5 podařených MMORPG, které jsou nyní zdarma

Stále více MMO her přechází na free to play model. Pro připomenutí jsme vybrali pět zajímavých her, které by stály za vyzkoušení.

Pravidelné měsíční poplatky jako primární zdroj financování MMO začínají být přežitý koncept. Na trhu existuje v podstatě jeden velký hráč, World of Warcraft, a pár dalších menších. Na konci loňského roku vydaný Star Wars: The Old Republic je obecně považován za poslední nové velké MMORPG, za které hráči měsíčně platí. Jestli se udrží, zůstává otázkou budoucnosti, nicméně stále více her přechází na model free to play – tedy hraní je zadarmo, ale různé časti obsahu a zvýhodnění se platí. Můžete si zaplatit možnost mít více postav na serveru, koupit si bonusové brnění pro svého hrdinu a tak podobně.

Tvůrci si podobné mikro transakce pochvalují a zprávy, že nějaká hra přešla na podobný model, nejsou vůbec ojedinělé. Právě nedávná změna u Star Trek Online nás vedla k vzniku tohoto článku. Pokusili jsme se vybrat pět zábavných her, které začaly jako tituly s měsíčními poplatky, ale přešly na mikrotransakce. Podobných her je pochopitelně daleko víc a další ještě přijdou, například korejský Aion se stane free to play začátkem února. Nicméně jsme se pokusili vybrat i zástupce trochu jiných stylů, aby bylo na výběr. Pokud máte nějakého svého adepta, neváhejte se podělit v diskuzi.  

Star Trek Online

Oficiální stránka: www.startrekonline.com

Hra postavená na motivy legendárního televizního sci-fi seriálu Star Trek nabízí všechno zásadní, co její vzor. Na začátku si vytvoříte svého důstojníka Federace (na levelu 6 můžete mít i Klingona), který se po krátkém tutoriálu stává kapitánem vlastní vesmírné lodi. Hra kombinuje arkádové vesmírné boje, kde střílíte phasery a protonová torpéda, převádíte energii do štítu a tak dále, s výsadky týmu na planety, paluby kosmických lodí…prostě jako v seriálu/filmech. Postupně nabíráte nové důstojníky do své posádky, vylepšujete je, sebe i loď. Další hráči vám mohou pomoci jak ve vesmírných bojích, kde přispějí svojí lodí, tak na pozemních misích, kde nahradí umělou inteligencí řízeného spolubojovníka. 

DC Universe Online

Oficiální stránka: www.dcuniverseonline.com

Fanoušky komiksů a hlavně těch od nakladatelství DC Comics by mohlo zaujmout DC Universe Online. Jedná se o MMORPG, kde si vytvoříte svého superhrdinu/padoucha se speciálními schopnostmi (ano, jde létat), který má za mentora některou z legend, jako je Superman, Batman, či Lex Luthor, Joker. Následně vyrážíte do sdíleného světa plnit questy a případně bojovat proti členům opačné frakce. I když hra je asi spíše koncipovaná jako PvE, PvP boje nechybí, ať už třeba v podobě, kdy se jedna strana snaží zabránit v zločinu, zatímco druhá ho podporuje, nebo prostřednictvím různých módů.

Everquest 2

Oficiální stránka: www.everquest2.com

První EverQuest je legendou, která vystavěla a proslavila žánr MMORPG. Pokračování bojovalo s World of Warcraft a nakonec boj prohrálo. Důvody jsou na jiný článek, ovšem Everquest II má i dnes co nabídnout. Hra představuje fantasy klasiku – různé rasy (na výběr je jich 19), různá povolání (celkově 24). Ať už si vyberete cokoliv, následně vás čeká obrovský svět plný příšer zabití, pokladů k vylootování a dobrodružství k prožití. Samozřejmě nechybí ani systém craftování, který je zde dokonce k užitku, na rozdíl od jiných her. Everquest II je hodně orientovaný na questy, dokonce začínal jen s PvE servery, PvP se přidaly až později. Pokud si chcete zavzpomínat na staré doby pořádných RPG, je Everquest II skvělou volbou. 

Dungeons & Dragons Online

Oficiální stránka: www.ddo.com

Bylo jen otázkou, než se objeví počítačová verze legendárního papírového RPG Dungeons & Dragons. DDO vyšlo v roce 2006 a staví na pravidlech edice 3.5, nicméně pochopitelně přináší celou řádku změn – už jen kvůli tomu, že v Online jsou souboje v reálném čase, zatímco papírová verze vsázela na tahy. Jinak ovšem se tvůrci snažili přiblížit vzoru. DDO je tak hrou orientovanou na týmové plnění úkolů, prostě si představte, že jdete ve skupince s  bojovníkem, mágem, zlodějkou a klerikem projít staré kobky, kde je na koci poklad hlídaný obřím kostlivcem. Atmosféře hodně přidává i hlas pána jeskyně, který komentuje dění. Ach, ty vzpomínky. 

The Lord of Rings: Online

Oficiální stránka: www.lotro.com

Druhý příklad licence, která si přímo říkala o zpracování do podoby MMO hry. Pán Prstenů nabízí naprosto epický svět, jež mnozí považují za to nejlepší, co kdy fantasy přineslo. Online verze nijak zbytečně neexperimentuje a staví na klasických principech MMORPG – vyberete si rasu a povolání, upravíte zevnějšek podle svého vkusu a vzhůru do Středozemě za dobrodružstvím. Což znamená plnit questy, zabíjet potvory, sbírat lepší vybavení a tak dále. Zajímavostí je, že se nemůžete stát mágem v klasickém stylu – v celé Středozemi jich existuje jen pět a jsou NPC. Vlastního Gandalfa si prostě nevytvoříte. Originální přístup tvůrci mají i k PvP – jmenuje se Monster Play a nechá vás vytvořit vlastní příšeru, kterou pak můžete masakrovat hráče. A naopak. Aktuálně se pracuje na dalším datadisku, který nabídne boje na koních.

Diskuze (32) Další článek: Výtečný Rayman Origins míří na PC a vyjde už za pár měsíců

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,