Adventure Pinball: Forgotten Island – kdepak je kulička?

Jedna kulička, několik hejblátek a trocha šikovnosti – co víc si člověk může přát. Tedy pokud onen člověk má rád pinball a není pro něj problém volný čas. Jednoho by až zarazilo, jak taková blbinka může zaujmout milióny lidí po celém světě, že?
Minimum: PII 266Mhz, 32MB, 4MB 3D karta, Windows (to bych chtěl vidět…)
Doporučeno: Pentium II 500Mhz, 16MB 3D karta
Multiplayer: Ano – 4 hráči na jednom počítači
Síťová podpora: ne
3D: Ano
Výrobce: Digital Extremes
Distribuce: Electronic Arts

Jedna kulička, několik hejblátek a trocha šikovnosti – co víc si člověk může přát. Tedy pokud onen člověk má rád pinball a není pro něj problém volný čas. Jednoho by až zarazilo, jak taková blbinka může zaujmout milióny lidí po celém světě, že?

Ale teď už vážně :-) Pro pamětníky kteří pamatují Pinball Fantasies, Dreams nebo Illusions (a snažili se překonat rekord 300 milonů na stole Casino…) musí být v poslední době skutečně útrpné období – pořádný flipper nevyšel už pěkně dlouho. Protože u těchto her nejde o grafiku, ale o design stolů a tudíž hratelnost. Když k tomu připočteme ještě marné snahy některých tvůrců o co nejlepší a pochopitelně 3D zpracování (které vyznívají do ztracena) musí se prostě zdát, že pinballu odzvonilo. Pro všechny tyhle fajnšmekry tu mám dnes dobrou zprávu – po dlouhé době tu je zase docela dobrá gamesa. Předem ale varuji – design nedosahuje kvalit legendárních Fantasies a grafika JE 3D, ale po dlouhé řadě pokusů o zábavnou hru je tu konečně něco, co vyšlo alespoň na takových 60%. Tak se na to podíváme.

Začněme tím, co většinu hardcore hráčů už asi odradilo – 3D grafika. A tak rychle musím zachránit reputaci AP: FI. Sám jsem byl přesvědčen, že pinball převedený do 3D musí být katastrofa, neuvědomil jsem si však, že záleží na způsobu podání onoho osudového 3D. On je totiž podstatný rozdíl mezi kamerou, která skáče po stole jako pingpongový míček a citlivě udělanou kamerou, která se zafixuje v pozici s dobrým výhledem na dění a jen občas si odskočí zazoomovat na míček při jeho strastiplné pouti různými bonusovými cestičkami (to je nutné zlo – když už máme engine, tak jim ho předvedeme, že? Ale klid, pohled se vždy včas vrátí na původní místo). Díky tomu se nestane, že byste museli hrát jako slepý ladič piján – tedy pouze po zvuku, protože kamera se právě kochá pohledem na ohňostroj a kulička zmizela neznámo kde.

Adventure Pinball: Forgotten IslandAdventure Pinball: Forgotten Island

Jenže za třetí rozměr se platí. Váš pohled sice zálibně spočine na krásných modelech všeho – míčkem počínaje, přes palmy, vodopády a postavičky pokračujíc a T. Rexem a plastičností celého stolu rozhodně nekonče, ale cena za to je pochopitelně vyšší zátěž na železo. Rozhodně zapomeňte na solidní hraní na stroji, jehož srdce tepe méně než 500000000 krát za vteřinu (tedy 500Mhz). Ono totiž všechno je 3D. Jak už jsem psal výše, potkáte různé postavičky a ani květena není zanedbatelně zastoupena. To všechno dává dohromady velice zajímavý vizuální dojem (netvrdím, že se jedná o modely na úrovni Unrealu (i když je použit stejný licencovaný engine), ale co byste nechtěli). Místo klasických plošinek posílající váš míček náhodně po ploše se tak setkáte s pračlověkem s kyjem, masožravkami či nějakým tím leteckým útokem v podobě pterodaktyla či šílené opice na liáně. Celý vzhled tak působí sice velice neobvykle, nicméně díky poměrně kvalitnímu designu i celkem hratelně.

Když už jsme u designu – je (abych tak řekl) zajímavý. Autoři se rozhodli zapomenout na nudné single stoly a tak u každého najdete ještě více či méně ukryté stolečky další (tak na jednu obrazovku) kde plníte nějaké ty speciální úkoly. Stoly jsou skutečně navrženy pro zábavu a nikoliv především stylem podívejte-co-všechno-narvu-na-jednu-obrazovku a tak se dají velice dobře hrát. Žádné nepřehledné situace (tedy HODNĚ nepřehledné) a míček tak máte pod kontrolou celou dobu (když nejste nováček…). Takhle kdyby to vypadalo, byl bych spokojen, jenže nesmíme zapomínat na třetí rozměr stolu a tak kulička může cestovat nejen po stole, ale i nad a pod ním – což je občas velmi matoucí (bodík dolů).

Adventure Pinball: Forgotten IslandAdventure Pinball: Forgotten Island

Na devíti stolech které nám dali autoři k dispozici (plus jeden bonusový, který je na jejich webu – vřele doporučuji, prohánějí se po něm roztomilé opičky) však nebudete jen sbírat body, ale i plnit nelehké úkoly. Třeba zahánět žraloky, pěstovat jahody, osvobozovat lidičky a nebo třeba jen v limitu ničit stále rostoucí krystaly (o honění pterodaktyla ani nemluvím). To je na jednu stranu plus – hra získává šťávu, ale na straně druhé jsou některé úkoly prostě iritující a bez jejich splnění se na další stůl zkrátka nedostanete. Stolů je sice 9, ale jen dva jsou odemčené na začátku. Ostatní si musíte vybojovat. Je to hezké, ale ocenil bych spíše všechny stoly k volnému výběru.

Adventure Pinball: Forgotten IslandAdventure Pinball: Forgotten Island

Adventure Pinball: Forgotten IslandAdventure Pinball: Forgotten Island

A co zvuky a hudba? To se dá vystihnout jednou větou – Kolotoče, houpačky, přijela pouť. Hudbu po chvíli vypnete, ale zvuky si vychutnáte po celou dobu. Zvuk pochopitelně ve vysoké kvalitě a dokonce pseudo prostorový. Ale ta hudba… Závidím pirátům, kteří hrají verzi bez hudby ;-))))

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • design
  • po dlouhé době pinball hodný toho jména
  • bonus levely na Internet (budou další)
  • Unreal engine a 3D grafika
  • questy a postup ve hře
  • HW nároky a grafika celkově
  • většinou naprosto šílená hudba
  • Unreal engine a 3D grafika

A to bude asi tak všechno – co víc o pinballu napsat, že? V konečném výsledku asi takhle – AP je rozhodně zajímavý počin. Designem a hratelností rozhodně vybočuje z průměru posledních let (HW nároky ostatně také). Bohužel přehledněji stále vypadá předrenderovaná 2D grafika lépe než sebelepší 3D engine. Také originalita za každou cenu (ony nutné questy) není zrovna to pravé ořechové. Prostě – máte-li rádi pinball, vlastníte slušně nadupaný stroj a 3D se vám líbí, pak by mohla být tahle hra pro vás. Hardcore hráči ať si stáhnou demo (ftp://ftp.ea.com/pub/ea/demos/adventurepinball/pinball_demo.exe) a rozhodnou se zda přežijí tuhle grafiku (v případě znechucení si stáhnou Pinball Fantasies z http://www.freeoldies.com/ a budou spokojeni).

Grafika: 7/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 3/10
Hratelnost: 6/10
Pro milovníky pokroku a žíznivé hráče pinballu. Jinak vlažný průměr.
Celkové hodnocení: 6/10
Diskuze (1) Další článek: Mobilní AMD Athlon 4 i pro hry – wow!

Témata článku: , , , , , , , , , ,