PC

Age of Empires – král real-timových strategií

Budovat, vyvíjet svůj národ a tvořit nové dějiny – to je to, po čem srdce mé touží. Pokud si dobře vzpomínám, zatím jen jedna hra (pokud nepočítám její druhý díl) dokázala moji touhu zcela naplnit – byla to historická realtimovka Age of Empires. Tato hra vydaná v roce 1997 do té doby neznámým týmem Ensemble Studios dokázala všechny mé podmínky splnit do puntíku.
Budovat, vyvíjet svůj národ a tvořit nové dějiny – to je to, po čem srdce mé touží. Pokud si dobře vzpomínám, zatím jen jedna hra (pokud nepočítám její druhý díl) dokázala moji touhu zcela naplnit – byla to historická realtimovka Age of Empires. Tato hra vydaná v roce 1997 do té doby neznámým týmem Ensemble Studios dokázala všechny mé podmínky splnit do puntíku.

Právě hra Age of Empires spatřila světlo světa nenápadně a stejně tak nenápadně se dočkala i prvních úspěchů. Přesto, že se našli lidé, kteří ji zprvu hodnotili velice nepříznivě (nemohu zapomenout na hodnocení Score – 6/10 :), dokázala si tato hra získat neuvěřitelnou oblíbenost, kterou měla a stále má. Dost ale mých dojmů, pojďme se raději věnovat samotné hře. Ta je klasickou real-time strategií, tedy strategií odehrávající se v reálném čase. Námětově tak trochu vychází z Civilizace, na rozdíl od ní však nepokrývá celé dějiny, ale jen jejich určitý kousek – od Summerů po pád římské říše.

Age of EmpiresAge of Empires

Hra nabízí několik velice zajímavých módů – je tu samozřejmě možnost zahrát si jen tak pro radost, mnohem zajímavější jsou však kampaně, které jsou zde hned 4, multiplayer je samozřejmostí. Hrát můžete za celkem 12 civilizací, z nichž každá má odlišnou specializaci (některá ráda používá útočné vozy, jiná pěchotu) a taktéž architekturu. Tak to by byla ta omáčka okolo, ale jak vypadá samotné hraní? Na začátku prostě dostanete pár vesničánku, radnici, nějaké budovy a také několik málo surovin. Celý svět kolem vás je neprobádán a to vám dává ohromnou volnost zkoumání. Než se však pustíte dále, je třeba vybudovat schopnou civilizaci, která se opravdu dokáže zapsat do dějin. Z počátku tedy budete potřebovat především suroviny – dřevo a jídlo, později pro vytvoření jednotek a hradeb také zlato a kamení. Obrovská volnost je dána možnosti řešení – například jídlo můžete získat rybařením, sbíráním bobulí či třeba zabíjením zvěře… Máte suroviny a postavené nezbytné budovy? Výborně, teď je čas pustit se do válčení – stačí vyrobit pár jednotek a hurá na nepřítele. Nezapomeňte však také na to, že soupeř se stejně jako vy vyvíjí a někdy dokáže být dokonce rychlejší. To však není dáno tím, že je „řízen počítačem“, ale prostě díky lepšímu managementu. Tehdy se nevyplácí bezhlavě útočit – o své jednotky stejně přijdete (ve většině případů) a ještě si soupeře tak naštvete, že vám během pár minut dá poznat svou sílu. Tehdy hra končí a vy si musíte uvědomit jedno – Age of Empires není jen o bezmyšlenkovitém a neustálém stavění a válčení, ale také o diplomacii. Jste ve válce se silnějším sousedem a víte, že prohrajete? Podplaťte ho a máte na chvíli pokoj. Nebo podplaťte dalšího souseda, který vám na oplátku za to ve válce pomůže. Na výběr je toho opravdu mnoho a i přesto, že byste mohli mít k celému systému hry výhrady, je vytvořen velice dobře.

Age of EmpiresAge of Empires

Po grafické stránce se konají hody, na programu je pěkně upečené sele :). Zvuky nejsou špatné a hudba také ne, i když vám po nějaké době polezou na nervy. Nesmím zapomenout také na editor, který je přidán ke hře – nabízí ohromnou volnost vytváření světů a vyhrajete si s ním opravdu pořádně dlouhou chvíli – například přesně týden mi trvalo vytvořit Peloponéskou válku, svůj výtvor bych snad s trochou nadsázky mohl považovat za autentický.

Age of Empires je hra, kterou považuji za nejlepší strategii všech dob – zřejmě se mnou mnoho z vás nebude souhlasit a já se ani nechci hádat, ale já to prostě tak cítím. Strávil jsem u ní desítky, možná i stovky hodin a pořád mě baví a kdykoliv se k ní můžu opět vrátit aniž bych pociťoval nějaké zklamání z její technologické stránky. Ať máte na vše stejný a nebo odlišný názor jako já, podstatné je to, že této hře již navždy patří čestné místo v dvoraně slávy.

Diskuze (9) Další článek: Herní novinky uplynulého týdne

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,