Adr1ft: ve vesmíru vás nikdo neslyší funět (recenze)

Vesmírné zážitky jsou v kurzu a po filmové Gravitaci tu máme herní Adr1ft s příchutí virtuální reality. Zaujme?

Herní průmysl je sice plný blockbusterových AAA titulů, mnohem více nás však zajímají menší projekty, které často nabízí mnohem působivější zážitky. To samé jsme si řekli i o vesmírném simulátoru Adr1ft, který jako by z oka vypadl filmové Gravitaci. Kdo by si nechtěl zkusit proplachtit na oběžné dráze za unikajícího kyslíku? Ehm, ve hře samozřejmě. 

Nápad tohoto simulátoru přežití na oběžné dráze tak vypadá velmi zajímavě a minimálně z hlediska atmosféry a podání příběhu jde o trefu do černého. Probouzíte se v kůži astronautky na vesmírné stanici, kde se stalo cosi nekalého. Tím myslíme, že je rozcupována po vesmíru a vám ze skafandru uniká kyslík. 

21924_adr1ft-02-1445193987.jpg28688-1.jpgADR1FT_07.jpg

Už to je samo o sobě nepříjemná situace. Hráč se nyní musí vydat na dlouhou cestu, protkanou kanystry s kyslíkem, na které sbírá zvukové nahrávky, čte archívy a snaží se jako puzzle posbírat střípky příběhu, aby se dozvěděl, co vedlo ke zničení stanice a jak je možné opravit záchranný modul a vypadnout zpátky na zem.

 

Adr1ft nabízí skvělou atmosféru, především pak s využitím brýlí virtuální reality

 

Jak jsem poznamenal už na začátku, Adr1ft sází především na atmosféru a zážitek. Hlavně první chvíle se budete opravdu kochat otevřeným vesmírem, pohledem na zeměkouli a všudypřítomnou destrukcí. Dopomáhá tomu Unreal engine 4 a opravdu parádní design prostředí a rozličné efekty. Kapky vody, tuny plachtícího smetí, vše přidává na pocitu osamocení a nebezpečí.

ADR1FT_06-copy.jpg

Pokud navíc vlastníte Oculus Rift, můžete si poletování ve skafandru užít s příchutí virtuální reality. Měl jsem možnost si pár minut vyzkoušet a musím uznat, že jde o neopakovatelný zážitek. Pocit přítomnosti je absolutní a minimálně prvních pár hodin nemá chybu. Bohužel má hra několik stinných stránek, které ji táhnou dolů na průměr. 

ADR1FT_PAX_05.jpgadr1ft-01-08-16-1.jpgadr1ft08.jpg

První komplikací je ovládání. Jelikož jste ve vesmíru, gravitace tu jaksi chybí a do hry vstupuje plachtění vakuem. To znamená, že každý váš pohyb je zpomalený a hráč musí přemýšlet dopředu. Naučit se musíte i všemožné otáčení, rotaci a zrychlení, to vše navíc musíte umět opravdu umně kombinovat, abyste se v prostoru pohybovali svižně a prakticky. Každý pohyb navíc totiž spotřebuje kyslík.

Na pomalých procházkách rozbořeným vrakem by nebylo nic strašného, pokud by tu ruku v ruce nešel další důležitý prvek hry - unikající kyslík. I když si skafandr opravujete, kyslík stále ubývá a vy jej musíte dobíjet buď v prostředí plachtícími kanystříky s O2, nebo ve speciálních stanicích. A zde nastává další problém.

adrift-3.jpgadrift-gameplay-02.jpgmaxresdefault.jpg

Kyslík většinou ubývá rychle a vaším každodenním chlebem tak bude frenetické vyhledávání dalšího proplouvajícího kanystru, které jsou od sebe rozesety v pravidelných intervalech. Jedná se o zajímavý prvek, co přináší špetku adrenalinu, je tu ale jeden výrazný problém. Již výše zmíněná pomalost a kostrbaté ovládání způsobují, že jediná menší chyba pohybu znamená, že nestihnete další kanystr s kyslíkem. Situaci nepomáhá ani často hodně nepřehledné prostředí, ve kterém vám váš radar a skenování téměř nepomáhá.

 

S těžkopádným ovládáním si opravdu připadáte jako ve vesmíru. Bohužel

 

Jak jistě chápete, z dobrého nápadu se stává ubíjející frustrace, která navíc nutí letěl střemhlav dopředu, aniž by si hráč opravdu vychutnal vyhlídky (a že jsou sakra pěkné), nedejbože se začal rozhlížet. A to je zatraceně velká škoda, která trvá větší část hry. 

         

PC
Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Simulátory | Vesmírný simulátor
Výrobce: Three One Zero
Začátek prodeje: 28. března 2016
  • Skvělá atmosféra
  • Dobré dávkování příběhu
  • Pěkné grafické pozlátko
  • Využití VR brýlí
  • Těžkopádné ovládání
  • Systém ubývajícího kyslíku
  • Nevyužitý potenciál
    

Adr1ft určitě není pro každého. Jde o komorní simulátor, ve kterém si vychutnáváte atmosféru, skládáte střípky příběhu a kocháte se pěknou grafikou. Zážitek bohužel kazí těžkopádné ovládání a hlavně ubývající kyslík, který z dobrého nápadu rychle přejde na frustraci. Pokud jste milovníky vesmíru, rozhodně vyzkoušejte. S brýlemi virtuální reality o to více.

Váš názor Další článek: Telltale Games vydají zombie survival hru 7 Days to Die na konzole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,