9 českých adventur, které si musíte zahrát ještě dnes

I když by se zdálo, že na české herní scéně nevzniká moc her, rozhodně tomu tak není. A protože spousta nových čtenářů už nepamatuje tuto slávu, chtěl bych ji v tomto článku připomenout.

Her vyšlo samozřejmě více, než jich zde zmiňuji, ale rád bych se zaměřil na ty, které podle mého názoru v něčem vynikaly nad konkurencí. Seznam her není úplný, nezaměřil jsem se na textové adventurky, navíc se zmiňuji hlavně o prvních dílech sérií a řazení je zde chronologické.

Tajemství oslího ostrova (1994)

První český počin od brněnského dua Pterodon Software, který byl celorepublikově vydán jako první komerční česká hra. O distribuci se tehdy postarala společnost Vochozka Trading, jejíž majitel, Petr Vochozka si ke hře napsal i recenzi do časopisu Excalibur, se kterým starší čtenáři tohoto článku nejspíše začínali objevovat kouzlo hraní počítačových her.

Oslí ostrov 1.jpgOslí ostrov 2.jpg

Příběh hry byl situován na konec původního The Secret of Monkey Island od Lucasfilmu, hra jako taková byla spíše parodií, než pokračováním. Měli jsme tu hlavního hrdinu, piráta Gajbraše Trípvůda, záporného piráta LeGeka, ostrov s tajemstvím, sbírání a používání věcí a spoustu dalších klasických činností, které byly hlavním znakem adventurních her.

Grafika byla na české poměry kvalitní, i když na hře pracovalo podstatně méně tvůrců, než u originálu. Příběh zde byl ale slabší a dal se dohrát za jedno dopoledne. Velikost odpovídala své době, takže se hra distribuovala na jedné 1,44MB disketě, původně v igelitovém pytlíku a o dva roky později v klasické papírové krabici.

Diskuze (15) Další článek: Podívejte se na šílené padouchy z plošinovky Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,