7 důvodů, proč jsme tak milovali původní Half-Life

Half-Life změnil naše životy. Pojďme si připomenout, proč jsme ho tak milovali.

Herní historie nepamatuje tolik úspěšných projektů, jakým se stal Half-Life vydaný v roce 1998 a navždy spojený s dnes již legendárním studiem Valve Corporation.  A přitom se samotný vývoj rozhodně neobešel bez komplikací a v samotném průběhu nikdo neočekával tak velký úspěch a jednu z nejikoničtějších stříleček všech dob. Half-Life, neboli poločas rozpadu byl ve své době naprosto revoluční hrou, která se navždy zapsala do historie. Nabídla mnoho inovativních prvků a redefinovala daný žánr do podoby, jaké se dnešní FPS akce snaží mnohdy neúspěšně přiblížit. Pojďme se slzou v oku zavzpomínat a připomenout si, čím si nás vlastně Gordon Freeman tak získal.

Zamotaný příběh

Tak předně zmiňme, že v době vydání Half-Life ještě stále doznívaly úspěchy her Doom, Wolfenstein apod. Hry, které jsou jistě stejně legendární, nicméně ve srovnání s putováním Gordona Freemana nenabízely žádný výraznější příběh. Ne snad, že by hry té doby byly pouze bezduché vyvražďovačky, nicméně rozhodně se nesoustředily na vyprávění příběhu takovým způsobem jako právě Half-Life. A pokud ano, rozhodně neskrývaly tak velká tajemství a poselství zároveň.

0000002342.1920x1080.jpg

Děj hry se odehrává krátce po roce 2000 v pouštích Nového Mexika ve výzkumném komplexu Black Mesa, který se snaží být jistou nápodobou oblasti 51. Sedmadvacetiletý teoretický fyzik Gordon Freeman se účastní jednoho z experimentů s cílem vytvořit teleport za pomoci mimozemského krystalu. Jak už to tak bývá, pokus se vymkne kontrole a dojde k explozi a poničení velké části komplexu. Krom škod na životech je ovšem výsledkem zpackaného pokusu zejména vytvoření tzv. resonanční kaskády, která má za následek vznik teleportů, jimiž se na naši planetu šíří mimozemské entity z dimenze Xen.

0000002343.1920x1080.jpg0000002344.1920x1080.jpg0000002345.1920x1080.jpg

Inu, nejde sice o příběh nikterak originální, nicméně forma, kterou je příběh vyprávěn byla v té době více než poutavá. Důraz je kladen na zvraty, překvapení a pochopitelně též jisté nenápadné varování v podobě vztyčeného ukazováčku nad podobnými experimenty. Byť se podobné příběhy staly později běžným standardem, události, které se tehdy odehrály v komplexu Black Mesa, nás jistě okouzlily.

Diskuze (11) Další článek: Total War: Thrones of Britannia přibližují gaelské klany a krvavé boje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,