7 skvělých herních začátků pro novopečené hráče

Právě jste si koupili nové a nabušené PC s nejnovější grafickou kartou? Gratulujeme! Nyní vás čeká poměrně dlouhé rozhodování, co si zahrát? V tomto průvodci vám pomůžeme udělat první krůčky do herního světa, kde najdete dnes více jak 700 milionů titulů.

Grand Theft Auto V (Rockstar North, 2015)

000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001gta.jpg

Pokud vás nelákají epické fantasy či sci-fi trháky, popřípadě moc nelibujete sportovním aktivitám, tak vás může chytnout GTA 5 neboli ,,gétéáčko“. Abyste to pochopili správně, jedná se o simulátor reálného moderního světa, žádná metafyzika. Díky usazení můžete zakusit život moderního gangstera v americkém Los Santos, které je tak rozlehlé, jak byste možná ani nečekali. Věrnou kopií pro tvorbu předlohy pro virtuální metropoli ve hře byly města Los Angeles a San Francisco, což lze podle mnoha prvků vysledovat.

Takže, když už alespoň tušíte, o co v GTA5 jde, můžeme se ponořit hlouběji do jeho mechanismů. Padouši z Rockstar Games vás unesu, zmlátí, ukradnou vám vaše auto, zatímco čekáte na semaforu, vypálí vám dům, prodají vám drogy, odvezou pro vás kamion s nelegálním zbožím nebo s vámi v kufru budou prostě jen tak jezdit po Los Santos…..ehm….to je samozřejmě legrace, tohle všechno budete ve skutečnosti dělat vy. Vývojáři vám to v pátém díle naservírovali velmi obšírně.

15pc10.jpg2653426-rsg_gtav_ng_screenshot_083.jpggtav_details09122014_004.jpg

Už od začátku hraní GTA5 budete pociťovat nutkavou tendenci objevit všechna místa na mapě. To vám zabere hodně času, než si projedete celou oblast tvořenou městem a velkým kusem divočiny. V tomto ohledu je mapa světa velmi dobře rozvrstvená a rozlehlá. Na řadu míst se také dostanete až po splnění nějakého úkolu a jako správný moderní gangsta budete mít k dispozici arzenál moderních zbraní od těch krátkých až po ty automatické.

Co je však svatým grálem GTA už od prvního dílu? A je to zároveň i věc, která tuto hru řadí na první příčky v kontroverzích? Možnost volně objevovat rozlehlé město, kradení aut, poflakování se po ulici a třeba jen tak vykrádat obchody či střílet po civilistech na ulici. Meritem věci je pak utéct policejnímu stíhání, které má rozsah od jedné do pěti hvězdiček, což znamená míra intenzity pronásledování policejními složkami.

Nyní se trošku seznámíme s hlavním protagonistou celé hry, nebo spíš protagonisty. Jsou to tři drsní chlápci, kteří se nebojí dělat na ulici rajot. Hra vám vždy nabídne, když si můžete mezi jednotlivými postavami vybírat a rozhodovat se, kam s nimi vyrazíte.

Obdobné vylomeniny ze života moderního amerického gangstera si můžete vyzkoušet také v některém z předchozích dílů série GTA, a pokud patříte mezi fanoušky moderních akčních thrillerů, je pro vás tato hra jako stvořená. Je to svět, ze kterého se už možná jen tak snadno nevrátíte. A když už vás přestane bavit osamocené plenění ulic, vždy je tu GTA Online, kde se můžete vydat do světa s kamarády.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,