6 herních klenotů z minulosti, které si musíte připomenout

Pojďme se společně podívat na šest známých her, které vám podobně jako mě za naších mladých hráčských let svou obtížností nedaly spát.

Commander Keen 4: Secret of the Oracle

Pokud jste hráli už v 90. letech, pravděpodobně jste někdy Commandera Keena zkoušeli. Je to totiž naprostá klasika. Stvořili ho vývojáři z id Software, kteří mají mimo jiné na svědomí kultovní sérii Doom.

commanderlogo.jpg

O co tedy ve hře jde? Hrajeme za Billyho Blaze, osmiletého klučinu s 314 IQ, který si doma sestavuje své mezigalaktické rádio a naprostou náhodou uslyší zprávu, že se mimozemšťané chystají zničit Mléčnou dráhu. To ale Billy nehodlá dopustit, nasazuje bratrovu fotbalovou helmu a neutralizér. Nasedá do rakety, kterou dříve postavil z konzerv od fazolí a odlétá pryč za svými společníky z minulých dobrodružství.  Po příletu se ale dozvídá, že jeho přátele byli uneseni a na svědomí to mají právě ti samí mimozemšťané, kteří touží zničit Billyho planetu. Nic ale není ztraceno, Billy ví, kde jeho kamarády drží, a tak se tedy vydává do Shadowlands, aby je zachránil.
        commanderkeenprvnifoto.pngcommanderkeen3.jpegcommanderkeen2.jpeg

Hra začne a na obrazovce se úplně poprvé zjeví pohled na herní mapu, která obsahuje 16 levelů, kde je uvězněno 8 Billyho přátel. Zdá se vám to jako lehký úkol? Hra je z roku 1991 a jako každá hra z 90. let je setsakramentský obtížná, a i po dvaceti letech dokáže hráče stále pořádně potrápit.

Je vážně neuvěřitelné, že takto stará plošinovka obsahuje tak skvělé herní prvky, za které by se kolikrát nemusely stydět ani dnešní hry. Ovládání reaguje rychle a plynule. Jednotlivé úrovně jsou nabité tunou nepřátel, tajných chodeb a pokladů. Skvělá hudba, zvuky, a to vše zasazeno do pěkného a povedeného pixelovaného prostředí.

Commander Keen vyšel v celé sérií dílů, ale nejoblíbenější a nejznámější podle všeho bude díl Secret of the Oracle.

Diskuze (9) Další článek: Pětice nových světů pro Minecraft s RTX zdarma pro všechny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,