5 nejlepších závodních her pro iPhone

Hledáte kvalitní závodní hru na iPhone? Už nemusíte, protože jsme právě pro vás vybrali těch 5 nejlepších, které by neměly chybět žádnému závodníkovi.

Real Racing

Když Firemint ukázal první screenshoty z Real Racingu, každému spadla čelist pořádně dolu. Ptáte se proč? Real Racing je totiž opravdovou herní nirvánou závodních fanatiků, kteří mají rádi pedál až na podlaze. Tak dokonalé a skvělé závody pro iPhone jsme tu dlouho neměli. Hru pohání vizuálně ohromující Mint3D engine, takže Real Racing je pastva pro oči –  detaily a efekty vám vyrazí dech.

FRR-20070319-1.png FRR-20070319-12.png

Autoři si dali také záležet na propracovaném jízdním modelu a interiérech aut včetně viditelného poškození. V Real Racingu si zazávodíte na okruzích rozesetých po celém světě. Auto ovládáte nakláněním iPhonu a akcelerace je pak automatická. Nejzajímavější částí je multiplayer, ve kterém můžete přes Wifi připojení závodit se svými kamárady. Real Racing obsahuje i další vychytávky jako možnost uploadu nejlepších výsledků do mezinárodní datábaze nebo nahrání videa z vaší zběsilé jízdy na youtube. Real Racing je rozhodně nejlepší volnou pro všechny fanoušky rychlé jízdy.

FRR-20070319-14.png FRR-20070319-15.png

Rally Master Pro

Když se německé studio Fishlabs pustilo do iPhone her, každý čertil, že jejich nejoblíbenější mobilní vývojář už nepřinese žádnou skvělou hru a pekelně se mýlili! Rally Master Pro iPhone vypadá totiž stejně tak úchvatně jako všechny předešlé Java hry od Fishlabs. Hra oplývá skvělou grafikou, ostatně jak je dobrým zvykem Fishlabs. Už po prvním letmém zkouknutí obrázků ze hry je pařanům jasné, že je to opět nářez.

RMP (1).png RMP (2).png

Ve hře najdeme 27 různých tratí, které jsou rozvrstveny do tří obtížnostních tříd, přičemž každý závod má devět erzet. Po dokončení jedné obtížnosti se odemkne těžší a s ní i nové tratě, které lze natrénovat ještě v time-trialu a nebo v Adrenalin modu. V podstatě nás čeká to samé, co v Java verzi. Nechybí ani mini-hry, které jsou uzpůsobeny dotykovému displeji a tak se budete opět trefovat do správného tlaku v pneumatikách, ve správnou chvíli utahovat šrouby na pneumatikách a nechybí ani spojování kabelů.

RMP (4).png RMP.png

Need for Speed: Undercover

Jedna z nejslavnějších závodních sérií nesmí v top 5 rozhodně chybět. Ještě před samotným závodem vás do příběhu uvede půvabná Maggie Q, potom už je vše jen a jen na vašich jezdeckých schopnostech. Čeká nás pěkná porce různých typů závodů, které již určitě velmi dobře znáte třeba z java verze stejnojmenného titulu. Jen tak pro připomenutí však zopakuji alespoň ty nejzajímavější. Nechybí klasické závody, sprinty anebo třeba mód Cop Take-Out, kde máte za úkol zničit určitý počet policejních vozidel. Náročnost je poměrně vyvážená, i když občas jsem měl pocit, jako by měla policejní auta o pár koňských sil navíc a nejednou s nimi svedete nerovný souboj. Nejdůležitější věcí  u závodních her je nadupaná hratelnost a ta je zde naprosto fantastická.

nfs1.jpg nfs2.jpg

Hra zkrátka neomrzí ani po několika hodinách ustavičného hraní a dobu potřebnou pro dohrání kampaně odhaduji na neuvěřitelných 7 hodin, přičemž samozřejmě záleží na hráčově umu. Opět si tu budete moci vychutnat adrenalinové projížďky ostrými zatáčkami, rychlé předjíždění soupeře těsně před cílovou čárou a podobně. Život vám kromě všudypřítomné policie bude stěžovat i doprava, která je především v závěru velmi hustá a bouračky s protijedoucími auty budou velmi často na pořadu dne.

nfs3.jpg nfs4.jpg

Grafické zpracování snad nemá cenu ani komentovat, je jedním slovem krásné. Autoři si skutečně vyhráli i s malými detaily. Zvuky potom jen dolaďují úžasný zážitek z řízení, přičemž také platí, že co vozidlo, to jiný zvuk motoru a jiné jízdní vlastnosti. Need for Speed: Undercover je vybroušený diamant, na který se jednoznačně vyplatilo čekat. Cena 10 dolarů sice našince asi nepotěší, ale opět opakuji, že hra za tuto vyšší cenu rozhodně stojí a její koupí  neprohloupíte.

Fast & Furious: The Game

Fast & Furious, to pro každého milovníka aut znamená především "vytuněná" auta, sličné děvy a především obrovskou dávku adrenalinu. A právě toho všeho se vám v tomto titulu dostane měrou vrchovatou, tedy skoro všeho. Hra je plně licencována a můžeme tedy očekávat stejný příběh jako ve filmu a také velmi podobné mise. Příběhová linie je rozdělena do devíti podsekcí a v každé z nich je určitý počet různých závodů, které musíte splnit, abyste se dostali do další. Typů závodů je několik, od klasické Road Race přes populární, ale také zatracovaný Drift až k tvrdým soubojům v Dragu, kde rozhoduje přesné řazení. Ale to ještě stále s výčtem nekončím, dále si totiž můžete vyzkoušet také GPS race, tedy závod, ve kterém jsou vyznačené checkpointy a těmi musíte projet vždy jako první.

Fast (2).png Fast (3).png

Velmi zajímavý je také Tunnel Run, který kopíruje jednu ze závěrečných scén filmu, kdy ujiždíte podzemním tunelem a za vámi vše vybuchuje. Třešinkou na dortu je potom mód Pursuit, ve kterém budete pronásledovat dvě různá auta a do určitého časového limitu je musíte zničit. Posledním módem, který jsem ještě nezmínil, je Evade, tedy závod, ve kterém je vaším jediným cílem ujet policejní hlídce. Koho omrzí osamělé řízení auta, tak je k dispozici i WiFi multiplayer. Grafické zpracování je na velmi solidní úrovni, ikdyž i zde by se ještě dalo trochu zapracovat.

Fast (5).png Fast (6).png

Hudební doprovod je dostačující a zvuky přesné a různorodé, za které si autoři zaslouží pochvalu. Celková doba hraní záleží čistě na vás, takže pokud hru chcete jen vyloženě dohrát, pravděpodobně se vám to podaří  za několik hodin (především díky frustrujicím Driftu), avšak kdo má rád závody aut a chce si vyzkoušet své dovednosti proti kamarádům či proti lidem z celé planety, čeká ho několik desítek hodin opravdu dobré zábavy.

Ferrari GT: Evolution pro iPhone

I když je Ferrari GT jakýsi klon Asphaltů 4 pro iPhone, tak přesto přináší originální zábavu v podobě kvalitní jízdy s autama značky Ferrari. Ferrari GT využívá veškerý potenciál iPhonu a přináší úžasnou grafiku a senzační rychlost. Oproti Asphaltům disponuje větším a hlavně chytlavějším obsahem, který určitě potěší nejen fanoušky značky. Ve Ferrrari GT si vyzkoušíte jízdu ve 32 vozidlech, zatímco v Asphaltu jste nasedli pouze do 28. A pochopitelně, jak vyplývá již z názvu, jsou všechny vozy ve hře značky Ferrari, od klasických modelů až po ty nejnovější (a nejdražší).

f1.jpg f2.jpg

Všechna nádherná (a hlavně rychlá) vozidla otestujete na tratích v Římě, Aténách, New Yorku, Paříží, Madridu, Berlíně a také v Los Angeles. Citlivost ovládání každého vozidla je odlišná. Každé auto má své jedinečné jízdní vlastnosti. Dokonce i inženýři z Ferrari kontrolovali jízdní vlastnosti aut, aby vše vypadalo perfektně! Nenajdete zde žádné dusíky či turbo zrychlovače, místo toho do hry autoři „nasázeli“ několik zkratek, které vám pomůžou dojet do cíle jako první. Hlavní složkou je mód Kariéra, kde za vyhraný závody dostanete peníze a za ty si koupíte nové modely aut.

f3.jpg f4.jpg

Před startem své kariéry ale musíte nejprve složit řidičský test, ve kterém si osvojíte všechny principy řízení. Ferrari GT má celkem 3 možnosti ovládání, podobně jako jeho předchůdce Asphalt 4. Svůj vůz ovládáte nakláněním iPhonu, používáním tlačítek na pravé a levé straně nebo řízením virtuálního volantu dle reální předlohy. Na ovládání autoři pořádně zpracovali a oproti Asphalt 4, je znát lepší manévrování. Díky multiplayeri si můžete zazávodit i proti svým kamarádům. O grafice snad už ani nemusím psát, Gameloft je prostě zárukou pěkné pastvy pro oči.

Recenze nejnovějších her na iPhone najdete na spřáteleném webu

Mobilgamer.cz

Autor: Matěj Gause

Diskuze (8) Další článek: AC: Lineage česky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,