Action Man Destruction X – další záchrana světa

Infogrames tentokrát přišla s něčím, co se dvakrát nepovedlo. Nevím, jak vypadaly předcházející tituly s Action Manem v titulní roli, ale tento díl akční složku dosti potírá a nepřichází s ničím, co by ho mohlo nahradit. Hra obsahuje ale i závodní část, a tak se podívejme, jak tato směs dopadla.

Žánr: akční
Minimum: Pentium 400 MHz, 128 MB RAM, Windows 9x/ME
3D: ano
Multiplayer: ne
Výrobce: Blitzgames
Distributor:
Infogrames

Infogrames tentokrát přišla s něčím, co se dvakrát nepovedlo. Nevím, jak vypadaly předcházející tituly s Action Manem v titulní roli, ale tento díl akční složku dosti potírá a nepřichází s ničím, co by ho mohlo nahradit. Hra obsahuje ale i závodní část, a tak se podívejme, jak tato směs dopadla.

Ten hodný má velké svaly, pevný hrudník, pro strach uděláno a super káru. Ten zlý je trochu psycho, nosí odporný obličej a nechybí mu ani věrný, neméně zlý druh. A zlého napadl vcelku originální plán: ovládnout svět. Hodný to však shledal nepřípustné a hodlá tomu zabránit ze všech svých supersil.

Ano, o tohle tady jde. Možná kdybych ten první odstavec vynechal úplně, nic se nestane, že? Jaký příběh taky mohou rozehrát postavy, které tvůrci pokřtili jmény Action Man a Dr.X? Nezbývá, než vše vsadit na pořádnou gamesu, kde se zapomíná proč, ale pořádně se útočí. Bohužel, ani to se nestalo…

První spuštění Action Mana není zas tak špatné, jelikož úvodní animace dokáže rafinovanými prostřihy ze hry vybudovat dojem celkem slušné zábavy. Po spuštění new game nás čeká první nástraha Doktora X a sice obrovský dinosaurus, lačný po naší krvi. S ním se ocitáme v jakési aréně, kde nás kamera snímá tak, aby byl objektiv stále zaměřen směrem k obludě, čili se můžeme vidět ze všech stran. V ruce máme oranžový bumerang-met, se kterým není žádný velký problém zasáhnout citlivá místa nepřítele. Pohyby Action Mana jsou omezené pouze na běh, skok a střelbu, no a dinosaurus jen nervózně přešlapuje a kroutí se na místě, takže žádný velký požitek si průměrně náročný hráč neužije. Po této úvodní sekci se konečně vpravíme do prostředí a způsobu hry, který nás čeká skoro po celý zbytek hraní. Ten se asi nejlépe přirovnat k základu GTA, čili ježdění různými dopravními prostředky po městě a plnění nejrůznějších úkolů. Jenže tohle není GTA. Bohužel.

Action Man Destruction XAction Man Destruction X

Action Man Destruction XAction Man Destruction X

Nacházíme se tedy ve městě, které na první pohled vypadá celkem slušně, obsahuje parčíky, venkovní zahrádky, nábřeží, nechybí ani předměty, které se dají nabrat, jako popelnice či krabice. Stačí však ve hře jen chvilku pokračovat a zjistíme, že to je asi tak zhruba všechno, co nám prostředí města může nabídnout. Že jsou ulice pravoúhlé, musí Evropan jenom trpce přijmout a mockrát jsme to již udělali, ale absence většího množství oživujících nápadů, které by alespoň výrazněji odlišily čtvrť od čtvrtě, je naprosto trestuhodná. Budovy jsou pouhé čtyřhrany, které se navíc vyznačují značnou texturovou chudostí a dá se říci, že vypadají všechny stejně. Žádné požární schůdky, mosty na silnicí, nic. Neprojezdíte ani moc benzínu a už máte pocit, že se městská krajina stále opakuje a vaše oči resignují na pozorování okolí a jen se soustředí na šipku, která vás navádí k dalšímu úkolu. Kdo se těší na chodce a jejich masakrování za plné rychlosti, musím i toho zklamat, neboť jsou to rychlí atleti a včas uskočí mimo vaši smrtící kapotu podobně, jako ve hře Midtown Madness. Abych tedy shrnul prostředí Action Mana, na jakékoliv individuální rozptylování atrakcemi města zapomeňte.

A o co tu vlastně jde? Je to velice jednoduché. Dr.X si vždy vymyslí nějaký nesmysl, který vy pak musíte dávat do pořádku. Jednou jeho banda zajme důležité vědce a vy pak jezdíte za jejich auťáky a ničíte je. Podruhé musíte položit nálože kolem budovy a vyhodit ji do vzduchu. Je ale pravda, že se hra nezužuje na pouhé ježdění v dopravních prostředcích, ale sem tam vyplodí i něco originálnějšího. Například když padouch potřebuje zničit důkazy své ohavné činnosti, založí oheň v administrativní budově a tak honem spěcháte pro požárnické auto (!), abyste oheň včas uhasili. V tu chvíli se pohled přehoupne nad váš automobil a vaším úkolem je na protější zdi uhasínat spuštěným proudem vody blafající ohýnky. A takto se úkoly celkem rovnoměrně střídají; ryze silniční záležitost s misí, kde se musí zasahovat s vypnutým motorem. Jenže i když se každá akce tváří trochu jinak, jde v podstatě stále o totéž. Za chvilku nám třeba robotická ústředna sdělí, že nám z baráku na konci města utíkají zločinci. Jakmile dochvátáme k místu činu a opět se překotíme do nejízdního pohledu, zjistíme, že jsme opět v požárním vozu, až na to, že oheň vystřídali zloději (přesněji řečeno jeden zloděj několikrát), a místo hadice s vodou máme reflektor, kterým se je snažíme zaměřit, což je v podstatě hašení požáru v bledě modrém. Podobné flashbacky zažíváme při hledání zloduchů infra zaměřovačem, záchytu beden padající do nepřátelské lodi a v podstatě pořád. Ani silniční mise na tom nejsou o moc lépe. Vždy jde totiž v podstatě o to, někam dojet a zmáčknout tlačítko, zničit vozidla, nebo pronásledovat ujíždějícího padoucha. Samostatnou kategorii tvoří akce, kde máte kolem svého automobilu speciální zaměřovač, chcete-li detektor, který jednou slouží na identifikaci radiace, jednou podzemní stoky a pomocí něhož najdete určitý objekt, který buď seberete, nebo u něj opět zmáčknete klávesu. Co vám budu povídat, žádná velká zábava. Jedinou výjimkou, která mne celkem zaujala, bylo projíždění s automobilem po letištní runwayi tak, aby vás nezachytil žádný z reflektorů, jehož světelná kola po silnici brouzdala. To je ale celkem málo, že? Podobnost a nudnost jednotlivých misí nezachrání ani motivace k jejich provedení, protože příběh je natolik zajímavý, že jakékoliv jeho vysvětlování (formou dialogů Action Mana, Dr.X a robota v ústředně) je jen šílená ztráta času a plýtvání trpělivostí. Zmínil-li jsem se o podobnosti s GTA, musím dodat, že auta si nemůžete libovolně vybírat (nelze opustit automobil), ale na každou misi je vám přidělen. Pokud jde o rychlý jeep, nebo motocykl, ještě se to dá uhrát, ale nejméně u poloviny úkolů jste přikování do speciálního Action Man tanku, který je nesnesitelně pomalý, chorý a jízda v něm je dobrá tak na usnutí.

Action Man Destruction XAction Man Destruction X

Action Man Destruction XAction Man Destruction X

Hudba je sice místy k poslouchání a nezaostává tolik, jako zbytek ingrediencí, ale na záchranu požitku ze hry nestačí. Přiznám se, že abych byl schopen titul dohrát, musel jsem si k němu pustit svou muziku, aby se pouť stala snesitelnější.

Vím, že prozatím recenze nezněla moc pozitivně, ale teprve teď se dostávám k jejímu největšímu záporu. Ten tkví totiž v její obtížnosti, díky jemuž se hra stává prakticky nehratelnou. Je totiž nesnesitelně jednoduchá! Nepřátelé působí dosti jalově, vždy se k vám dokodrcají a akorát čekají na ránu, lékárniček, co po nich zbude, by vystačilo pro celé město a jejich výdrž a inteligence se rovná nule. Místo toho, aby tvořili důstojnou a zpestřující překážku ve hře, akorát tam zavazí a po chvíli zjistíte, že když se k nim natisknete a zběsile mačkáte spoušť, je jejich návštěva pro vás nejméně bolestná. V obtížnosti hra ani nikterak negraduje a dá se konstatovat, že dohraný první level prakticky znamená dohranou celou hru. Úplně stejně jsou na tom i závody, které vyplňují váš čas mezi jednotlivými úrovněmi a jejich zařazení do hry považuji za nepodařené umělé natažení již tak žalostně krátké hry. No uznejte, závodit kvůli rozběsněným davům uprostřed hrozby ovládnutí světa? Nesmysl. Soutěž se koná ve městě, kde se zrovna nacházíte, a ve kterém jsou rozmístěny záterasy tak, aby vytvořily závodní okruh. Ten má neustále konstantní šířku silnice, druh zatáček a jediného možného vítěze: Action Mana. Stačí totiž vybrat jeden pravý úhel, přidat turbo a už jste na trati prakticky sami.

Avšak i s tímto natažením hru s přehledem dohrajete během dlouhého odpoledne, jenže pochybuji, že takový zátah vydržíte. Konec je opět v enginu začátečního boje s dinosaurem a finále nemá absolutně žádnou šťávu. V průběhu hry se vám odemkne pár bonusových misí, jako například autoškola (projíždění krátkých tratí), galerie (pár designérských náčrtů) nebo více variací pro již zmíněné kličkování mezi světelnými kužely. Mimo to se vám tak ze hry paralelně stane závodní záležitost, díky tomu, že si můžete zvlášť spouštět jednotlivá silniční klání. Pochybuji však, že by o to někdo zvláště stál.

Celá hra vypadá, jako kdyby tvůrci začali celkem dobrou práci, která je ale brzo omrzela a se zahlazením stop ji ve spěchu dokončili. Je to škoda, ale je to tak. Přemýšlel jsem, komu by se hra dala doporučit a snad by se uchytila u začínajících či extrémně nenáročných hráčů. Pokud někoho takového znáte, můžete být titul vhodný jako jeden z mnoha vánočních dárků. Nerad to říkám, ale pro jiné využití je celkem nevhodný.

Grafika: 6/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 6/10
Na první pohled dobré, výsledný efekt je nemastný, neslaný... nehratelný.
Celkové hodnocení: 4/10
Diskuze (1) Další článek: Downloady: demo MechCommander 2, patche a trailery

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,