bez jakýchkoliv omezení) po vámi zvolené trati.

Podobně jako v ostatních offroadových hrách není trasa závodu nijak dopředu dána. Na každém okruhu je dán pouze start (který je zároveň i cíl) a několik checkpointů. Ty samozřejmě musíte projet ve stanoveném pořadí. Aby to nebylo zas tak složité, autoři vám poskytli pomocníka v podobě šipky, která ukazuje vzdušnou čarou následující checkpoint. Vzdušná čára ovšem není vždy nejlepší trasou. Mnohdy je lepší raději kopec objet společně s ostatními vozy po cestě než machrovat :-) a půl hodiny jej vyjíždět. Nakonec to stejně dopadne tak, že raději pojedete po vyznačené cestičce a jen občas si pomůžete nějakou menší zkratkou. Plus získávají vývojáři za počet tratí, kterých je rovných třicet.

4x4 Evolution 24x4 Evolution 2

Aby nedošlo k nedorozumění – rozhodněte nečekejte od 4x4 Evolution nějakou ultrarealistickou automobilovou simulaci. Sice jsem zatím neměl tu čest žádný teréňák řídit, ale myslím si, že i na tato vozidla platí fyzikální zákony. Ve hře se stává, že jedete klidně nakloněni na stranu o takových 80 stupňů a nic se neděje. Naprosto šokující byl pro mě výlet pod mořskou hladinu – když „zahučíte“ do vody hlubší než výška auta, hladina nad vámi se uzavře a vy se můžete projíždět po mořském dně. Nevím, nevím, jak by to vypadalo ve skutečnosti.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • grafika
  • počet tratí
  • počet vozů
  • mód kariéry
  • realita
  • bugy
  • vodní projížďky

Dalším faktem podporujícím akčnost závodů je naprostá nepotřebnost brzdy. Po několikaměsíčním hraní série Need for Speed jsem byl zvyklý před každou ostřejší zatáčkou zpomalovat, ale tady to není vůbec potřeba. I sebetěžší zatáčku zvládnete vytočit bez jediného stisku brzdy jen pomocí šipek. Na nějaké smyky úplně zapomeňte – ve hře jsou takřka neproveditelné. Aby cesta nebyla tak monotónní, autoři zakomponovali do každé mapy spousta prvků. Někdy je to projíždějící vlak, jindy F-16 na odstaveném letišti, malé letadýlko na obzoru atd. I na zemi na vás (v závislosti na prostředí) čeká spousta překážek: různými kamínky a pneumatikami počínaje a velkými skálami konče. Když jsem do jedné takové skály narazil v stokilometrové rychlosti moje nadměrně těžké auto se odrazilo a jako papír letělo asi sedmdesát metrů zpátky – tady realita opět dostala na frak. Stejně tak průjezd lesem se rovná ruské loterii. Jedete, projedete skrz kmen jednoho stromu, potom skrz druhý a najednou narazíte do malého keříku.

4x4 Evolution 24x4 Evolution 2

Autoři ani nepočítají s tím, že by se vašemu mazlíčkovi po nárazu mělo něco stát. Ve hře se neprojevují žádné následky nárazů, ať už graficky nebo zhoršenými vlastnostmi vozu. Když projedete přes bahnitou řeku, vaše auto zůstane čisté jako by bylo právě vyprané v Azuritu. Až na tento nedostatek je grafika silnou stránkou hry. Auta nevypadají jako ubohé trabanty, stromy nejsou jen shlukem několika pixelů a voda vypadá dostatečně mokře.

Závody jsou naprosto adrenalinovou záležitostí. Zpravidla jedou čtyři vozy vedle sebe a každý čeká na chybu toho druhého. Pokud tato chyb přijde, nic se neděje, protože hra nějakým pro mě záhadným způsobem zamezuje každému získat nějaký velký náskok. I když se vybouráte třeba do stromu a musíte vycouvat a vydat se s obrovským zpožděním na trať, stejně za chvíli soupeře dojedete. Stejně tak, i když ujedete soupeřům, oni vás bez jakékoliv vaší vlastní chyby začnou po chvíli dohánět. Drama tak trvá až do konce.

4x4 Evolution 24x4 Evolution 2

Pokud okusíte několik prvních závodů a překousnete výše zmíněné nedostatky, určitě zamíříte do poslední položky v menu, a to do módu Career. Ve stručnosti se jedná o to, že na začátku máte nějaký obnos (zde 30000 USD). Za ně si musíte koupit vůz a pomocí něj si vydělat další peníze. Peníze získáte účastí (a samozřejmě hlavně vítězstvím) v závodech a různých sériích, které si sami vyberete a taky účastí v různých speciálních misích (viz. Aljaška, poušť atd.). Pokud jste úspěšní, můžete si přikupovat další díly k vozu, zlepšovat chod motoru, převodovky nebo kupovat nová auta. Auto vám samozřejmě zůstává, a tak si ho můžete vypiplat a vytvořit z něj auto svých snů. Abyste měli větší motivaci, hra obsahuje i několik speciálních (a taky pěkně drahých) rally vozů, které už od pohledu stojí za svezení. Bohužel kvůli zmiňované akčnosti chybí položka opravy a nic vás nenutí abyste svůj vůz při závodech šetřili.

Snad posledním nedostatkem, o kterém se zmíním je absence split-screenu. Ve dvou na jednom počítači si tedy nezahrajete. Na druhou stranu můžete změřit síly s protivníky z celého světa prostřednictvím Internetu.

4x4 Evolution 2 je rozhodně nadprůměrný kousek. Jestli máte rádi akčně pojaté závody, rozhodně nebudete zklamáni a pokud jste navíc fanoušky offroadů – není co řešit.

Grafika: 8/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 8/10
Zábavné, akčně pojaté závody offroadů. Proč ne?
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (2) Další článek: Video z Cossacks: the Art of War

Témata článku: , , , , , ,