Age of Empires II - Expansion The Conquerors

Máte na to stát se králem, císařem nebo pánem světa? Jestli ano, tak vám nemusím představovat Microsoftí hru Age of Empires II. Před nějakou dobou se objevil datadisc s podtitulkem Expansion The Conquerors. Přináší mnoho nových věcí, tak neváhejte a vzhůru na ně! Mnoho z nich posouvá totiž hranice předchozího Age of Emipres II někam dál; tam, kam se zatím vydal málokdo.
Určitě si vzpomenete na úvodní výukovou lekci, která je u originální hry namluvena skotsky, prostě bezva. Nyní se však odpoutejte od Británie a ke 13 civilizacím z originální hry si připočtěte dalších 5. To dává 18. A které jsou tu navíc? Hunové, vedeni nelítostným králem Attilou; Aztékové s vůdcem Montezumou; Mayové – vynikající vědci, matematici a projektanti; Korejci skvělí na moři a Španělé bohatí na hrdinské rytíře jako El-CID.

Překvapením asi není, že každá civilizace disponuje zvláštní bojovou jednotkou, má nové budovy a technologie a vše zapadá do kontextu historické doby. Pro ty, kteří chtějí konkrétnější údaje, najdete zde například Halapartníky, Želví čluny nebo Petardy – střílející bombičky.

Taky vás štvalo, že musíte z bitvy odejít a znovu stavět farmy za pomoci rolníků, kteří jen koukají na sklizenou pláň, to je minulost, teď stačí nastavit samoobnovovací režim farem a jejich produkční cyklus se bude opakovat. Dalším vylepšením je možnost stavět bojové formace z lodí a plnit dobývací stroje jako třeba beranidla svými jednotkami, které se po dobytí vrhnou do centra boje (taková analogie k trojskému koni). A vesničani mají nyní vyšší IQ a postavíte-li sýpky začnou sami od sebe plnit jejich nenasytné útroby surovinami. Vylepšení je tu tedy více než dost a podle ohlasů hráčů se podařilo odstranit i softwarové chyby originálního balíčku.

Avšak co nejvíce zajímá single hráče? Nové Kampaně. Jsou 4 a posuďte sami :

  • Attila-Hun: Řím upadá a platí Hunům desátky. I to je málo pro zuřivého krále Attilu, dokážete ho zastavit?
  • Dobyvatelé: Je spoustu známých jmen historie a ještě více těch, která známá nejsou a přesto jejich činy formovaly staletí celého světa, což takhle Jindřich V, Yi Sun-shin nebo Erik Ryšavý?
  • El-Cid: Kdo by ho neznal; vzpomínáte na nádherný výpravný film?
  • Montezuma: Když si nejste jisti, jestli k břehům vaší Říše připluli dobyvatelé nebo bozi čekají vás krušné chvilky neutuchajících bojů. Mohou necvičení vesničané bojovat se španělskou armádou, zkuste to!
Na závěr jednu myšlenku dne. Co kdyby vaše lidičky přestaly poslouchat, protože se jim nelíbí přeplněné domky, přestávaly bojovat, protože je to nebaví nebo zběhly na druhou stranu barikády, to by bylo to pravé ořechové. Zatím jsou ale pod vaší diktátorskou myší plně oddáni vašim rozkazům.
Diskuze (3) Další článek: Soukromá válka? Proč ne!?

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,