5 tipů, jak na ještě bezpečnější online platby

Reklama 22. června 2022
Rádi hrajete online hry, dobíjíte si přes internet hráčské konto nebo platíte předplatné? Pak rozhodně nesmíte zapomenout na bezpečnost.

Mnozí stále berou riziko placení na internetu na lehkou váhu. Možností, jak se v online prostředí chránit, existuje celá řada. Přinášíme 5 hacků, jak učinit platby bezpečnější a online hraní si ještě více užít. 

1. Nastavte si bezpečný limit

Ať už denní, týdenní nebo třeba měsíční, limit pro platby na internetu se vám určitě bude hodit a je čistě na vás, jakou částku zvolíte. Určete si ale takový, který vás neomezuje a zároveň zhruba odpovídá tomu, kolik online plateb denně provedete. Obecným doporučením je ovšem nastavovat spíše nižší částky, které zaručí menší riziko. Kdykoliv pak budete potřebovat uskutečnit větší nákup, v internetovém bankovnictví nebo na infolince vydavatele vaší karty si limit můžete jednoduše a rychle dočasně navýšit. A co když třeba víte, že internetové platby delší dobu vůbec nevyužijete? Na pár kliknutí si je můžete zcela deaktivovat a poté opět zapnout, kdykoliv budete potřebovat.

2. Důvěryhodné weby jsou základ

Už se vám někdy stalo, že stránka, na které jste chtěli provést platbu, se vám nezdála už na první pohled? Pakliže se na webu chystáte nakupovat poprvé, zpozorněte. Hledejte třeba zákaznické recenze a stránkám s negativními nebo žádnými ohlasy se raději obloukem vyhněte. Napovědět vám může také samotný vzhled stránky a v neposlední řadě zkontrolujte, jestli adresa webu začíná předponou https a na začátku adresního řádku se nachází ikona zámečku. Tyto znaky vám prozradí, že se jedná o zabezpečený web s tzv. SSL certifikátem a platbu na něm můžete bez obav provést.  

3. Držte údaje o kartě v bezpečí

Údaje z karty zadávejte pouze osobně, a to až v momentě samotného placení. Číslo karty nebo dokonce PIN rozhodně s nikým nesdílejte, nikdy nevíte, do jakých rukou se údaje dostanou a vás pak může čekat nemilé překvapení v podobě vybíleného konta. V poslední době také čím dál více webů nabízí možnost uložení platebních údajů pro rychlejší a pohodlnější budoucí nákupy. A i když může potenciální ušetření času znít lákavě, tomuto kroku se raději vyhněte. Uvidíte, že pár kliknutí navíc za větší bezpečnost určitě stojí. Pakliže se k uložení údajů o kartě přece jen rozhodnete, myslete na to, že weby by pro vás měly být skutečně důvěryhodné.

4. Upřednostněte obchodníky s 3D secure platbou

Během online plateb preferujte weby, které využívají technologii 3D secure. Ta spočívá v tom, že banky, mezi nimiž transakce probíhá, komunikují napřímo, a sám obchodník tak k vašim platebním údajům nemá přístup. Před samotným zpracováním platby vás banka vyzve k její autorizaci, a to buďto prostřednictvím SMS nebo potvrzením v mobilní aplikaci. Bez autorizace transakce jednoduše neproběhne a vy tak díky 3D secure můžete mít jistotu, že je váš účet v bezpečí.

5. Plaťte bez účtu i kreditky

Platbám na internetu stále nedůvěřujete a rádi byste se zadávání čísla karty na internetu úplně vyhnuli? Pak využijte paysafecard PIN, se kterým už se nemusíte ničeho obávat. Při online platbách jednoduše vyberete možnost úhrady prostřednictvím paysafecard a následně zadáte 16ti místný PIN, který zakoupíte na všech terminálech společnosti Sazka a až do poloviny srpna si můžete zasoutěžit o PINy v celkové hodnotě 100 000 Kč. Vyhnete se tak zneužití vašich platebních údajů a potenciálnímu ohrožení vašeho bankovního účtu. PIN paysafecard můžete zakoupit v hodnotách 200 Kč, 500 Kč, 1 200 Kč nebo 2 500 Kč, přičemž peníze můžete čerpat libovolně dle uvážení. K placení prostřednictvím kupónů můžete využít i mobilní aplikaci, která je dostupná pro Android i iOS a díky níž budete mít detailně přehled o vašem účtu kdekoliv a za všech okolností.

Další článek: Spellbreak příští rok zavře své brány. Jeho tvůrce odkoupil Blizzard. Budou se podílet na vývoji World of Warcraft

Témata článku: ,